reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Texas Instruments si také postaví nové továrny, plánuje celkem čtyři

22.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Texas Instruments si také postaví nové továrny, plánuje celkem čtyři
Stavbu nových továren na výrobu počítačových čipů dnes plánuje každá z významných společností a mezi ně se nyní zařazuje také americká firma Texas Instruments, která chce vytvořit hned čtyři nové.
Texas Instruments ještě patří do desítky největších firem, které vyrábí či navrhují počítačové čipy, a to dle srovnání tržeb za rok 2020, takže bychom rozhodně očekávali, že nebude za ostatními pozadu a také bude výrazně investovat a rozšiřovat své kapacity. 
 
 
To má skutečně v plánu a nejdříve přijdou na řadu nové továrny pro zpracování 300mm waferů, a to pochopitelně doma v Texasu a konkrétně v Shermanu. Půjde o dvě nové továrny, jejichž výstavba začne v roce 2022 a někdy později by pak měly následovat další dvě. 
 
Aktuálně má TI v Shermanu už jednu továrnu, a sice SFAB, což je ovšem stařičké zařízení, kde se čipy vyrábějí 2000 až 1000nm procesy na 150mm waferech. Tu přitom firma plánuje uzavřít, což ohlásila už na začátku minulého roku a až nyní prozradila, jaké má pro toto místo další plány. 
 
Texas Instruments SFAB v Shermanu 
 
Pro Texas Instruments půjde celkově až 30 miliard dolarů investic, což platí v případě, kdy se skutečně postaví všechny čtyři továrny a to bude pochopitelně záviset na budoucím vývoji poptávky po čipech. Vytvořit se tak může až 3000 nových pracovních pozic. 
 
První dvě továrny, jejichž stavba začne v příštím roce, ovšem budou zprovozněny až v roce 2025 a otázka je, jaký procese (či spíše procesy) budou využívat. Firma má přitom v provozu už dvě továrny využívající 300mm wafery, a sice DMOS6 v Dallasu (130 až 45 nm) a pak RFAB1 v Richardsonu (Texas, 180 a 130 nm), přičemž už někdy za rok má být zprovozněna právě budovaná RFAB2 jako třetí pro 300mm wafery. 
 
prezentovaná podoba dvou nových továren Texas Instruments v Shermanu
 
Texas Instruments také nedávno získala v Lehi (Utah) továrnu LFAB, která dříve patřila Micronu a vyráběla známé paměti 3D XPoint a ta by měla začít pro účely svého nového majitele vyrábět od roku 2023. Čili to není tak, že by firma Texas Instruments měla vyhlídky na rozšíření své kapacity výroby až v roce 2025. Jen to pochopitelně nebudou nejmodernější známé procesy, jaké TI ani nepotřebuje. 
 
V Shermanu pak firma plánuje vyrábět čipy určené především pro spotřební elektroniku a nakonec se dozvídáme, že další dvě továrny mohou ve stejné lokaci vyrůst během dalších 17 let, čili jde skutečně o dlouhodobý plán. 
 
Zdroj: Yahoo, TechSpot


reklama