reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.1.2013, Jan Vítek, aktualita
Optické mechaniky byly již před časem odsunuty na okraj zájmu, za což může především zaostávající kapacita jejich médií s kontrastem ve stále vyšší kapacitě pevných disků (potažmo jiných úložných zařízení) a také rozšiřování rychlého připojení...
krysarr (162) | 3.1.20139:16
Mám LG a dělá při ripování hroznej bordel. :­) Obyčejná stará DVD vypalovačka byla daleko tišší...

Co se týče použitelnosti, tak BD filmy už začínají lézt s cenami na přijatelnou úroveň ­(u nás se některé prakticky blíží ceně DVD kdysi, a v Americe jsou levnější než naše DVD dnes­) a rád si pustím film ve vyšší kvalitě ­(Star Wars, LotR...­).
Říkáte, že budeme všichni stahovat nebo sledovat on­-line ­- to je sice možné, ale zatím neexistuje žádná snadno placená dostupná služba. A HD filmy, co stahujete, musel někdo nejdřív ripnout z Blu­-Ray. :­))
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 3.1.201317:59
S těmi službami to je pravda. To jsme v ČR na tom na čtverec, ne­-li hůř, ale třebas takové USA má těch služeb hned několik a nejedná se o ripnutá BR média, jelikož se nebavíme a pirátských kopiích. Jsou to konkrétní formáty vytvořené přímo nahrávací společností určené pro tyto služby. V naší kotlině je bohužel problém zprovoznit byť hudební portál, natož filmový, jelikož to prvně málokdo je schopen zprostředkovávat a za druhé je problém u našich zákonodárců, jenž nereagují na toto dostatečně flexibilně a nahrávají do ruky mamutím společnostem vydělávat co největší peníze a na běžného občana se myslí hned na posledním místě a kdo ví, zda vůbec.
PS: Co se týká LG mechaniky, která dělá velký rámus, tak bych ji možná zkusil reklamovat. Nemohu posoudit, jak moc velký rámus to je. V každém případě toto je právě jedna z velkých výhod nemechanických datových nosičů. Ještě bych se zeptal, zda ten rámus dělá se všemi médii, nebo jen s některými, protože někdy se tu placku nepovede vylisovat úplně dobře a pak v mechanice vibruje a tak dělá hluk při roztočení obzvláště při vyšších otáčkách.
Odpovědět1  0
Jura2 (184) | 3.1.20138:34
Jednoznačne optické média a optické mechaniky ­(v dnešnej dobe už má zmysel kupovať hlavne Blu­-Ray­) majú svoje miesto. A kto vie napaľovať a dobre skladovať tomu vypálené dáta vydržia veľmi dlho. Ja osobne mám aj cez 10 rokov vypálené CD a sú bezproblémovo čitateľné. O HDD z tej doby už ani nechyrujem :­-­).
Odpovědět1  0
šarik. (58) | 2.1.20139:51
Má to cenu vůbec dělat, pro těch pár zoufalců co se drží placek zuby nehty? Navíc bych řekl, že vnitřek není TEAC, ale nějaký OEM. Tohle se TEACU nemůže vyplatit vyrábět na svý triko, takovou mrtvou technologii.
Odpovědět1  1
Drom15 | 2.1.201322:12
Ty seš taky mrtvola, jen blbě reješ. Blu­-ray se občas hodí ať se ti to líbí nebo ne.
Odpovědět1  1
JUWARE (489) | 3.1.20138:37
Nechci být hnusný, ale je to pravda. Placky nemají budoucnost, stejně tak jako klasické pevné disky, ale ty přežívají jen díky svým vlastnostem a ceně v poměru ke kapacitě. Blu ray je z pohledu zákazníka nerentabilní, drahé díky licenci SONY, pomalé a nepraktické. Ať se nám to líbí, nebo ne, budoucnost je v čipech a v cloudových službách. Dokonce bych byl tak troufalý, že bych řekl, že po této technologii už nepřijde žádný přímý nástupce. Vzhledem neustále rostoucí rychlosti internetu je to již pochopitelné. Odhaduji, že 95% uživatelů internetu mají přípojku s vyšším datovým tokem, než jaký je schopna vyvinout nejrychlejší CD mechanika a alespoň 1­/3 má internet rychlejší, než kterákoliv jiná mechanika na optická média. Do budoucna tato rychlost se bude neustále navyšovat a tomu není schopné konkurovat a ani na to pružně a efektivně reagovat žádné fyzické médium. Prodejnost Blu ray drží nad vodou jen filmový nadšenci a hráči SONY PS3 a i Ti si již dnes mohou hry stahovat s PlayStation Network a tím se vyhnout placce. Internetová distribuce má navíc spoustu výhod. Mimo jiné není třeba platit žádné licenční poplatky za používání patentu na médium a tak ušetření výrobních nákladů. Když už i Microsoft je schopen nabízet Windows a Office pomocí online licence, kdy si člověk stáhne instalaci z internetu, tak to je co říct a takto zakoupená licence pak stojí o něco méně.
Tedy můj verdikt zní, že TEAC pravděpodobně očekává, že prodej této mechaniky bude dostatečný natolik, aby mu zaplatil výrobu a náklady s tím spjaté, ale určitě nikdo nemůže od toho chtít masivní rozšíření těchto mechanik do všech počítačů.
Odpovědět1  1
NRX (170) | 3.1.201310:10
"Placky nemají budoucnost, stejně tak jako klasické pevné disky, ale ty přežívají jen díky svým vlastnostem a ceně v poměru ke kapacitě. ... Ať se nám to líbí, nebo ne, budoucnost je v čipech a v cloudových službách.­"

