reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie: Vodní chlazení

27.7.2004, Jan Vítek, článek
Technologie: Vodní chlazení
Výkon procesorů jde stále nahoru, ovšem společně s výkonem jde nahoru i tepelná ztrátovost, která u těch nejrychlejších CPU přesahuje i 100W. Tolik tepelné energie se musí z jádra procesoru někam odevzdat. Klasicky na tento úkol postačuje kovový pasivní chladič, kolem něhož proudí vzduch tlačený ventilátorem. Ovšem, jak vodní chlazení ukazuje, jde to i podstatně lépe a hlavně tišeji. Zaměříme se proto na základy vodního chlazení dnešních PC.
Je pravidlem, že zahraniční výrobci jsou pro českého zákazníka drazí a kvalita jejich výrobků zdaleka nemusí odpovídat (viz. Titan Datacooler). U nás však nemusíme zoufat, protože šance se chopilo vedle již zmíněných firem také několik nadšenců, kteří svými výrobky směle konkurují profesionálním firmám, které se na vodní chlazení specializují. Jsou to, Erty, Galaxi, Radek-B a Karlos.

Zatím jsme si ukazovali jen vodní bloky na procesory, ovšem nejenom ty jdou chladit vodou. Naopak, když už máme vodní chlazení, tak použít ho pouze na procesor je skoro svatokrádež. Vodou se dá v PC chladit doslova vše, tudíž není problém od tepla ulevit i čipové sadě na základní desce, GPU, pevným diskům a zdroji, stačí mít na to vhodný blok a dostatek zručnosti.


Obr.6 – Vodní blok na chlazení čipové sady od Galaxiho


Vodní bloky na chlazení čipových sad a grafických karet se v podstatě v ničem neliší od bloků na procesory, ovšem zpravidla nebývají tak dobře propracované, protože tyto komponenty nepotřebují být tak kvalitně chlazeny. Specialitou jsou bloky pro chlazení pevných disků. Jedná se v podstatě jen o duté hranoly, nebo trubky z mědi, či hliníku, které se přišroubují po stranách disku a odvádějí tak z něj teplo. Disk tak může být klidně neprodyšně zabalen a tak utišen, dostatečné chlazení je zajištěno. Na obrázku uvádím pro názornost bloky od českého výrobce.


Obr.7 – HDD bloky od Galaxiho

Co se týče chlazení zdroje, zde je skoro nemožné vyrábět vodní bloky sériově, protože každý zdroj přeci jenom vypadá trošku jinak a tak se musíme spolehnout na vlastní ruce, nebo si potřebné díly nechat vyrobit na zakázku.


Obr.8 – Chlazení zdroje

Uvnitř zdroje je dost součástek, které vyžadují chlazení. Nejvíce to potřebují diody (hlavně 5V dioda), na které jsou v každém zdroji přišroubované hliníkové chladiče. Ty se zamění za vodní blok, jako je na obrázku. Zde byl použit jen ohnutý měděný plech, který byl přiletován na měděnou trubku, skrze niž prochází voda.

Proudem vzduchu z větráčku ve zdroji se rovněž ochlazuje transformátor a cívky a to právě může být trošku problém, protože nepředpokládáme, že by ve zdroji po takovéto úpravě ještě nějaký větrák zůstal. Máme potom dvě možnosti – buď na vodní blok nějak napojit i ostatní součástky, které produkují nadměrné množství tepla, nebo ve zdroji větrák ponechat, nejlépe značně zpomalený a tak ztišený. Musím ještě upozornit na jednu důležitou věc. Z obrázku je vidět, že všechny diody jsou napojeny na stejný kus chladiče. To je v pořádku, ovšem pouze pokud se z diod na chladič přenáší jen teplo, jinak by měly od sebe být odizolovány. To samé platí i pro ostatní součástky ve zdroji, které napojíme na chladič – chceme vodit teplo, ne elektrický proud.

Zatím jsme probrali pouze druhy vodních bloků. Vodní chlazení ale zdaleka není jen o nich.
reklama