reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Technologie: Plazma displeje
19.11.2003, Zdeněk Kabát, článek
Po delší době se opět vracíme k popisu nějaké zobrazovací technologie. Tentokrát jsme si vzali do hledáčku plazma displeje, které jsou základem nejen hi-endových televizí, ale jsou ve velké míře využity v informačních technologiích.
Lukas123 | 8.11.200614:41
Nechápu jak někdo může doporučit LCD TV a navíc to uvádět jako lepší než plazma. Pokud někdo váháte podívejte se na stránky http:­/­/www.plazma­-lcd.cz­/cz­/ Mám sám plazmu od Panasonic a nedám na ní dopustit. Podle mě LCD doporučují jen ­"amatéři­" Přečtěte si někdo alespoň občas STEREO VIDEO.
Odpovědět0  0
duroslav (1) | 27.8.200815:50
a plati to aj dnes..... Mam doma LG plazmu 42 placovu a kupoval som ju pred vyse rokom za nejakych 28500 SK a stale je v pohode. Vyvoj sa nezastavil, plazmy zeru menej ­(nie menej ako LCD ale do 250W sa ta moja vojde­) a ten obraz je stale lepsi ako u LCD v tej cenovej kategorii. Hold LCD je fajn, ale uz dosiahla svoj vrchol a stale CIERNA NIEJE CIERNA ALE SIVA. Kto odporuca LCD nemal tie dve techologie vedla seba.... Do prichodu lacnych OLED mi plazma vydzi a potom to bude ina kava.
BTW: Plazma=LG LCD=Samsung. Panasonic vybera najlespie kusky z oboch technologii. Sony sa snazi a nerobi to zle, ale...
Odpovědět0  0
Dojigiri (52) | 27.8.200816:39
A máš na ní připojenej počítač? Jak to vypadá po delší době s vypalováním obrazu? Taky jsem se rozmejšlel, jestli LCD nebo plasmu, plasma mi přišla lepší z důvodů obrazu a spotřeba +­/­- stejná, ale vzal jsem LCD protože poslední informace co mám jsou, že vypalování obrazu co se týče sledování TV už je sice na plasmách relativně vyřešený ­(mikroposuny, řeší to i televize samotný posouváním log apod.­), ale při připojení PC pokud vím tyhle technologie posuvů nejsou v činnosti, tj. při např. ponechání okna prohlížeče na jednom místě, nebo lišty Windows, hraní hry třeba několik desítek hodin ­(HUD ve hře­) je zatím vypalování obrazu na plasmách stále problém... ?
Odpovědět0  0
Danny1 | 24.10.200610:33
V článku není vysvětleno všechno. Mohl bych požádat o odstavec­(logický blok­) s vysvětlením principu­(obsahující všechny části jednoho pixelu­)? Na žádném schématu jsem neviděl luminofor.
Odpovědět0  0
testosteronXY | 21.5.200616:39
Nazdar, ja sa tiez zaujimam o to ci PLASMA alebo LCD??? Jednoznacne je to LCD, ja som v UK a teraz su na trhu nove modely SONY Bravia, tam je contrast 1300:1 a reasolution 1366x768, co je naozaj myslim si dost dobre, a ten obraz je naozaj velmi kvalitny, dokonca som si vsimol ze za plazmami sa tu niako zatvara zem, mozno sa mylim....pozrite si sony stranku www.sonystyle­-europe.com. vyvedte ma z omylu ak sa mylim, dik
Odpovědět0  0
Fannys | 16.2.200616:00
Vaše názory?
Odpovědět0  0
Fannys | 16.2.200615:58
Uvažuji o koupi této LCD TV Hyundai IQ320, parametry zde http:­/­/www.hyundaiq.com­/pro_q320.asp Cena kolem 38tis. Plazma mne po přečtení příspěvků zde i jinde odrazuje,ale nejsem v této problematice zběhlý. Prosím, sdělte mi svůj názor na tento výběr.
