reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Pokud se Donaldu Trumpovi povede přimět řadu velkých firem opustit Čínu, aby začaly vyrábět jinde, bude to navenek jen poloviční úspěch. O přesunu výroby do USA se totiž zrovna neuvažuje, takže které země přicházejí v úvahu? 
DarkRichelieu (1230) | 4.7.201910:09
Tak na jednu stranu je chápu že o tom moc nechtějí mluvit, musí sondovat v jiných zemích, zjišťovat zázemí, logistickou a jinou podporu, infrastrukturu atd. Nejde prostě jít pryč a někde uprostřed Indie, Vietnamu atd. postavit továrnu třeba na mobily, někde uprostřed ničeho, kde je kousek vesnice s domorodci. Je zde hodně problémů a především když takhle bude uvažovat hodně firem, budou se zvyšovat ceny pozemků a lidí. A taky, Čína tyhle továrny zásobuje třeba drahými kovy a levnou stabilní elektřinou. Když moc naštvou Čínu, tak jim může pěkně zvýšit ceny vstupních materiálů a udělat jim nepříjemnosti na místním velkém trhu. Pochybuji, že tyhle věci nekoordinují s Čínskými úředníky. Samozřejmě to oficiálně nepřiznají, ale vše se musí udělat tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Ale jestli si Strýček Sam myslel, že se to bude stěhovat do USA a zaměstnávat americké občany ­(čti nelegály z jižní Ameriky­) tak se mohl zeptat v kdejaké hospodě. Tomu nemohl věřit ani náš Andir. Otázka teď jen zní, jak moc to dokáže ekonomicky oslabit Čínu. Ono pokud se oslabí Čína, tak klesne i odbyt pro ­"západní­" výrobky a kdyby se to moc podělalo, tak bych nechtěl být na Tchaj­-wanu. Umíte si představit teoretický scénář zhroucení Číny ? Nějaký generál s prstem na červeném tlačítku, by mohl udělat dost dobrý ohňostroj. Ono by stačilo i jen bouřlivý rozpad a světová ekonomika se zhroutí jak domeček z karet a Velká deprese 30. let by byl slabý odvar.
Odpovědět3  1
Fil001 (7) | 4.7.201915:17
Není pravda že Čína je tak silná v případě krize.. Vždyť čísla ukazují že vývoz k nim není ani zdaleka tak obří jako směrem ven.. Na opak Čína bude mít mnohem větší problém, neb ztratí trh kam vyvézt.
Trump do toho šlápl dobře a omezí komunistickou velmoc bez demokracie.
Suroviny sice vlastní ve světě, ale když padnou do krize, tak je rádi prodají..

Odpovědět0  5
DarkRichelieu (1230) | 4.7.201916:07
Ano do Číny se moc nevyváží, je levnější to tam vyrobit a prodat rovnou tam, ale to vám asi uniká. Podívejte se někdy kolik toho tam západní firmy prodají a jak dělají ústupky čínské vládě, jen aby tam mohli něco prodat. Protože korporace fungují na penězích ne na žádné demokracii. Pokud by se zhroutila Čína, prdlajs by nám něco prodali v následné anarchii. Podívejte se kolem sebe co všechno je z Číny, za pár týdnů po uzavření hranic by tu nebylo ani prd jen zmar a bída a na hodně dlouho.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 4.7.201920:08
Prodají? KOMU? Pokud bude tak drastická krize, že se ani jim samotným nevyplatí vyrábět, tak to nikdo nekoupí :­) A až taková krize skončí, tak opět budou jediní kdo má fabriky ONI. Protože ONI nejsou tak hloupí jako MY, kteří jsme si nechali rodinné stříbro rozkrásst a pozavírat. ONI si rozhodně pohlídají, aby podniky zůstaly funkční.
Odpovědět2  0
Andir (747) | 4.7.20199:30
Konečně to vypadá že se jim rozsvítilo a pošlou čínu někam.
Odpovědět0  7
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.