reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teledyne e2v uvádí první odolné DDR4 pro nasazení v kosmu

26.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Teledyne e2v uvádí první odolné DDR4 pro nasazení v kosmu
Požadavky na elektroniku, která je určena pro zařízení pohybující se ve vesmírném prostoru jsou pochopitelně výrazně odlišné od toho, co potřebujeme od běžné spotřební elektroniky. My se nyní můžeme podívat na to, jak vypadají takové vesmírné paměti DDR4.
Společnost Teledyne e2v se tak může pochlubit prvními moduly pamětí DDR4, které jsou odolné vůči radiaci, a jsou tak vhodné pro nasazení ve vesmíru, kde si nemohou užívat ochrany zemské atmosféry či snad i magnetického pole, respektive musí počítat alespoň s tím, že tato ochrana bude značně redukována. Přichází přitom v době, kdy se v případě IT platforem generaci pamětí DDR4 už pomalu chystá nahrazovat nová generace DDR5 a nabízí jen základní propustnost 2133 MT/s, která byla výchozí právě i pro běžné DDR4. V blízké budoucnosti ale přijdou také paměti firmyTeledyne e2v s 2400 MT/s, ovšem v jejich třídě bude stejně vždy na prvním místě spolehlivost v těžkých podmínkách. 
 
 
Díváme se tak na paměti DDR4T04G72M s kapacitou 4 GB v pouzdru BGA o velikosti 15 x 20 x 1,92 mm, které ve skutečnosti ale využívají DDR4 čipy americké firmy Micron. Ty využívají 72bitovou sběrnici, kde 64bitů slouží pro přenos dat a 8 bitů pro ECC, čili korekci chyb. Společnost Teledyne e2v už provedla potřebné radiační testy, aby vyzkoušela odolnost svých pamětí.
 
Její nové paměti zvládnou přes 60 MeV.cm²/mg v rámci události SEL (Single Event Latch-up), při níž jsou čipy bombardovány těžkými ionty, které mohou v čipu vytvořit tzv. parazitické tranzistory či tyristory s nízkou impedancí. Zde záleží především na tom, jak je čip uspořádán a jaká je vzdálenost mezi jednotlivými prvky v něm. 
 
Nové paměti DDR4 pro nasazení ve vesmíru ale pochopitelně vznikly především kvůli tomu, aby byl k dispozici dosud nedostupný výkon, čili v tomto případě paměťová propustnost, a to i s ohledem na prostor, který takové paměti zabírají. Sama společnost Teledyne e2v už má pro ně využití ve vlastní vesmírné verzi Qormino Common Compute Platform s využitím čtyřjádrového procesoru NXP LS1046. 
 
Vedle odolnosti vůči radiaci musí nové paměti pochopitelně vydržet i velký rozsah teplot, a to v tomto případě -55 až 125 °C. 
 
 
Zdroj: TZ Teledyne e2v via techPowerUp


reklama