Děkuju
Odpovědět0  0
pekos | 27.2.200619:35
nemam nic proti menej znamym a hlavne neznackovym firmam, ale dobra rada, radsej si kup televizor od znamych znaciek ako je philips, thomson, sony, jvc,panasonic. Je to istota, nedoporucujem ti ziadnu z menej znamych a hlavne menej kvalitnych znaciek.Dobre sa osvedcila znacka LG,a Samsung, len u nas je problem so servisom samsungu, ale verim ze je to otazkou casu , kedy sa to vyriesi
Odpovědět0  0
pekos | 27.2.200619:43
a co sa tyka plazmy a lcd, velmi zalezi na co chces ten televizor pouzivat, aky signal mas doma, je pravda že plazma ma vačšiu spotrebu a snad menšiu životnost,ale LCD by som nechcel ani zadarmo, ma umelý obraz, nerealistický a náhodou ak máš anologovy signál, budeš z LCD veľmi sklamaný. Ak budeš LCD používať hlavne na DVD filmy, tak ano, ale nech si každý nadava na plazmu ako chce a koľko chce, ja nedam na nu dopustiť, obraz je podstatne kvalitnejší realistickejší a ked niekto má 100 tisíc na plazmu a to je minimum za kvalitnu plazmu, tak energia tam nehra rolu, to je ako ked si kupiš rols roys a niekto Ti povie že je nafigu lebo veľa žerie. Kto ma na plazmu ten ma aj na učet z elektrární.Doporučujem Ti aj tak kvalitný CRT televizor,
Odpovědět0  0
ferko1 | 11.2.20067:13
U nas sa predava v Nay elektrodome za 40000sk asi ho kupim dufam ze nebude mat zly obraz ked ho zapojim na kablovu televiziu analogovy signal
Odpovědět0  0
pekos | 27.2.200619:21
nedaj sa zlakat cenou,ak chces vyuzit analogovy signal kabl.televizie, tak ti neodporucam LCD, radsej ak na to mas plazmu ,alebo klasicky CRT televizor, momentalne je situacia na trhu taka, ze plazmu a LCD pri analogovom prime signalu nevyuzijes, ak chces dobru radu, pockaj v jeseni ma prist na trh uplne nova technologia televizorov, urcite vsetky ceny pojdu dole, alebo ked mas nutnost kupit televizor, tak ti poradim CRT televizor 32 palcovy od panasonicu,alebo philipsu. Digitalny signal ma byt spusteny v kab.televizii do roku 2008, existuje tkz. terestrialne vysielanie z kamzika, ale na to potrebujes bud drahy televizor ktory ma tento tuner zabudovany, alebo si ho externe dokupit, avsak vsetko je este v plienkach, takze vydrz alebo este ako som ti hovoril jednoznacne to najlacnejsie CRT. Momentalne su televizory stavane cca na 5 rokov, nie nadarmo sa im hovori spotrebna elektronika.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 27.2.200619:44
Nevim jak u Vas na Slovensku. Ale u nas uz na casti uzemi digitalni televize je. A obraz teda o hodne lepsi jak u klasickeho analogoveho vysilani. A televizory jsou sice drazsi, ale toje dano tim, ze az doted poptavka­(a hlavne nabidka­) nebyla. Ale co mam informace tak od novych katalogu ­(vychazi ted nekdy na jare­). By mela mit vetsina velkych vyrobcu sirokou nabidku TV i s DVB­-T.
Ale stejne se to da vyresit externim SET­-TOP­-BOXem. Jak uz sem psal odzkouseno a opravdu obraz nadhera.
Ceny ­(LCD,PLASMA­)uz ale moc neklesnou ­(respektive NE tolik jak za posledni rok o 50 procent­). Ale jinak ceny klesat budou.....Ale to bych si pak mohl rikat porad ­"POCKAM ONO TO KLESNE­".....nebo ­"POCKAM ONO SE OBJEVI NECO NOVEHO­". Porad se bude objevovat neco noveho.
Takze ja bych urcite nevahal s koupi nejakeho TV. Ja sem sice zastancem Plasmoveho TV ­(sice zere vice­), ale stale jeste neni kvalita ­(kontrast, odezvy......kdyz uz ma tyto hodnoty na dobre urovni, tak je cena trochu nekde jinde­)LCD natolik dobra, aby mne presvedcili.
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 28.2.20067:23
<I>Ale to bych si pak mohl rikat porad ­"POCKAM ONO TO KLESNE­".....nebo ­"POCKAM ONO SE OBJEVI NECO NOVEHO­". </I>

Tak přesně takhle jsem několik let kupoval počítač. Dopadlo to tak, že ho nemám do dneška ;­-­) Naštěstí jsem k němu měl vždycky někde přístup ­(ve škole, v práci­), takže ho vlastně ani nepotřebuju.
Odpovědět0  0
ferko1 | 10.2.200620:12
Dobry den.Co hovorite naLcd TV JVC LT­-32A60S ? Mate s tym nejake skusenosti?Ak ano napiste mi prosim.Dakujem a prajem pekny den.
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 10.2.200621:31
Neznám. Papírově nevypadá špatně. Neviděl jsem, že by se u nás prodávala ­(takže asi ze zahraničí­). Škoda že nemá digitální tuner. Jenže to ­(zatím­) bohužel většina. A když mají, tak často neumí MPEG4 :­-(
Odpovědět0  0
ferko1 | 6.2.200617:20
No dnes som si dal predviest LCD Grundik Almira 32 LW ma celkom pekny obraz z dvd je bez chyby ale TV signal asi taky ako u pstatnych LCD nie je to este ono.Sice v Tescu mali zapnute asi 30 TV takze ten signal nebol boh vie ako kvalitny ale rad by som ho vyskusal u mna doma kde mam kablovu tv positam ze signal je kvalitnejsi.Skoda ze Tesco nema moznost vratenia tovaru do 30 dni bez udania dovodu.Ak mate niekto LCD TV a kablovu televiziu napiste aky mate obraz ci sa da nejak doladit aby sa stratilo zrnenie .Inac na stitku Grundigu bolo napisane Made in Europe takze nie je robeny v Cine
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 6.2.200617:46
Ale urcite neni vyrobeny v nemecku. To by totiz jinak napsali. ­(A i kdyby byl vyrobeny v Cine. Je to stejne jedno z 90 procent to stejne pochazi ze soucastek z ASIE :­-­)­).
