Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla zlevnila nabíjení na Superchargerech v Evropě, místy až o 25 %

21.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tesla zlevnila nabíjení na Superchargerech v Evropě, místy až o 25 %
Snižující se ceny elektrické energie se podepisují i na zlevňování nabíjení elektromobilů. K výrazným slevám v mnoha evropských zemích se nedávno odhodlala automobilka Tesla, jejíž Superchargery jsou nyní až o 25 % levnější. Někde se ale i zdražovalo.
Není to tak dávno, co ceny elektřiny na německé burze atakovaly šílenou částku 700 EUR za MWh (tzn. 0,7 EUR za kWh, resp. 16,7 Kč za kWh). To se pochopitelně projevilo i na zdražování nabíjení elektromobilů, které pak začalo být dost drahou legrací. V posledních třech měsících se ale cena na burze dostala na částky zhruba někam okolo 90 +/-20 EUR (nejčastěji) s občasnými výkyvy oběma směry a v pátek jsme byli dokonce na pouhých 47 EUR, nicméně o den dříve to byl skoro dvojnásobek. Společnost Tesla tyto poklesy začíná reflektovat i na cenách nabíjení na svých Superchargerech. I když je Elon Musk chce mít soběstačné a vyrábět elektřinu pro ně vlastními solárními panely, takové Superchargery nejsou úplně běžné, což platí především pro Evropu (to může docela dobře fungovat např. v Kalifornii, ale v Evropě s tím bude problém, zejména kdekoli jinde než na jihu Evropy).
 
Tesla Supercharger
ilustrační obrázek, autor: Jakob Härter, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Ve většině evropských zemích tak došlo ke zlevnění nabíjení mimo špičku až o 25 %. Každá země to má jinak, dokonce i v rámci zemí se to může lišit, a tak např. ceny v eurech byly ještě začátkem května okolo 0,37 až 0,59 EUR za kWh, nyní jsou 0,34 až 0,46 EUR. V případě České republiky měla podle statistik klesnout průměrná cena za kWh z 12,4 na 9,4 Kč, jde tedy o 25% snížení cen. V některých zemích se cena nezměnila (Británie, Portugalsko), někde se však dokonce ještě zvýšila (Finsko, Švýcarsko, Rumonsko a Turecko).
 
 
Kolik tedy vyjde kilometr s Teslou? Takový Model 3 má reálnou spotřebu 18,7 kWh/100 km, nicméně nesmíme zapomenout na ztráty při nabíjení, samovybíjení a další detaily, které mohou přidat okolo 20-25 % (míra samovybíjení se může výrazně lišit podle toho, kolik člověk najezdí, a podle spuštěných režimů - např. Sentry Mode), takže počítejme 23 kWh/100 km. Při ceně 9,4 Kč/kWh jsme na 2,16 Kč na km. Podobné auto se spalovacím motorem (např. BMW 3) má v benzínu spotřebu okolo 8,7 l/100km, což při ceně 36,5 Kč za litr dělá 3,18 Kč na km. Pokud bychom se ale podívali na naftové, kde jsme okolo 7,0 l/100km, tak při cenách 31,1 Kč za litr vychází na 2,18 Kč na km, tedy v podstatě na totéž.
 
Nezapomeňme pak na to, že uvedené ceny jsou mimo špičku (u většiny zemí je špička od 16 do 20 hodin), kdy se ceny zvedají o zhruba 10 %, takže tam by kilometr s Teslou vyšel cca na 2,4 Kč/km. A ještě jeden detail. Na Superchargerech lze nabíjet i vozy jiných značek, ty to ale mají o něco dražší.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.