A ty si myslis, ze tie tvoje Cloud budu asi na com bezat? Zeby snad cipoch v SSD? Zabudni na to... to by si za ten Cloud platil pekne draho.
Ano, mozno mas pravdu v tej buducnosti, ale este vela rokov pekne pobezia na klasickych lacnych HDD, lebo ludia su zvyknuty na velku kapacitu HDD a na drahy malokapacatny Cloud z SSD sa ti zvysoka vykaslu ...
Odpovědět2  0
JUWARE (489) | 3.1.201317:49
Pokud sis nevšiml, tak cena SSD neustále klesá a jejich kapacita pomalu roste. Ano, nyní by to bylo extrémně nákladné, ale již dnes jsou některé Cloud služby na SSD, byť valná většina běží na klasických magnetických discích. Ta doba, kdy se dostanou SSD na konkurence schopnou cenu není až tak vzdálená, protože je vyrábí čím dál víc výrobců a ve větším množství a tím se mohou dostat na mnohem zajímavější pozici. Takže se klidně může stát, že do pěti let tyto čipy vytlačí běžné pevné disky. Nehledě na to, že veškeré datové nosiče založené na mechanickém pohybu jsou značně pomalé. A u SSD stejně jako u procesorů se vyvíjí jejich výrobní technologie a snižují se náklady na výrobu. Nicméně rozhodně jsou a ještě chvíli budou klasické HDD rozhodně rentabilnější, než kterékoliv médium BR a těm jsem predikoval brzký zánik, jakožto slepou větev, která bude co nevidět ukončena.
Velice dobře si pamatuji dobu, kdy se rozhodovalo, zda zvítězí BR, nebo HD DVD a už tehdy bylo jasné, že se obě technologie vedle sebe neuživí, zatímco HDD stále vedle SSD může nějakou chvíli fungovat. To značí o nízké poptávce po přenosných médiích tohoto typu.
Odpovědět1  2
Jura2 (184) | 3.1.201321:38
Byť tebou nebásnil by som toľko o cloude.

Internetové pripojenie je stále veľmi ďaleko od dokonalosti, bezplatné kapacity úložísk na smiešnych hodnotách a z cloudu sa môžu tešiť jedine ich prevádzkovatelia, ktorý tým čo si ďalej od nosa nedovidia, podhodia tie jeho ­"akože výhody­". Keď to nebodaj, lebo dúfam, že sa to neopodarí aspoň v dohľadnej dobe, presadia, chcel by som ťa vidieť, ako sa zatváriš, keď v cloudovom Office zacvakáš za napísanie pár smiešnych riadkov textu, lebo inej cesty aj vďaka takým múrdrym ­"osvietencom­" ako ty nebude :­-­).

