reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie Intel CET proti malwaru se objeví v Tiger Lake

18.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Technologie Intel CET proti malwaru se objeví v Tiger Lake
Intel chce do svých nových procesorů zabudovat technologii CET (Control-Flow Enforcement Technology), která má zabránit malwarům v jejich záškodnické činnosti. Především jde o ochranu paměti.
Podle Zero Day Initiative (ZDI) od TrendMicro bylo 63,2 % z 1097 loňských zranitelností spojeno s úniky v paměti. Není divu, že se inženýři snaží takovým problémům zabránit a pomoci by měla i nová technologie Intel Control-Flow Enforcement Technology (CET), kterou by měly dostat procesory Tiger Lake. My jen doufejme, že nebude vedle ochran navíc přinášet i své vlastní zranitelnosti, jako se tomu stalo např. u Intel SGX.
 
Intel CET technologie
 
Intel CET přináší především dva nové způsoby ochrany. Indirect Branch Tracking (IBT) má zabraňovat útokům spojenými se skoky v programu na základě jeho větvení, tedy typu JOP/COP (Jump/Call-Oriented Programming). Druhou metodou je Shadow Stack (SS), který naopak zabraňuje útokům zaměřeným na ochranu návratových adres v programu, tedy útokům ROP (Return-Oriented Programming). Díky hardwarové ochraně by mělo být možné značně zvýšit ochranu dat v procesoru způsobem, který se dá jen těžko řešit pomocí softwarových řešení.
 
Technologie Intel CET byla poprvé představena v roce 2016, nicméně k jejímu ostrému nasazení ještě nedošlo a jako první by ji měly dostat procesory Intel Tiger Lake s jádry Willow Cove. Intel CET má být postupně dostupný pro větší množství procesoru a hovoří se o tom, že najde své místo v těch serverových i desktopových.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama