reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie: nVidia GeForce 7800 GTX

22.6.2005, Zdeněk Kabát, článek
Technologie: nVidia GeForce 7800 GTX
Další evoluce v grafickém je světě je na pořadu dne. Nová rodina GeForce 7 je uvedena představením hi-endového čipu GeForce 7800GTX, který kromě masivního paralelismu vyniká i pokročilou architekturou.

Grafická karta GeForce 7800 GTX



Nyní se již můžeme podívat na samotnou grafickou kartu GeForce 7800 GTX. A první pohled pro vás bude možná po GeForce FX 5800 Ultra a GeForce 6800 Ultra překvapivý - novinka má totiž jen jednoslotový chladič (ke spotřebě se vrátím kousek níže). Velmi podobný chladič byl používán u GeForce 6800 a 6800GT, obsahuje měděné jádro s několika žebry, skrz která je proháněn vzduch. Bohužel ale dovnitř do skříně a co hůře, do míst, kde jsou velmi často pevné disky. Zajímavý je také 4-pinový konektor, což by mělo znamenat automatickou regulaci otáček.


Grafická karta vypadá velmi dlouhá, ale regulační obvody na zadní straně, které slouží ke stabilizaci napájení, již nepotřebují pasivní chlazení jako tomu bylo u GeForce 6800 Ultra. Na konci karty je samozřejmě 6-pinový napájecí konektor, který se od příchodu sběrnice PCI Express objevuje pomalu na každé hi-endové kartě. Pozornému čtenáři pravděpodobně neunikl SLI konektor na boku karty.


Zadní strana karty obsahuje plechovou destičku na rozptyl tepla z pamětí a kovový čtverec k ukotvení chladiče. Nic jiného zvláštního tam nenajdeme, tedy až na tři podivné vyčnívající oranžové drátky nalevo, které zřejmě indikují testovací vzorek.



GeForce 7800GTX obsahuje tři výstupy - dvojici DVI-I a jeden TV-Out. To, že má dva digitální výstupy, je jedině dobře, protože vlastníci LCDček si mohou vychutnat obraz plně digitálně na obou. TV-Out je 9-pinový, což znamená podporu HDTV.

Spotřeba



Velmi dobrou zprávou je, že se nVidia konečně rozhodla udělat něco se spotřebou. Ono to částečně vyplývá i z faktu, že je použit 110nm výrobní proces - díky nižšímu potřebnému napětí zkonzumuje méně energie a méně jí také vyzáří. Oproti GeForce 6800 Ultra si žádá asi o 20 wattů méně, tedy přibližně kolem 100W. Požadavky na zdroj jsou 350W pro jednu kartu a 500W pro dvojici zapojenou do SLI.

nVidia ve svých materiálech zmiňuje i poměr výkon/spotřeba a konkrétně uvádí, že je dvakrát lepší než u 6800 Ultra. Ale jedná se samozřejmě o nové hry, kterých dokáže GeForce 7800 GTX plně využít.

Cena a dostupnost



Je to po dlouhé době snad poprvé, co nVidia hlásá dostupnost okamžitě po představení. K nám se asi nedostane úplně okamžitě, ale je pravda, že už jsem GeForce 7800 GTX zahlédl v ceníku jednoho internetového obchodu. Znamenalo by to opravdu velký náskok před ATi, které nejen že odsunulo představení GPU Fudo o několik týdnů, ale vzhledem k tomu, že informací je málo, nelze ani říct, v jaké fázi je vývoj.

Cena GeForce 7800 GTX byla nasazena na $599, což by u nás mělo znamenat kolem 17-18 tisíc Kč vč. DPH. A to rozhodně není málo. Přesto se s podobnou cenou dalo počítat, protože jít přes 20 tisíc by bylo již čiré bláznovství. Vzhledem k avizovanému výkonu také myslím, že si plno zákazníků najde.


Závěr



Těžko hodnotit kartu, kterou jsem ještě neměl v ruce. Podle specifikací to nevypadá na nic revolučního - v podstatě má oproti 6800Ultra "jen" o 2 vertex pipeline a 8 pixel pipelines navíc, počet ROP zůstává stejný. Dále má o 30MHz rychlejší jádro a o 100MHz rychlejší paměti (takty 430/600MHz). Výhodou je jednoslotový chladič a menší spotřeba. Tím ale odlišnosti končí, dále už se jedná jen o pár optimalizací.

GeForce 7800 GTX je logickým nástupcem předchozí generace grafických karet nVidia. Dá-li bůh, dostaneme ji brzy na testy, v tuto chvíli vás mohu odkázat na světové servery, kde by se měly recenze objevit ve stejnou chvíli jako toto preview na Světu Hardware.
reklama