Ale dulezite je, ze GRUNDIG nikdy nemel tovarnu na vyrobu obrazovek. Vzdy si nechaval podle svych pozadavku vyrabet u dobrych vyrobcu. Doporucoval bych treba dotaz primo na technika v autorizovane servisni siti­(Jak co se tyce dotazu kdo vyrabi obrazovky, tak i jak se to da vyladit­). U nas je to firma VIDEOPROGRES http:­/­/www.videoprogress.cz
Na teto strance je i docela pekny popis vyrobku GRUNDIG.
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 7.2.20068:15
S tim ­"made in­" to neni až tak jednoduché. Znamená to pouze, kde byla provedena konečná montáž. Takže klidně může jít o montážní linku např. na Ukrajině, v Rumunsku .... ­(to je taky Evropa­), a součástky klidně z Asie. Kdyby měli napsáno alespoň made in EU.
Kvalita Grundigu nebyla v tom, že by vyráběl kvalitní součástky, ale že si dokázal vybrat z dodavatelů a ohlídat si je. Např. od Philipsu kupoval obrazovky, které se povedly víc, než je norma ­(Philips je sám použít nemohl, nebylo jich tolik a byl by vidět rozdíl od ­"standardních­").
Poté co zkrachoval mám obavu, aby z něj nezbylo pouze jméno, které někdo koupil a rozhodl se, že ho ­"vytuneluje­".
Odpovědět0  0
ferko1 | 6.2.20068:21
Nuz a co hovorite na znacku Grundig konkretne LCD TV Amira 32 ­(HD­-Ready­) LXW 82­-7515 REF ?Podla parametrov celkom fajn aj dizajn je v pohode.Neviem aka je kvalita tohto LCd Mate niekto skusenost s touto znackou?
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 6.2.200610:14
Nevím jak v LCD, ale v normálních TV patřil Grundig spíš k tomu lepšímu a byl dost nedoceňován. A pak měl zkrachovat. Tak nevím, jak to teď je, kdo ví, kdo to teď vyrábí.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 6.2.200613:40
Presne tak GRUNDIG byvala velmi dobra znacka, ale pak se dostala do potizi a mela zkrachovat. Nekolik let ono nebylo u nas vubec slyset. Ale ted zase zacala vyrabet zajimave modely, ale kde je vyrabi....to opravdu nevim. V kazdem pripade, kdyz se podivas zezadu na to LCD. Tak je tam napsano kde se vyrabi.
Odpovědět0  0
ferko1 | 2.2.200610:20
Dobry den.Prave som bol u kamarata ktory si kupil plasmu LG.Obraz je nadherny je to proste parada.Ked som pozeral na LCD tv v obchodoch ten obraz nebol taky kvalitny ani ked pustali film z DVd.Stale som tam videl ze obraz sa rozklada na male stvorceky a TV signal na LCd nebol az taky kvalitny.Ja by som si chcel kupit LCD TV ale este mi na tom obraze stale nieco vadi neviem si pomoct ale obraz nie je cisty.To rozlozenie na male stvorceky tam stale vidim ale v porovnani s plasmou samozrejme spotreba 300w nie je zanedbatelna a dat za LCd 60000sk 82cm uhlopriecka nuz zda sa mi to drahe nemyslite?Asi by som si radsej kupil plasmu za 60000sk aj napriek spotrebe ale ten obraz je uzasny.Ak mate nejake skusenosti s LCd poradte mi nejaku znacku ja som v poslednej dobe mal zaujem o Mascom LCD 32W12 BS za 45000sk.Mate skusenost s touto znackou?Ak mozte poradte mi prosim .Dakujem a prajem pekny den.S pozdravom Fero
Odpovědět0  0
McManus | 2.2.200615:58
Do Mascomu bych rozhodne nechodil, spis si vyber nejakou serioznejsi znacku, Panasonic treba, tam je kvalita a cena v dobrem pomeru, a co se tyce plazem, tak zatim podle mych kriterii u Panasonicu vedou.
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 2.2.200616:51
1. Mascom si ten displej určitě nevyrábí. Takže by to chtělo zjistit, od koho ho bere. Na elektronice by nemělo tolik záležet. Od Mascomu mám obyčejnou 37cm TV v koupelně už pár let a nemůžu si stěžovat. Docela mě překvapilo že v té páře drží :­-­)
2. LCD má určitě vyšší životnost. Na plasmě budeš mít za chvíli vypálené logo oblíbené stanice. Stačí se jít třeba podívat např. na letiště do haly, na informační tabule. Je dost silně vidět jaké nápisy se tam střídají. Plasma zatím vede v jasu, ale myslím, že do obýváku je to jedno, ale na presentace do nějakého sálu to určitě bude hrát roli.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 2.2.200619:54
To je pravda ze si MASCOM ty obrazovky nevyrabi. Ale ja sam sem jednu dobu prodaval v elektru. A MASCOM patril k tem horsi znackam jak co se kvality tyce. Tak hlavne reklamaci bylo az moc. Takze o obrazovce to urcite neni. Ale hlavne v nekvalitni montazi a soucastkack.
Jinak MASCOM braval obrazovky od PHLIPSu, ale stare modely co uz PHILIPS ve svych TV ani nepouzival.
Navic dva lidi v okoli co si TV od nich koupily tak dnes nadavaji.... kdyz se nepokazi v zaruce. Tak pocitej s tim, ze se pokazi potom, ale hlavne se rychle opotrebovavaji­(coz znamena ze se zhorsuje celkova kvalita­).
Takze ja bych urcite volil znacku PANASONIC meli a porad maji velmi dobre PLASMY a hlavne je kvalita nekde jinde. A maji i dobrou cenu.
Co se tyce vypalovani bodu, je to takova provozni vada u plasem. Ale dnes uz to neni tak zle jak to byvalo. A navic pokud se opravdu clovek nediva jen na jeden program, ale na vice tak se to LOGO tak rychle nevypali. Nehlede na to, ze kdyz si neco takoveho poridim tak se i dost divam na DVD a tam to tak nehrozi.
Jinak LCD je na tom opravdu lepe, ale stale se to neda kontrastem a jasem srovnat. Ale maji o dost mensi spotrebu. Ale ja osobne bych stejne volil PLASMU protoze se cenou stale u vetsich uhlopricek vyplati. LCD s velmi dobryma hodnotama je stale o polvinu az o jednou tolik drazsi nez PLASMA.
Ale urcite bych se dival po modelu ktery uz ma ve vybave HDMI konektor ­(coz u LCD i PLASMY uz byva vetsinou, ale stane se ze jej nemaji­).
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 2.2.200619:59
PS: Nemuzes srovnavat vypalenou obrazovku na letisti a doma. Na letisti i kdyz se stridaji napisy. Tak, ale porad na stejnem miste. A urcite se neprekresluji body tak casto jak kdyz se divas doma na klasicky film. Navic tam je porad stejna barva napisu.
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 3.2.20067:49
Jasně. TOLIK co na letišti se doma nevypálí. Je to jen příklad JAK SNADNO. Myslím, že značná část osazenstva tady v případě takovéto zobrazovací plochy alespoň koketuje s možností pustit si na to počítač ­( k tomu třeba bezdrátovou klávesnici a pařit třeba rovnou z postele­) :­-­) Pár lidí si takhle na plasmu už vypálilo windowse.
Odpovědět0  0
Keomatepo | 2.2.200620:07
Ahojte... Ako tak sledujem tuto diskusiu, tka sem nieco napisem. Pracujem vo firme Samsung Electronics, a mozem povedat ze co sa tyka plaziem tak su to totalne supy, vidim to na vlastnych ociach, a o spotrebe ani nehovorim. Mozno by dobra bola akurat 50­" plazma, inak nic. Ale co sa tyka LCD TV to je ine kafe, prave dnes uvadzali do vyroby novy model Bordeaux a to je nieco, 42­" a kristalovo jasny obraz... takze ked televizor tak skor LCD...
Odpovědět0  0
ferko1 | 3.2.20067:32
No dobre ale aka je cena toho Bordeaux?Pri 42­"pocitam okolo 150000sk ze?Neviem ako kto ale ja by som sa rad chcel pohybovat v cene do 60000sk takze skor ma zaujimaju 30­" a32­" LCd a plasma tak 37­".LCd je super jasne aj ja ho chcem a Samsung je celkom dobry ale kedy uz zacnu vyrabat LCD s rozlisenim napr:1700*1200alebo tak nejak aby ten obraz bol cisty a nerozkladal sa na stvorceky ktore je stale vidiet v kazdej predajni.Co myslite pri beznej kablovej TV bude obraz kvalitny alebo je to tym rozlisenim LCD?Zatial pekny den
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 3.2.20067:45
Naopak čím vyšší rozlišení, tím se bude obraz subjektivně zdát horší ­(prostě všechny chyby budou víc vidět­). Stačí si pustit video na počítači přes TV a na monitoru. Naprostá většina plasem prodávaných na našem trhu nemá ani plný PAL ­(576 řádků­), ale jen NTSC ­(640 řádků­). Pak je pár s vyšším rozlišením, ale málokdy se narazí na LCD s nižším rozlišením než mají plasmy.
Odpovědět0  0
ferko1 | 3.2.20067:52
Takze to znamena ze trebars kupim si LCD TV a chcem na nom pozerat TV signal mam si dat nizsie rozlisenie?Trebars 800*600?Vtedy bude ten obraz dobry?
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 3.2.200610:09
To nepomůže. Rozlišení u LCD je jednou dané, nelze ani zvýšit ani snížit. Naopak, posílání obrazu v jiném než nativním rozlišení vede k jeho zhoršení ­(musí se přepočítávat­).
Odpovědět0  0
Milan Maga | 1.2.200621:13
rozhodujem sa medzi plazmou Hitachi 42­-PD6600 s rozlisenim 1024x1024 a kontrastom 1000:1 a Samsung PS­-42S5H s rozlisenim 1024x768 s kontrastom 10000:1.Ako sa bude lisit kvalita obrazu vzhladom na rozdiel v rozliseni resp.v kontraste.Vedeli by ste mi pripadne poradit ,ak tieto dva pristroje poznate ci uz na zaklade vlastnych skusenosti, alebo len na zaklade tech.parametrov,ktory z nich kupit?Dakujem za odpoved.M.Maga
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 2.2.20067:43
Osobně bych si v dnešní době koupil raději LCD než plasmu. Plasma má vyšší spotřebu ­(cca 350 W oproti cca 150 W u cca metrových uhlopříček­) a hlavně mnohem snadněji se ­"vypaluje­".

Zatím mají sice Plasmy vyšší jas a kontrast, ale LCD je už pomalu dohánějí ­(s tím kontrastem snáze­). Nevím jak jas, ale dostatečný kontrast jde krásně poznat přímo v prodejně. Za dobrého osvětlení ­(není v prodejně problém­) si pustit nějakou ­"noční­" scénu ­(třeba nějaký horror :­-­) ­), pokud bude obraz ­"přijatelný­" není ohledně kontrastu co řešit.
Odpovědět0  0
noar | 9.1.200621:27
Zdarec lidi, cca pred pul rokem jsem koupi 60­" plazmu, a mam ted porad obavu z vypalovani log. Pripojil jsem k ni PC a asi si tam vypalil windowsy, s tim uz asi nikdy nic neudelam? No draha chyba... DOPORUCUJU LCD, sice 60­" plazma na zdi je sice fakt paradni kino, ale spotreba 750W taky neni nic moc :­( A taky vaha neni zanedbatelna, davali mi do zdi poradne srouby, ona mela s podstavcem cca 100Kg, bez nej asi 75...
Odpovědět0  0
ferko1@pobox.sk | 14.10.20057:30
Dobry den Prosim Vas o radu.Mam zaujem o LCD TV momentalne je ich na trhu strasne vela a cena je uz prijatelna.Na ake parametre sa mam zamerat pri vybere LCD a aku znacku by ste mi odporucali?Vcera som bol v NAY a najviac sa mi pozdaval obraz na THOMSON 27LB030B5 neviem aky nazor mate na tuto znacku?Dakujem a prajem pekny den
Odpovědět0  0
ferko1 | 22.7.200510:19
Dobry den.Prosim Vas moj kamos si chce kupit 100HZ TV.Ma vsak problem s vyberom znacky.Niekto mu poradil ze najlepsie znacky su Panasonic,Sony a JVC aby si vybral z tychto.Ma na vyber 3 a to JVC AV­-32H4S ,SONY KV­-32CS71K a PANASONIC TX­-32PM11P Vsetky su pekne a maju priblizne rovnake parametre a cenovo su rovnako drahe cca.25000sk.Neviete mu poradit ktory z tychto TV je podla Vas najlepsi?Co znamena obrazovka Quintrix F a co Wega FD Trinitron?Dakejem pekne a prajem Vam pekny den.



Odpovědět0  0
kwork1 | 18.7.20057:38
Prave so nieco cital o projekcnych TV.Mate s tym nejake skusenosti?Co nato hovorite Sony uz robi celkom slusne projekcne tv Aka je zivotnost takeho tv?Oplati sa to kupit?
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 18.7.20058:22
Je třeba počítat s životností lampy. Ta může být 2000 hodin, ale třeba taky 8000 hodin. Cena je několik tisíc. A i spotřeba není úplně nezanedbatelná.
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 18.7.20058:37
Vlastně mě nenapadá důvod proč koupit projekční TV. Oproti CRT se nic neušetří na velikosti ­(jako u Plasma a LCD­), má vyšší spotřebu, nižší životnost ­(lampa­). Snad jen pokud bych chtěl opravdu velkou úhlopříčku. U CRT se nabízí cca do 90cm, pak se vyplatí LCD nebo plasma ­(do cca 110 cm­) a potom projekční, protože plasmy s úhlopříčkou nad 130 cm jsou už moc drahé. Ale zase než projekční TV, tak to raději rovnou projektor.
