reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?

1.3.2011, Petr Štefek, technologie
Tegra 3 alias KAL-EL: Superman mezi SoC?
Nvidia dělá velký rozruch se svou připravovanou platformou KAL-EL alias Tegra 3, která se honosí 4 jádry a výkonem násobně vyšším než současná Tegra 2, která se na trhu stačila jen zabydlet a už se mluví o jejím nástupci.
KAL-EL alias Tegra 3 bude skutečnou peckou v oblasti mobilních zařízení, pokud se objeví tak, jak Nvidia zamýšlí, tedy na sklonku tohoto léta. Další husarský kousek bude, pokud skutečně již před vánoci budeme moci držet v rukou telefony vybavené KAL-ELem, což společnost bere skoro za fakt, ale je možné, že samotní výrobci budou s implementací opatrnější (ale marketingový tahák v podobě prvního čtyřjádrového telefonu bude jistě silnější).

V současné době už Nvidia má své vzorky KAL-Elu, který je schopen renderovat 3D grafiku nebo přehrávat zmiňované Full HD video bez zadýchání. Pokud tedy dodrží i jistou střídmost v odběru zařízení založených na tomto SoC, pak bude mít zpola vyhráno. Spojení dokončeného Androidu 3.0 a KAL-Elu může být opravdovým lákadlem zvláště ve spojení s novou generací AMOLED nebo retina displejů, které hrají v této oblasti jasný prim.



velikost SoC Nvidia KAL-EL aka Tegra 3


Jak budou výrobci reagovat na příchod KAL-Elu nevíme, ale úspěch současné SoC Tegra 2 může být předzvěstí toho, že můžeme s Nvidií počítat napříč různými značkami. První, kdo adoptoval novu platformu, bylo LG následováno Motorolou a Samsungem. Dalším klíčovým prvkem může být cena SoC, která při snaze o co nejrychlejší uvedení může být poměrně vysoká a výrobci ji tak implementují do těch opravdu nejdražších telefonů.

Pokud se týká novinek v architektuře, KAL-EL není žádnou zásadní revolucí, ale spíše evolucí původní Tegry 2. Díky dvojnásobnému počtu jader, přítomnosti Media Processing Engine a nové síle integrované grafiky GeForce má být KAL-EL až 5krát výkonnější než současná Tegra 2. Společnost také tvrdí, že KAL-EL bude výkonnější než Core 2 Duo na frekvenci okolo 2 GHz. To je sice možné, ale Nvidia vše poměřuje výsledky v Coremarku, což není příliš reprezentativní aplikace pro srovnávání obou procesorů ani obecného nasazení SoC. Marketingově to zní ovšem dobře.



Uvedení SoC Tegra 2 3D se pravděpodobně nedočkáme


Jak tomu bude v reálu, je skutečně těžké odhadovat, ale nemůžeme počítat s tím, že všechny aplikace budou optimalizovány pro využití více jader, a tak se velmi dobře může stát, že výsledný výkon bude stejný jako Tegra 2. Android 3.0 bude s velkou pravděpodobností čtyřjádrový procesor využívat a jeho hlavní síla se objeví především ve 3D grafice a Full HD videu. Tak jako zprvu nebyly řádně využity dvoujádrové procesory na PC, tak v podobné situaci budou zřejmě telefony a tablety. Rozdíl je zde ovšem v tom, že napsat dnes mutli vláknovou aplikaci nepředstavuje až takový problém jako v minulosti.

První tablety založené na platformě KAL-EL tedy uvidíme již na přelomu srpna a září 2011, což je vlastně už za dveřmi a následovat je budou o vánocích 2011 i telefony. V současné době ovšem KAL-EL zahaluje také spousta neznámých, které zahrnují ceny nebo modely potažmo společnosti, které nový SoC adoptují. Na druhou stranu mě to jako majitele poměrně rychle morálně zastarávajícího HTC s jedním procesorem nutí přemýšlet a čekat na stále nová zařízení s vyšším výkonem a bohatšími možnostmi.

Zdroje: Nvidia, Anadtech, Wikipedia, Engadget
reklama