reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla ukázala svůj superpočítač, je 7. na světě v počtu GPU akcelerátorů

18.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla ukázala svůj superpočítač, je 7. na světě v počtu GPU akcelerátorů
Tim Zaman na svém Twitteru ukázal superpočítač společnosti Tesla. Ten v poslední době navýšil počet GPU akcelerátorů a výsledkem je 7. největší počet GPU na světě. V budoucnu by ho ale výkon měl překonat superpočítač Tesla Dojo.
Tesla pro svou práci a vývoj algoritmů umělé inteligence (např. trénování systémů autonomního řízení) využívá velmi výkonný superpočítač. Tim Zaman, který je manažerem pro infrastrukturu AI v Tesle, ukázal tento stroj na svém účtu na Twitteru. Zároveň zmínil několik dalších detailů. Zatímco před rokem byste tu našli 5760 akcelerátorů Nvidia A100 (720 uzlů po 8 GPU A100), dnes už jich tu je 7360 (920 uzlů), tedy skoro o 28 % více. Tento superpočítač to tak pasuje na 7. pozici v počtu GPU na světě.
 
 
Využity jsou zde karty A100 s 80 GB paměti HBM2E, která nabídne paměťovou propustnost 2 TB/s (pro srovnání, nové GeForce RTX řady 4090 by se měly dostat na 1,15 TB/s) a karty mají v základu TDP spotřebu 400 W. Celkově si tak vezmou téměř 3 MW a výkon se vyšplhal 2,3 exaflops (s řídkými maticemi, výkon ve "sparse FLOPS").
 
Tesla zároveň vyvíjí svůj vlastní superpočítač Dojo. Pro něj vyvíjí vlastní čip D1. Ten by při 400W TDP měl nabídnout výkon 362 TFLOPS (A100 má při stejné TDP 312 TFLOPS), má 50 mld. tranzistorů a při 7nm výrobní technologii plochu 645 mm2. Čip má mít interní datovou propustnost 10 TB/s, externí pak 4 TB/s. Další detaily o tomto čipu bychom se měli dozvědět příští úterý.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama