reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla má 1% vinu na fatální nehodě mladíka, zaplatí odškodné 10,5 mil. USD

20.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla má 1% vinu na fatální nehodě mladíka, zaplatí odškodné 10,5 mil. USD
Tragická nehoda Tesly z roku 2018, při které zemřel 18letý mladík, se dočkala svého soudního rozuzlení. Automobilka Tesla byl uznána vinnou z 1 %, zatímco mladíkovi a jeho otci bylo přiřknuto 99% zavinění. Teslu však nemine nutnost zaplatit odškodné.
V květnu 2018 se stala tragická nehoda, při které zemřel 18letý mladík Barrett Riley. S Teslou Model S (2014) svého otce v rychlosti 116 mph (187 km/h) na silnici s povolenými 25 mph (40 km/h) ztratil kontrolu nad vozem, s ním narazil do zdi, pak s sebou vzal i sloup na druhé straně silnice a elektromobil začal hořet. Rodiče tak podali na Teslu žalobu, která se týkala především dvou bodů. Jedním bylo to, že vůz začal hořet kvůli akumulátorům, což mělo zapříčinit smrt jejich syna. Druhým pak to, že Tesla havarovala kvůli tomu, že jí odstranili omezovač rychlosti. Nyní žaloba došla svého konce a Tesle byla přiřknuta 1% vina, zatímco mladíkovi 90% a jeho otci 9%. Co se ale vlastně stalo?
 
Tesla Model S
 
Příběh je trochu delší. Barrett byl vykutálený mladík a jak není u čerstvých řidičů až tak neobvyklé, jezdil hodně divoce. V březnu 2018 byl chycen, jak jel 112 mph (180 km/h) v 50mph (80km/h) zóně. Rodiče tak nechali u Tesly aktivovat funkci Speed Limit Mode. Jinak řečeno, ve voze byl aktivován omezovač rychlosti na 85 mph (137 km/h). Mladý Barrett ale při jedné návštěvě servisu dokázal oblbnout servisního technika a přesvědčit ho, ať funkci bez vědomí rodičů deaktivuje.
 
Soud tak již zesnulému mladíkovi přiřkl 90% vinu za nezodpovědné řízení, které vyústilo v nehodu, při které zemřel i jeden jeho spolujezdec (třetí to přežil). Otci byla dána 9% vina a soud řekl, že kvůli nezodpovědnému chování syna mu vůbec neměl půjčovat auto. Tesla pak má vinu za odstranění omezovače bez svolení majitele, za požár jako důvod zavinění smrti pak byla vina smetena ze stolu už 29. června. Podle soudu by Barrett srážku nepřežil, i kdyby vůz nezačal hořet. Pro Teslu to pak znamená odškodné 4,5 mil. USD pro otce a 6 mil. USD pro matku (v podstatě 251 mil. Kč za neoprávněně odblokovaný omezovač).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama