reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?

1.3.2011, Petr Štefek, technologie
Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?
Nvidia dělá velký rozruch se svou připravovanou platformou KAL-EL alias Tegra 3, která se honosí 4 jádry a výkonem násobně vyšším než současná Tegra 2, která se na trhu stačila jen zabydlet a už se mluví o jejím nástupci.
Když jsme si povídali o tom, že Nvidia se snaží ostatní výrobce uhnat se svým KAL-ELem, tak to ještě více zdůrazníme následující zprávou. Nvidia má na trhu svůj SoC Tegra 2 teprve pár měsíců a již nyní je z produktové mapy jasné, že v tomto roce přijde rovněž Tegra 3. Konkurenční Qualcomm ohlásil, že jeho dvoujádrový SoC se objeví na trhu až v druhém čtvrtletí, kdy již budou všichni vyhlížet KAL-EL. Dokáže Nvidia skutečně bez potíží dostat na trh nový SoC tak brzy? Pokud ano, tak se může stát, že Qualcomm bude mít na trhu poměrně nezajímavý produkt.

V srpnu se na trhu podle Nvidie mají objevit tablety s KAL-ELem a následovat je do dvou až tří měsíců budou telefony, které si budeme moci nadělit pod vánoční stromeček. Nvidia je ale poměrně známá svým sebevědomým vystupováním, pokud se týká časového uvádění svých produktů a praxe bývá často dost odlišná. Na druhou stranu musíme přiznat, že se Nvidii uvedení současné SoC poměrně povedlo bez větších zádrhelů.





Když se podíváme do produktové mapy, je jednoznačně jasné, že uvedením SoC Tegra 3 to nekončí a budeme zde mít v následující letech zřejmě opravdový boom, pokud se týká výkonnosti SoC platforem. Zatímco SoC pod kódovým označením WAYNE má výkonnostně překonat současnou Tegra 2 desetkrát, tak v roce 2014 již zde bude platforma STARK se stonásobným výkonem. Je tento předpoklad pouze marketingovým blábolem, nebo skutečně budeme mít v této oblasti takový vývoj, před kterým se procesory nebo grafické karty mohou krčit v koutu?

Osobně v takovýto vývoj nedoufám a ani technologicky se mi toto nezdá být možné. Vždyť pokud bude tato platforma jen desetkrát výkonnější, tak by svým výkonem konkurovala nejvýkonnějším procesorům Intelu pro desktopy v roce 2012-2013. Spíše Nvidia sází na zapojení grafickým výpočetních jednotek stylem CUDA, ale i tak je to pouze zbožné přání.

Pokud by Nvidia dokázala každý rok dostat do našich rukou pětinásobný výkon, tak by porušila veškeré zvyklosti vývoje hardware za posledních 30 let. Spíše tak uvažujme tuto roadmapu jako prsení krocana, který v současné době ani nemůže pro něco podobného mít více než mlhavé předpoklady.
reklama