reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla získala patent na extrakci lithia s pomocí solí včetně té kuchyňské

12.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla získala patent na extrakci lithia s pomocí solí včetně té kuchyňské
Automobilka Tesla chce vyřešit environmentální dopad těžby materiálů pro své akumulátory. Lithium by se nově mohlo extrahovat z rudy nikoli pomocí typických kyselin jako HCl nebo H2SO4, ale roztoku, ve kterém může být i běžná kuchyňská sůl.
Prezentace Tesla Battery Day se konala v září 2020 a už tehdy Elon Musk prozradil, že si Tesla zajistila velký pozemek v Nevadě, ze kterého chce těžit lithium ekologičtější cestou než doposud. Tento pozemek má mít 10 tisíc akrů (cca 40,5 km2) a už tehdy bylo řečeno, že se tak bude dít bez pomoci kyselin. Jak napovídá zveřejněný patent Tesly k tomuto tématu, běžně se využívá H2SO4 nebo HCl (tedy kyselina sírová nebo chlorovodíková), což ale zároveň vedle lithia extrahuje další prvky jako sodík, draslík, železo, hliník, vápník a mangan. Některé z těchto prvků se také využívají v akumulátorech, ale zásadním problémem je další oddělení složek od lithia. To vše dělá postup složitým, neefektivním (vysoká ztráta lithia) a nešetrným k životnímu prostředí.
 
Tesla GigaFactory
 
Nový přístup zahrnuje smíchání zeminy bohaté na lithium se zdrojem kationtů, to se promele v kulovém mlýnu (PM100) a vymytím vznikne roztok obsahující spoustu lithia, který se zahřeje na 90 °C a později přefiltruje. Tento zdroj kationtů může být různý a právě přidání kuchyňské soli (NaCl) vypadá dost slibně. Nemusí jít však o jedinou složku, může jít o kombinaci dalších sloučenin, jako jsou KCl, Na2SO4, K2SO4, MgSO4, CaSO4, NaNO3, KNO3, CaCL2, MgCl2, Ca(NO3)2 nebo Mg(NO3)2. Podle Tesly by měl být nový postup o něco šetrnější k životnímu prostředí a srazit cenu lithia zhruba o třetinu. Spolu s tím by měla opět o něco klesnout i cena akumulátorů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama