reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie: Vodní chlazení

27.7.2004, Jan Vítek, článek
Technologie: Vodní chlazení
Výkon procesorů jde stále nahoru, ovšem společně s výkonem jde nahoru i tepelná ztrátovost, která u těch nejrychlejších CPU přesahuje i 100W. Tolik tepelné energie se musí z jádra procesoru někam odevzdat. Klasicky na tento úkol postačuje kovový pasivní chladič, kolem něhož proudí vzduch tlačený ventilátorem. Ovšem, jak vodní chlazení ukazuje, jde to i podstatně lépe a hlavně tišeji. Zaměříme se proto na základy vodního chlazení dnešních PC.
Vodní blok je velmi důležitá, možná i ta nejdůležitější část vodního chlazení, která by se v žádném případě neměla zanedbávat. Design vodních bloků se vyvíjí hezkou řádku let, od upravených vzduchových chladičů přes jednoduché hady až po složité návrhy, nad nimiž zaplakala nejedna frézka.

Důležitými vlastnostmi vodních bloků jsou průtok a aktivní plocha, která přijde do přímého styku s vodou. U obou těchto veličin obecně platí, že čím větší, tím lepší. Dobře navržený vodní blok by tedy zbytečně neměl bránit v průtoku vody a měl by do poslední skulinky využívat její chladící účinky.

Představím vám několik návrhů vodních bloků, z nichž první je klasický had – blok, který se vám podaří s kouskem umu vytvořit i s obyčejnou vrtačkou a i tento, přestože tak primitivně vyrobený určitě není, se neřadí mezi výrobky profesionální firmy. Vpravo je vidět hlavní masiv s vyfrézovaným hadem a vlevo měděné víčko s přívodními trubkami, fitinkami.


Obr.2 – Had

Další blok je výrobek firmy Danger Den. Na první pohled už lze rozeznat, že se jedná o profesionální výrobek. Blok se skládá ze dvou hlavních částí – měděného těla a krytu z plexiskla. Mezi nimi je vidět černý gumový kroužek, který zabraňuje prosáknutí vody. Odolnost proti prosáknutí vody je velmi důležitým faktorem vodního bloku, dovedete si jistě velmi živě představit, co dokáže udělat voda ve vnitřku počítače. Tento blok má také jistou výhodu v tom, že lze poměrně snadno rozmontovat a můžeme na něm provést nezbytnou údržbu.


Obr.3 – Bludiště od Danger Den

Další profesionální blok je od firmy Swiftech. Tato firma se také zabývá výrobou pasivů pro chlazení vzduchem. Jde poměrně o jednoduchý design, ovšem chladicí plocha je opravdu velká.


Obr.4 – Ježek od Swiftechu

Poslední blok, který si ukážeme, je model s názvem „cascade“. Jde o nejzajímavější kousek – jak svým nápadem, tak chladicími účinky. Skládá se hned ze tří částí: vrchní plexisklo, coby kryt, dále střední plexisklo s desítkami malých trysek, skrz než proudí voda velkou rychlostí do děr ve spodní, měděné, části, které končí jen pár milimetrů nad samotným jádrem procesoru. Dle testů se jedná o zatím nejúčinnější blok pro vodní chlazení, jehož síla se projeví hlavně v extrémních situacích.


Obr.5 – Cascade blok

Dalších výrobků s originálními designy je celá řada. Profesionálními výrobci jsou například korejský Zalman, němečtí Innovatek a Xice, čeští Aquacool a AQCool a slovenská firma eXtherm. Navíc všichni prodávají kompletní řešení vodního chlazení.
reklama