reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.3.2011, Petr Štefek, technologie
Nvidia dělá velký rozruch se svou připravovanou platformou KAL-EL alias Tegra 3, která se honosí 4 jádry a výkonem násobně vyšším než současná Tegra 2, která se na trhu stačila jen zabydlet a už se mluví o jejím nástupci.
matfyz_z_THD (6) | 2.3.201114:43
"Nedělejme si ale iluze o kvalitě, protože není Full HD přehrávání jako Full HD přehrávání a podobně malé mobilní zařízení nikdy nebudou disponovat tak prokresleným s stabilním obrazem jako samostatné přehrávače.­"

Pane autore, nezlobete se, ale co to je proboha za blabol? Pokud tam bude grafika schopna plne HW akcelerace dekodovani FullHD videa, proc by to nemelo mit prokresleny a stabilni obraz??
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.3.201114:57
Než někomu řeknete, že blábolí, tak doporučuji tuto problematiku nastuodvat ... výstupy nejsou stejné. Zakupte si HQV benchmark a vyzkoušejte si to na vlastní kůži. Výrobci ne nadarmo integrují do svých přehrávačů stále lepší obrazové převodníky ­(např. Kyoto­-G2 je dnes třeba špičkou­).
Odpovědět0  0
Logout (91) | 2.3.201122:42
Ehm. To se možná týká upscallingu a postprocesingu DVD, kde je opravdu co vylepšovat a dobrej čip se pozná. Ale u kvalitního HD videa, kde nejsou artefakty, šum atd...., co byste s tim videem chtěl dělat?? Testovat HQV testem, jestli tam není špatný rozlišení?

Jinak zrovna na kvalitní postprocess maj grafiky výkonu dost, takže nebude trvat dlouho, a vyladěj se ­"ovladače­" natolik, že doběhnou spešl čipy i v postprocessu špatných videí.

PS: Pokud jste takový odborník, jak píšete, tak byste nevypustil z ­"klávesnice­" takovou blbinu, jako obrazový převodník. Jaký obraz převádí odkud a kam? Kdybyste nebyl redaktor, tak vás budu podezřívat z toho, že žijete ještě v analogových dobách a používáte zlacené HDMI konektory, aby nedošlo k degradaci signálu...


Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 2.3.201122:54
No vidím, že tady se nikam nepohneme ... postprocessing je nedílnou součástí výsledné kvality obrazu. Jak říkám, neteorizujte a půjčete si Blu­-ray nějaké lepší značky a pak si to same na plazmu pusťe z HTPC a možná mi po té dáte za pravdu.

P.S. ­- Mám dokonce i síťovou pračku, ale konektory na HDMI nezkoumám:)
Odpovědět0  0
matfyz_z_THD (6) | 3.3.201122:02
Dobre, jsem ochoten pripustit, ze pokrocile doostrovaci, upscalovaci a ja nevim jake post procesingove algoritmy dokazi zlepsit kvalitu obrazu, to jste tak mel ale napsat a ne tlachat neco o ­"stabilite­" obrazu, to pusobi skutecne jak z analogovych dob. Krome toho, vsadim se, ze ta integrovana grafika bude mit vetsi hruby vykon a tim padem i vyssi kvalitu postprocesingu nez kdejaky ­"HW­" prehravac, stejne jako je to mu na desktopu.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 4.3.20118:48
To máte stejné, jako když si někdo myslí, že z digitálního záznamu zvuku dostane automaticky ze všech zařízení totožný zvuk a nebere v úvahu jitter, přesnost mechaniky nebo vlivy rušení. Ve vsé podstatě máte pravdu spíše je třeba mluvit o kvalitě výsledného obrazového výstupu než stabilitě obrazu, ale to jsem myslím zmínil také, jen teď už slovíčkaříme trošku.
Odpovědět0  0
boboe (123) | 2.3.201111:24
No uvidíme. V poslední době jsem zaregistroval minimálně 3 další firmy, které se na tento trh chystají ­(vícejádrový AMR procesor + grafické jádro­) a plány mají ještě ambicióznější než nVidia ­(vyšší výkon, vyšší frekvence, atd.­). Na druhou stranu, s platformou AMR mají daleko delší zkušenosti než nVidia.
Odpovědět0  0
Naith_cz (79) | 2.3.201110:16
Kdyby místo těch řečí začali dodávat pořádně alespoň Tegru 2. Jediné co jde sehnat jsou A8 okolo 800Mhz.
Odpovědět0  0
Erkil1452_ | 1.3.201119:34
Zatim vedou jen na papire. V praxi se ukazuje byt Texas Instrument OMAP v Optimus 3D vykonejsi nez Tegra 2 v obdobnem telefonu Optimus 2X.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 1.3.201120:09
Právě proto asi Nvidia reaguje touto agresivní politikou
Odpovědět0  0
Mirek_ | 1.3.201114:18
"podobně malé mobilní zařízení nikdy nebudou disponovat tak prokresleným s stabilním obrazem jako samostatné přehrávače­" zní docela troufale a poněkud nepodloženě...
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 1.3.201114:46
To je realita ...samozřejmě pokud bereme zařízení do ruky a desktopové řekněme alespoň v jedné dekádě.

Dám příklad například z HTPC nikdy nedostanete ­(skrz software ahardware­) tak dobrý obraz jako v případě jednoúčelového zařízení typu Blu­-ray Oppo 93­/83. Samozřejmě s přibývajícím výkonem bude možné pracovat s lepšími algoritmy pro postporocessing nebo upscaling a další, ale nepředpokládejte, že s příchodem Tegry 3 ztratí smysl dedikovaná řešení.
Odpovědět0  0
Josef1 | 1.3.201113:08
Líbí se mně, jak autor nahlíží na další nárůst rychlkostí u nových generací Tegry. taky si myslím, že neporoste takovým temtem, jako je na často zmiňovaném grafu

Zajímalo by mě, kolik má Tegra 2 tranzistorů.

K 3D ­- všechny zdravotní nproblémy mizí u Cinema 3D. Zase je poloviční rozlišení.

Tegra se bude 3 vyrábět na 40nm, takže by něměla být ani draháa může tu být brzy. Konkurence často uvádí potřebu 28nm.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 1.3.201113:40
Jak zmiňuju v článku podobné nárůsty jsou velmi nepravděpodobné. Coremark je taková hodně sporná záležitost, která vůbec nějak neodráží reálné nasazení a navíc hazí tato vysoká čísla, aby se tváříla jako naprostý lídr a technologicky nedostižný výrobce. Jejich politika je hodně agresivní, ale myslím si, že Qualcomm a Texas Instruments nebo další nebudou spát.

40 nm není drahá výroba, ale jak vidíte v článku Tegra 3 je pěkně velká a bude hřát ... podobné tablety budou určitě s patřičným OS dobrou volbou ale u telefonů mám trošku obavy. Do manažerských se podobné zvěrstva snad dlouho nepodívají. Nerad byhc nabíjet každý půlden. tyto telefony budou spíše pro hračičky:)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.