Odpovědět0  0
kwork1 | 18.7.20057:22
Dobry den.Mam este otazku co sa stava s Plazmou kedze sa uvadza zivotnost okolo 10000 hodin?To znamena ze sa potom nejak opravuje alebo proste je po TV?
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 18.7.20058:18
Je po ní. Stejně tak jak u LCD. Teoreticky je možné vyměnit ­"jen­" obrazovku, což je ale samozřejmě blbost.
Odpovědět0  0
dabel | 21.9.200515:05
a­) clanok je z roku 2003. Za tie 2 roky presli plazmy obrovskym vyvojom a vacsina vyrobcov dnes ­(Pioneer, Panasonic, Samsung, LG...­) uvadza uz zivotnost 60000h, cize na urovni LCD obrazoviek
b­) ­"zivotnost­" znamena, po kolkych hodinach poklesne jas obrazovky na polovicu
Odpovědět0  0
ferko1 | 22.9.20058:06
Dobry den.Prosim Vas neviete mi poradit chcem si kupit nejaky TV ale stale rozmyslam aj nad tym ze ceny Plazmovych Tv dost klesaju ci sa neoplati pockat este tak rok a kupit si plazmu.Teraz som pozeral letak z Nay elektrodomu tam maju ponuku na projekcny TV LG RE­-40NZ60.Nemozem sa ale dopatrat aka je zivotnost tohto Tv neviete mi pomoct kde sa to docitam alebo neviete vy kolko je taka zivotnost a ci sa to vobec oplati kupit?Dakujem a prajem Vam pekny den
Odpovědět0  0
kwork1 | 14.7.20057:27
Este jedna vec ma zaujima pri parametroch LCD sa pise konkretne u PHILIPS 32PF4320:širokouhlý LCD TV prijímač ,uhlopriečka : 82 cm úplne plochá obr. LCD WXGA rozlíšenie 1366 x 768 ­(*3­) odozva 18ms
kontrastný pomer 500:1 Full Active control Virtual Dolby Digital Crystal Clear 100 predvolieb,2x SCART
TXT,univ. DO uživ. menu COMPASS hodiny, časovač, detská zám VGA in, audio in­/out hĺbka len 11 cm
stojan na nábytok súčasťou dodavky.Prosim Vas co znamena ta ­(*3­) pri rozliseni? Je kontrast 500:1dobry alebo je to slabe?Co hovorite na tento LCD oplati sa ho kupit?



Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 14.7.20058:18
* 3 znamená 3 barvy ­(žádný ­"nadstandard­", je to prostě hezky vypadá, když se to napíše do manuálu­) :­-­)
Kontrast 500:1 ­- v oblasti LCD takový standard. Ale viděl jsem i 1000:1. Plasmy mají 1000 ­- 3000:1. Dost důležitá věc, řekl bych důležitější než jas. Je to poznat na tmavých scénách. Doporučuji nechat si v obchodě pustit úryvek z nějakého hororu ­(na scéně ­"z pláže­" to poznat nebude­). Já mám LCD TV ­(kapesní­), která má velmi slabý kontrast ­(ale to je DSTN ­- to je kvalitativně úplně jinde ­- horší­) a stačí nějaká ­"večerní­" scéna a moc toho na ní vidět není. Ale jaký má kontrast ­(v číslech­) nevím.
Možná by stálo za to, zauvažovat o nějaké s vyšším rozlišením, kvůli HDTV a HD DVD. Při velké úhlopříčce už by nemusely být o tolik dražší. Já taky uvažuji o koupi LCD TV, ale nechám si to až tak za dva roky, až tady bude digitální vysílání a koupím si jí rovnou s digitálním tunerem ­(a pravděpodobně i s vyšším rozlišením. Chtěl bych jí totiž zároveň používat jako monitor k počítačí­). Navíc, předpokládám, že do té doby cena ještě kousek klesne.
Jinak tyhle věci by se možná daly levněji koupit v Německu ­(třeba Condrad.de, Mediamarkt.de, Saturn.de, ....­) a možná i v Rakousku ­(většina z Německých firem tam bude mít pobočky­).
Odpovědět0  0
kwork1 | 13.7.200510:32
Dakujem velmi pekne za vasu reakciu.Takze v tomto pripade radsej LCD ale napr:v Nay elektrodome stoji LCD PHILIPS 32PF4320 60000sk aj PHILIPS 37PF9946 plazma s tunerom stoji 60000 ale ked som pozeral na obraz oboch tv Plazma mala lepsi obraz nevidel som ziadne zrno ale u LCD zrnil obraz dost.Neviem ci sa tento obraz da nejako vyhladit aby sa stratilo to zrno:Obraz bol cely neorezany videl som tam logo tv stanice a az na to zrno bolo to v pohode dizajnovo krasne LCD.LCD ma rozlisenie 1366*768 Plazma iba 852*480Takze teraz neviem ak si vezmem ze LCD ma vacsiu vydrz a mensiu spotrebu je to vyhodnejsie ale vadilo mi to zrnenie neviem ci sa da nejako vyhladit.