Blu­-ray má v najbližších rokoch svoje miesto, čo si sám potvrdil ­(inak sám­-sebe protirečivo­) aj vďaka HD obsahu a 3D produkcii, ale aj na ukladanie dát. Či sa ti to páči, alebo nie. Sťahovať takú kapacitu z netu nebude ešte dlhú dobu efektívne. Nástupcovia optiky sú dávno vo vývoji, takže zvýšenie kapacity je len otázka krátkeho času. A máť doma fyzicky niečo na médiu veľa ludí uprednostní pred virtuálnym vlastnením dát na médiu, z ktorého je ich možné šmahom ruky aj nedopatrením poslať do ­"večných lovísť :­-­)­".
Odpovědět1  0
JUWARE (489) | 4.1.20133:28
Připadá mi to, nebo si neuvědomuješ co vše vlastně cloud je?
Musíme si uvědomit, že není vždy nutné něco stahovat. Data lze používat bez toho, aniž bych si je tahal do svého PC. Například Microsoft Office Web Apps za které neplatím ani korunu a jsou poměrně použitelné. Zrovna tak cloudem je i třeba Steam, zmiňovaný PS Networky, Apple Store, YouTube a mnoho dalších. Kdybych je měl jmenovat všechny, vyšlo by to obrovský seznam a určitě bych ještě na nějaké zapomněl.
Vezmu to z jiného úhlu pohledu. Prodávám PC a mechaniky jsou čím dál více druhořadou komoditou. Vesměs valná většina mých známých, přátel, mé rodiny včetně mě již mechaniku použijí takřka jen na nainstalování OS a vše ostatní se řeší buď online, nebo max. na úrovní lokálního disku. Pokud už mermomocí chce někdo přetáhnout jakákoliv data k někomu druhému, raději použije flash disk, nebo jinou alternativu, protože vypalování není dostatečně efektivní. Co se týká navyšování kapacity BR, tak se maximálně přidají nějaké vrstvy a tím to ­"zvadne­". Rozhodně bych neočekával nějaký velkolepý nástup nových médií. Vždyť ani ovladače už neinstaluji z žádného média, ale rovnou stáhnu nové z internetu. Co se týká filmů a videí, nevidím jediný problém si je přehrát rovnou jako online obsah na nějaké službě ať už se jedná o zmiňované YouTube, nebo jde o službu televizní společnosti, které tu byť v malém měřítku, ale už jsou. Nabídka se časem bude neustále navyšovat a i bude přibývat lidí s dostatečnou přípojkou k internetu, aby tyto služby mohli v klidu používat. Tedy nevidím jediný rozumný důvod vlastnit média formátu CD­/DVD­/BR atp. byť by měly kapacitu 1TB. Takže nikde si neprotiřečím, že BR má budoucnost. To odmítám, jediné co jsem zmínil je, že tak ještě klasické HDD se tu mají šanci ještě nějakou dobu udržet, ale to také nebude trvat věčně. Navíc jak zmiňuješ s plackou se Ti může stát cokoliv, může se poškrábat, zlomit, nebo jen blbě vypálit či cokoliv podobného a můžeš se s daty na ní rozloučit, zatímco když je máš na online úložišti, tak jsou data zálohovaná a tím pojištěna proti jejich ztrátě. A kdybych chtěl zajít do extrému, pak je to i ekologičtější řešení, než lisovat další zbytečné plastové nosiče, nehledě na to, že mají většinou i plastový obal s papírovou vsádkou na které je tisk a toto vše by bylo rázem pryč, kdyby tento obsah byl pouze online.
Odpovědět1  0
krysarr (162) | 4.1.201319:16
Já na to mám jiný pohled.
Filmy hezky na originálním nosiči, fyzické placky ­(DVD­/BD­) schované ve skříni před světlem a prachem, obsah na HDD, který se ještě zálohuje na externí HDD.
To je podle mne mnohem bezpečnější a pohodlnější řešení, než jakýsi cloud, který ti kdokoli bez tvého vědomí může prohlížet i smazat ­(viz Megaupload­).
Chci film na cestu, na chatu, na prázdniny? Vezmu si ho s sebou ­(jen data samozřejmě :­) ­). Opravdu nemám chuť se ve vlaku připojovat přes mobilní internet a na chatě běhat s anténu na půdě a hledat signál, abych se mohl dívat on­-line.
Jestli někdo ovšem tráví celý rok ve velkém městě v baráku s optickým připojením, pak pochopitelně preferuje cloud. ;­-­)
Nechápej mě špatně, taky mám rád ryclý internet, ale v tomto případě je pro mne fyzický nosič větší jistota.

