reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tango PC: APU v počítači o velikosti telefonu

4.2.2014, Jan Vítek, aktualita
Tango PC: APU v počítači o velikosti telefonu
Projekt Indiegogo financovaný veřejností má za výsledek také nové miniaturní Tango PC, které je vybaveno APU řady Kabini, a to v těle, jehož rozměry odpovídají většímu chytrému telefonu. Co všechno takový počítač umí?
Projekt Indiegogo je klasický podnik financovaný širokou veřejností, která tak svou finanční sbírkou napomohla ke vzniku Tango PC. Na tento projekt byl vybrán již dvojnásobek stanovené cílové částky a přitom zbývá ještě měsíc do ukončení kampaně.





Výsledkem je počítač, který má rozměry mobilního telefonu, či mobilního pevného disku. Konkrétně je to krabička o rozměrech 125 x 80 x 13,5 mm, na níž můžeme nainstalovat libovolný systém kompatibilní s procesory x86. Najdeme v něm totiž APU AMD A6-5200 se čtyřmi jádry na frekvenci 2 GHz a GPU Radeon HD 8400 (architektura GCN). Dále obsahuje jeden slot SO-DIMM pro až 8 GB DDR3 RAM, slot pro mSATA SSD (SATA 6 Gbps) a co se týče napájení, to je samozřejmě řešeno externě pomocí 60W zdroje.





Tak malá krabička do sebe pochopitelně jen těžko vměstná všechna potřebná rozhraní, takže k tomu je zapotřebí dokovací port. Ten nabídne port HDMI, tři USB 2.0, jeden USB 3.0, RJ-45, Wi-Fi, audio konektory a napájecí konektor. Rovněž se postará o chlazení samotného počítače a dokáže jej ihned po připojení probudit. Samotné PC se pak při vysunutí ze slotu má ihned uspat, ale otázkou je, co na to operační systém a data uložená v operační paměti.

Vypadá to tedy, že Tango PC je bez svého dokovacího konektoru nepoužitelné. Jaká myšlenka tedy stojí za jeho vznikem? Dle autorů jde o to, že samotné PC lze přenášet mezi dokovacími stanicemi, kterých pochopitelně můžeme mít víc a vložením našeho počítače je oživíme. Můžeme si tak vzít vlastní systém třeba na návštěvu, kde jej tak budeme mít okamžitě k dispozici. To ale pouze za předpokladu, že tam na nás bude čekat příslušná dokovací stanice, což je asi největší problém.

Tango PC si můžeme již objednat, a to za 349 USD (plus 29 USD za poštovné), přičemž první kusy mají k zákazníkům dorazit v dubnu. Za své peníze dostanete základní verzi se 4 GB RAM a 32GB SSD, na němž budou předinstalované Windows 7. Dále je možné si objednat ještě jednu či dvě dokovací stanice navíc, a to za 89, respektive 169 USD. A pokud se povede získat od veřejnosti za zbývající měsíc ještě 20000 dolarů, což je pravděpodobné, budou Tango PC dodávány také s USB adaptérem s rozhraním Bluetooth a cestovním pouzdrem.

Zdroj: Hexus.net
reklama