Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie z EV míří do telefonů: Apple iPhone 15 má mít vrstvené akumulátory

18.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Technologie z EV míří do telefonů: Apple iPhone 15 má mít vrstvené akumulátory
Elektromobily v posledních letech táhnou vývoj akumulátorů. Logicky se to postupně projeví i v mobilních zařízeních a nové iPhony 15 by právě jednu z technologií obvyklých u EV mohly dostat a vylepšit tím své akumulátory.
V posledních letech se zabýváme i technologiemi akumulátorů. Ty jsou sice ve většině případů spojené s elektromobilitou nebo velkými energetickými úložišti, nicméně je logické, že poznatky a zkušenosti získané z vývoje baterií pro EV se mohou využít i jinde, např. u mobilních zařízení, jako jsou notebooky, tablety, mobilní telefony, fotoaparáty, wearables a mnoho dalších. Zdá se, že jednoho takového posunu technologií z EV do mobilních zařízení se ve zvýšené míře dočkáme už v následujících měsících. Většina akumulátorů v mobilních zařízeních dneška využívá techniku rolování, přestože jsou jejich baterie placaté. To má nevýhodu v tom, že v místě ohybu se akumulátor chová trochu jinak než v plochých místech bez ohybu, což snižuje energetickou hustotu i životnost baterie, naopak to zvyšuje riziko požáru. U některých elektromobilů se nicméně už dnes používají akumulátory využívající vrstvenou technologii.
 
Apple iPhone nabíjení
 
Ta jednoduše nebere ony čtyři vrstvy (anoda, separátor, katoda a separátor) a nestočí je "do válečku", který může být také v oné placatější formě, ale tyto čtyři vrstvy dá na sebe a takto se to opakuje vrstvením "do komínku". To má výhodu v tom, že tvar akumulátoru může být v podstatě jakýkoli (rolováním jste museli udělat více či méně placatý válec), tady na sebe můžete naskládat jakýkoli tvar. Díky absenci ohybu se jednotlivé vrstvy v celé své ploše chovají stejně, což zvyšuje bezpečnost, životnost a také lze využívat rychlejší nabíjení a vybíjení, u nichž se snižují jejich negativní efekty. A právě tuto technologii skládání by měly využívat některé nové telefony. Uživatel RGcloudS na Twitteru hovořil o tom, že v příštím roce by se měla objevit u Samsungu Galaxy S24 Ultra a možná i u S24 Plus. Každopádně už letos by se tato technologie měla objevit u celé řady telefonů Apple iPhone 15.
 
 
Tyto telefony očekáváme v první polovině září, kdy se obvykle koná podzimní keynote Applu (ve skutečnosti ještě na konci léta). Přechod na novou technologii by mohl být tím důvodem, který má stát za výrazným nárůstem kapacit baterií u nových iPhonů. Ty totiž mezigeneračně výrazně poskočí. Ostatně se podívejte na tabulku.
 
Verze iPhone 13 (2021)
iPhone 14 (2022)
Změna
iPhone 15 (2023)
Změna
iPhone 3227 mAh
3279 mAh
+1,6 %
3887 mAh
+18,5 %
iPhone Plus -
4325 mAh
-
4912 mAh
+13,6 %
iPhone Pro 3095 mAh
3200 mAh
+3,4 %
3650 mAh
+14,1 %
iPhone Pro Max 4352 mAh
4323 mAh
-0,7 %
4852 mAh
+12,2 %
 
Zatímco mezi iPhonem 13 a 14 se kapacita nějak zásadně neměnila (šla nahoru nebo dolů v řádu nízkých jednotek procent), letos očekáváme nárůst o 12,2 až 18,5 %. Taková čísla znamenají, že udávané výdrže např. pro přehrávání videa, které jsou 16-26 hodin u iPhonů 14 a 20-29 hodin u iPhonů 14 Pro, by se jen díky akumulátorům mohly zvýšit zhruba o 3 hodiny. Když k tomu přidáme pravděpodobně úspornější procesory vyráběné 3nm procesem u TSMC, pak by fantastickou výdrží mohl potěšit nejen velký iPhone Pro Max, ale všechny modely.
 
 
Také by se mohla výrazně zvýšit životnost a snížit potřeba výměny opotřebovaného akumulátoru, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je to, že vyšší výdrž znamená za stejnou dobu nižší počet nabíjecích cyklů. Jinak také řečeno, stejný počet nabíjecích cyklů bude díky lepší výdrži trvat delší dobu (s vyšší kapacitou a úspornějším procesorem se odhadem můžeme pohybovat asi o 20-25 % výše). Samotná technologie vrstvení díky absenci ohybů také přináší zvýšení životnosti, tedy navýšení počtu nabíjecích cyklů. Tedy nejenže cykly budou trvat časově o něco déle, ale také jich bude možné za životnost akumulátoru provést více.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.