Xindl X ­- Relativní blues:
Máš se fajn
Máš se k světu
a ten svět sis stáhnul z internetu
s rychlým připojením...
Odpovědět1  0
JUWARE (489) | 5.1.20132:27
Tak samozřejmě některá místa jsou stále hudbou budoucnosti, ale věřím, že tomu nebude dlouho trvat a dostatečně rychlý internet bude k dispozici všude. Zmiňovaný Megaupload bych vynechal. Bavme se jen o službách poskytující legální obsah. Já například mám na MS SkyDrive cca 7GB zadarmo, což mi vcelku i stačí na dokumenty a obrázky. Rozhodně nemám strach, že by obsah někdo mazal, jelikož tam mám jen vlastní obsah mnou samým vytvořený. To že někdo smaže např. z Ulož.to neoprávněně nahraný film bych i chápal. Jinak ohledně zmiňované chaty tam jezdím relaxovat a odpočinout si od internetu a civilizace, jelikož jí mám doma dost, takže tam mi nechybí ani televize, či rádio. Chápu, že každý má jiné potřeby, ale i to se podle mě dá nějak vyřešit. Je pravda, že občas to pomocí mobilních operátorů to připojení funguje na úrovni vytáčeného modemu, jako to bylo koncem devadesátých let, ale věřím že se brzy bude po celé ČR dostupné LTE, které na tom určitě mnohé změní.
Odpovědět1  0
krysarr (162) | 5.1.201318:52
Máš v mnoha věcech pravdu, ale v něčem si dovolím oponovat.

Na Megauploadu měli dle dostupných informací tisíce uživatelů a firem nahraný svůj legální obsah ­(přesně jako ty u MS­) a nikdo jim ztrátu nenahradil. Prostě se všechno smazalo bez rozlišení legální x nelegální.

LTE toho bohužel moc nezmění. Znám pár lidí přímo z vyšších pozic v O2 a méně dostupné lokality se pro operátory prostě nevyplatí pokrývat lepším připojením. Navíc si vezmi, že většina pro běžné smrtelníky dostupných datových tarifů má šibeniční FUP.

Ještě osobní nedůležité podotknutí ­- televizi ani rádio nemám naštěstí vůbec, a to ani doma ani jinde. Mluvil jsem o filmech ­(např. na cestu vlakem­). :)
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 6.1.20130:51
Tak to asi nebylo úplně oponování, jako spíš doplnění informací. Jsem rád, že se jedná o objektivní komentář a ne jen slepé tvrzení své teorie a že máš na to nějaké argumenty. Takovéto lidi a jejich příspěvky uznávám. A nyní k tématům, které rozdělím podle Tvého příspěvku, abych zachoval určitou přehlednost.

S tím Megauploadem máš zajisté pravdu, ale stejně tak tam bylo i mnoho nelegálního SW. Tohle třeba Torrentům nehrozí, jelikož nejsou žádná velká úložiště, ale data jsou rozeseta mezi všemi uživateli. Nicméně by určitě bylo třeba zajistit nějakou záruku zachování dat a to možná buď licenčním ujednáním, nebo přímo stanovit zákonem, že nikdo bez varování nemůže komukoliv smazat soukromá legálně nabytá data v případě, že klient neporuší žádné smluvní podmínky apod. Asi by to stálo nad tím zauvažovat.

Ohledně LTE bych očekával větší nástup až v několika následujících letech. Asi určitě to nebude lusknutím prstů a pevně doufám, že se zvýšenou rychlostí se značně změní omezování formou FUP, nebo zcela zruší ­(Což by bylo ideální­). Samozřejmě nečekám, že něco takového bude hned a zadarmo, ale po nějakém čase by to snad reálné být mohlo.

S tou televizí, rádiem atd., jsem spíš chtěl jen říct, že nejsem vázán mít při sobě neustále jakoukoliv elektroniku. Nejčastěji stejně cestuji autem a toho se stejně na film dívat nelze, natož něco ovládat. Maximálně si pustím nějakou hudbu a to ještě výjimečně.
Odpovědět1  0
krysarr (162) | 6.1.201310:32
Takže jsme se nakonec shodli. :­)
Pěkný den a nashle u další diskuse. ;­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.