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 13.7.200513:35
Ten horší obraz může být způsoben více důvody. Jednak to může být samo rozlišení, při menším rozlišení se lépe ­"schovají­" různé vady. Proto je film na počítačovém monitoru ­"horší­" než v televizi. Ale může to být třeba i věc tuneru, prostě může mít ta LCD jiný ­(horší­) tuner, v obchodě mohlo být vedle té LCD něco co rušilo signál, ....
Někde jsem četl, že subjektivně lepší obraz u obrazovek do 1 metru mají LCD, u obrazovek nad 1 metr Plasmy. Jenže plasmy pomalu odumírají, zatíco do vývoje a zdokonalování LCD se investuje spoustu peněz, takže to za chvíli nemusí být pravda.
A ještě jedna věc. Většina plasmových TV má aktivní větrák ­- v obchodě si toho v tom rámusu člověk nemusí všimnout, ale doma to může dost rušit. Pasivním chlazením se např. chlubí Panasonic.
Odpovědět0  0
kwork1 | 14.7.20057:19
Super takze teraz ste ma naozaj presvedcili o tom ze si kupim LCD.PHILIPS 32PF4320 cena 60000sk je myslim si ze celkom prijatelna a parametre ma celkom fajn.Neviem ci je nejake LCD s podobnymi parametrami a cenou mozno Thomson ale podla mna je Philips lepsi ale to je mozno moj mylny nazor mozno ze Thomson je lepsi nemate s tym nejake skusenosti?Co by ste mi odporucali kupit do 60000sk?Dakujem a prajem pekny den
Odpovědět0  0
kwork1 | 13.7.20057:39
Dobry den mam otazku chcem si kupit PHILIPS 37PF9946 plazma s tunerom stoji 60000sk ale neviem ci je to dobra kupa.Nema tuto Plazmu niekto z Vas ake mate s plazmou skusenosti oplati sa ci nie?Cital som ze ma velku spotrebu je ovela vacsia ako bezne 100HZ TV<Dakujem a parajem pekny den
Odpovědět0  0
Patrik Chrz | 13.7.20058:06
Tahle plasma má pouze 480 řádek, plný PAL má 576 řádek. Takže to buď obraz uřízne ­(ano, i to jsem viděl u některých plasem­), nebo ­"rozředí­" ­(častější­). Každopádně obraz nebude tak dobrý jako na ­"obyčejné­" tv.
Bohužel se totiž plasmové displeje vyrábí obvykle pro USA a Japonsko a jelikož NTSC má jen 480 řádek, mají také jen 480 řádek.
Ono co se kvality obrazu týče, zatím žádná technologije nepřekonala CRT ­- proto se v grafických studiích stále ještě CRT používají. Je pravda, že už se objevily kalibrovatelné LCD monitory, co se přibližují nejlepším CRT.
Vzhledem k tomu, jak postupně klesají ceny LCD, šel bych spíš do té. ­(Dělají se i s větším rozlišením­) Menší spotřeba, vyšší životnost ­(u LCD se uvádí 60 ­- 80 tisíc hodin u plasmy kolem 10 tisíc­).
Odpovědět0  0
_Martin_ | 14.10.200416:23
Článek pěkný až na malé drobné chybky. To pak asi znamá, že takový displey musí obsahovat ­"hustý­" procesor, který řídí vyobrazovaní jednotlivých bodů. Tak by mě zajímaly i nějaké základní parametry takového CPU. Třeba jestli 486­-ka by to už dokázala. ???
Odpovědět0  0
dejnna | 13.5.20041:16
uvazuji o nejake plazmovce ale moc o tom jeste nevim a tak se ptam SONY,PANASONIC,PHILIPS nebo JVC? osobne se mi zamlouva PANASONIC TH­-50PV30E. diky za radu. ­(neni sony zbytecne drahá)
Odpovědět0  0
Sandra | 6.12.200419:29
Mame Panasonic Viera 42PA30 a jsme pomerne spokojeni ­- ovsem pozor si dej na 2 veci:
1­/ predem si zjisti kvalitu TV signalu u vas v dome ­(v pripade horsi kvality obrazu, kterou spolehlive a bez zkresleni zobrazi jedine plazmova technologie, budes donucen ­- stejne jako my ­- zakoupit taky digitalni satelitni system za nejakych 12­-20 tis. A ten navic nevyresi problem s prijmem TV Nova, ktera digitalne nevysila ­(nepochopitelne­). Pokud mas TV napr. 100Hz nebo i 50Hz, tak to zkresleni nepoznas.
Rovnez nakupuj tam, kde Ti zajistej i instalaci, nebot na nas se prodejce vyflak a nez jsme sehnali firmu, co nam to namontuje, ubehlo skoro 14 dni a kazdej od toho daval ruce pryc. Takze obezretne!!

