reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Už dříve jsme se podívali na první snímky vzniklé s přispěním technologie FidelityFX Super Resolution 2.0 (FSR 2.0) a bylo třeba říci, že vypadaly velice zajímavě. Nyní už tu máme test serveru TechPowerUp.
wrah666 (6205) | 12.5.202221:25
Bude moc zajímavé sledovat, jak se bude prosazovat AMD verze RT. Právě skrze mechanismus, že jí podporují konzole ­(s čipem od AMD, čili všechny­) a faktu, že snad všechny současné hry jsou vyvíjené pro konzoli a teprve pak se dělá port pro PC. Prakticvky si nedovedu představit, kdo nebude chtít být ­"cool­" a ­"in­" a nezahrne tyto technologie do hry. A že by pak následně dal další čas a penjíze na to, aby zehrnul i Nvidiácké? Uvidíme, ale osobně myslím, že to dopadne přesně jako ten superdrahý licencovaný sync, versus jeho verze zadarmo.
Odpovědět2  1
mareknr (256) | 13.5.20220:17
Nie je ziadna AMD vs NVIDIA RT. Obe firmy maju implementovane RT vzhladom na standard v podobe DXR. Obe spolupracovali pri jeho vyvoji s Microsoftom. To, ze si to firmy na urovni HW implementovali po svojom je uz druha vec. Na tejto urovni si to robia tak odjakziva. Takze NV ma dedikovane jadra urcene iba na tento ucel, AMD ma v podstate nieco podobne aj ked nie az tako NV. To akurat urcuje rozdiely vo vykone, kde je AMD momentalne o generaciu pozadu. K obom sa ale pristupuje rovnakym API. A teda DXR. NVIDIA ma nad tymto API este vybudovane svoje RTX kniznice, ale na RT stale pouziva standardizovane API. Keby to tak nebolo, tak by RT v NV hrach nebolo mozne akcelerovat na inych GPU ako tych od NV. To iste plati aj o AMD hrach.
Odpovědět1  1
BORRT (116) | 13.5.202210:35
To není úplně pravda. MS má DXR 1.0 a DXR 1.1 neboli Dynamic a Inline Ray Tracing.
DXR 1.1 bylo Microsoftem představeno při příležitosti uvedení RDNA2. Oba výrobci podporují obě verze, ale kartám od AMD víc sedí DXR 1.1.
Hardwre je jedna věc a druhá jsou optimalizace udělané vývojáři enginů her. Nvidia přišla s kompatabilním hw první a má větší zastoupení mezi vlastníky karet, tudíž se většina her pořád ladí na jejich hardware. Tím, ale neříkám, že když se bude ladit na AMD, tak bude mít nějakou výkonnostní převahu. Jen se zmenší výkonostní rozdíl mezi oběma soupeři.

Stejně je pořád DXR v plenkách a podle mě je to jen marketingový buzzword.

Hráči by si měli uvědomit, že ­"opravdové­" raytracing hry ­(path tracing­) jsou jen staré vykoupávky jako je Quake nebo Minecraft.
Ty zbylé jsou kombinací rasterizace a několika málo RT efektů, které ale posílají výkon karet do kopru. Ať se hráči podívají jakou část ­"bohatosti­" scény tvoří rasterizace a pak co přidá těch pár RT efektů. Pak jim možná dojde, že je to hlavně marketing, který za výkonnostní penalizaci nestojí. Aby se to nějako kompenzovalo, tak nV zavedla DLSS, který byl v verzi 1.0 mazadlo, ve veri 2.0 trpělo na ghosting a až ve verzi 2.3 se jim to jakž takž podřilo vyřešit.

Je to na každém hráči, zda si DXR v těch málo kompatibilních hrách zapne nebo ne. Za mě je to hlavně marketing.
Odpovědět4  1
mareknr (256) | 13.5.202211:34
Stale je to ale o tom, ze neexistuje nieco ako AMD RT a NVIDIA RT ako si niektori ludia stale myslia. Obe firmy podporuju a maju aj naimplementovanu podporu pre DXR resp. rozsirenia pre Vulkan. A to, ze sa teraz pouziva RT skor ako nadstavba nad rasterizaciou je jasne a aj pochopitelne z hladiska vykonovych rozdielov. Ja som si RT pustil vo viacerych hrach a vacsinou bol vizualny rozdiel citelny v prospech RT. Hovorim o hrach ako Control, The Medium, Metro Exodus Enhanced Edition alebo Dying Light 2. V podstate vacsinou to tak je v hrach, kde RT riesila NVIDIA. AMD je zatial v tomto vykonovo o generaciu pozadu. V podstate na urovni Turingu. Mozno o trochu lepsie. Tak si proste v hrach davaju pozor, aby bol RT pouzivany tak, aby netahal vykon prilis dolu oproti konkurencii. Co ma za nasledok, ze ho potom moc vidiet naozaj nie je. Na druhej strane chce zasa NV ten vykonovy rozdiel ukazat, tak je to potom aj vizualne vidiet. Samozrejme je potom potrebne vyuzit aj DLSS, podla vykonu GPU a cieloveho rozlisenia, ale to je dost dobre na urovni Quality. V podstate som videl vyborny obraz pri takomto nastaveni a to som hral cez GeforceNOW v 4K, kde je este obraz komprimovany a streamovany po sieti.
Realne na path tracing v modernych hrach nebude dost vykonu mozno aj nablizsich 15 rokov. Takze su toto prve kroky, ktore ale maju realny a pozitivny dopad uz teraz, tak to nevnimam iba ako marketing, ale aj realnu vyhodu.
Odpovědět2  2
Eskymak (1057) | 12.5.202214:47
Chyba v titulku
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1068) | 12.5.202214:50
Opraven název serveru, děkujeme za info.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.