2­/ DVD a treba playstation ­- super, neni o cem diskutovat, zazitek. Ale priprav se na obcasne buseni od sousedu, kteri duneni domaciho kina nejak nevydychavaji ­(ale ono to sakra jinak nejde nez to poradne vosolit...­)

Ahoj Sandra
Odpovědět0  0
fassss | 17.12.200320:44
Je to docela dobrý, ale je to moc drahý!
Odpovědět0  0
coRpse | 28.11.20030:21
Super článek ! Víte někdo jakou mají PDP odezvu ? Obecně by na tom měli být lépe než CRT, ne ?Jestli je to někde v článku tak se omlouvám za přehlédnutí.
Odpovědět0  0
Michal IV | 26.11.200311:25
Veta z prvni stranky:
"Princip katodového děla pálícího elektrony proti fosforovému povrchu obrazovky byl a stále je technikou s velmi dobrými výsledky­"

nemelo by tam byt misto slovo ­"fosforovemu­" slovo luminoforovemu ­(luminofor emituje po dapadu elektronu svetlo­)
Odpovědět0  0
nope | 24.11.200323:36
Perfektni clanek! Jsem rad, kdyz to nekde vezme opravdu ­"od podlahy­" a vysvetli nejakou technologii od uplnych zakladu chemie­/fyziky. Je videt, ze si autor musel o tematu hodne zjistit, najit obrazky atd. 1+++
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 20.11.200321:41
...
Odpovědět0  0
Stanislav Ošmera (5) | 20.11.20038:11
Velmi pekny clanek.
Mel bych otazku:
V jedne casti clanku pisete ze jeden subpixel je schopen zobrazit 128 urovni a je ovladan jedni 8bitovym slovem ­(to uz mi prislo divny, ale rekl jsem si ze 1 bit je asi kontrolni­), ale v zaveru pisete ze technologie je schopna zobrazit plne 24­-bitove barvy. Ale to nesedi s tema 128 urovnema na subpixel. To by vychazelo na 21­-bitove barvy=2097152 barev.
Muzete mi to objasnit ­(nebo jestli je to chyba tak opravit­)
Dekuji
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 20.11.200315:26
Máte pravdu, šotek opět řádil. Jenom bych při této příležitosti rád připomenul, že PDP displeje Panasonic adresují jednotliví pixely již s 10­-bitovou přesností a dokáží tedy zobrazit přes miliardu barev. Ono to tedy s těmi bity u PCM nebude vždy jednoznačné.
Odpovědět0  0
noname | 19.11.200312:13
1. podle obrázku to vypadá, že rozlišení je u té nové technologie větší jen ve vertikálním směru
2. metody neprosadili­/y
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 19.11.200318:14
ad 1. ano, přesně tak, rozlišení je dvojnásobné jen vertikálně. Proto jsou ALiS displeje většinou v rozlišení 1024x1024 apod.
ad 2. pardon :)
Odpovědět0  0
Patrik (28) | 19.11.20031:59
Pořád uvažuji, že bych si něco takového ­"do obýváku­" koupil, ale zatím ta cena :­-­(
No a jak se tak dívám po různých nabídkách, všiml jsem si, že Panasonic uvádí u svých modelů kontrast 3000:1 ­- to je ve srovnání s čísly zde uváděnými docela rozdíl, nemá nějakou jinou ­"nestandardní­" technologii?
Odpovědět0  0
Freaky | 21.11.20038:37
No zrovna Panasonic plazmove televize me nepresvedsuji, protoze u vsech jejich modelu vidim 50Hz zretelne ­"blikani­" obrazu. Coz by snad ani z divodu ­"pixelove­" technologie nemelo byt. Vzdyt se obraz nevykresluje po radcich ale cele snimky­/pulsnimky.
To u Sony a Philips jsem zadne blikani nevidel ale stabilni obraz.

Mimoto mezi LCD a Plazmovou TV je jeste jeden ekologicky vyrazny rozdil a to SPOTREBA. LCD maji ve vetsich uhloprickach okolo 100W a Plazmovky 300­-450W !!!
Odpovědět0  0
Freaky | 21.11.20038:37
No zrovna Panasonic plazmove televize me nepresvedsuji, protoze u vsech jejich modelu vidim 50Hz zretelne ­"blikani­" obrazu. Coz by snad ani z divodu ­"pixelove­" technologie nemelo byt. Vzdyt se obraz nevykresluje po radcich ale cele snimky­/pulsnimky.
To u Sony a Philips jsem zadne blikani nevidel ale stabilni obraz.

Mimoto mezi LCD a Plazmovou TV je jeste jeden ekologicky vyrazny rozdil a to SPOTREBA. LCD maji ve vetsich uhloprickach okolo 100W a Plazmovky 300­-450W !!!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.