reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
CBECI (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index) se snaží odhadnout spotřebu elektrické energie při těžbě kryptoměny Bitcoin. Ukazuje také to, jaké zdroje elektrické energie jsou nejčastěji využívané a moc se to bohužel nezlepšuje.
Akuh (1099) | 29.9.202212:12
Osobně mám trochu s CBECI problém. Co si vybavuji, tak jejich metodika má dost velké limity a obrovský prostor pro nepřesnosti. Emise počítají tuším z energetického mixu v dané oblasti, což ne vždy reflektuje realitu těžby bitcoinu. Ten s rostoucími tendencemi využívá uvězněnou­/odpadní energii pro kterou není jiné využití. Abych vysvětlil na hypotetickém příkladu. Máme zemi se 100% podílem energie v síti z uhlí, ale v té stejné zemi uprostřed ničeho byla kvůli dávno neplatným důvodům ­(třeba výroba hliníku která byla zrušena­) vybudována vodní elektrárna. Moc daleko na to aby se od ní vedlo vedení do sítě. Pokud v této hypotetické zemi těžíme bitcoin na té vodní elektrárně, máme to jako energii 100% z uhlí, ale realita je 100% obnovitelná energie.
Jiný příklad je u plynu. Máme těžbu ropy kde se získá i malé množství plynu. Jenže je ho moc málo na to aby se ho vyplatilo prodat ­(není plynovod­). To je relativně častá situace. No tak se ten plyn pálí ve fléře. Pokud misto toho bude pálen v generátoru který spaluje s větší efektivitou, tak nejen že těžba BTC nezvětšuje emise v ekvivalentu CO2, ale naopak omezuje emise metanu, který je horší skleníkový plyn než CO2, čímž má tato konkrétní těžba záporný vliv na globalní oteplování. Ale v CBECI je vliv uveden dle lokálního energetického mixu, což může být třeba převažující uhlí.
Odpovědět0  0
haunter (200) | 28.9.202223:28
Jojo, ­"vědci­" potřebují grant tak si vymyslí nějaký nesmysl... proč někdo neporovná efektivitu s bankami? To by se asi v rámci zelené honby musely zavřít...
Odpovědět0  1
asip80 (1164) | 28.9.202223:38
To uz je davno spocitane a vzhledem k tomu kolik toho obsluhuji, kolik transakci probehne atd., tak je mnohonasobne uspornejsi jak BTC ;)
Odpovědět1  1
haunter (200) | 29.9.20222:16
Odkaz ke zdroji by byl? Ono totiž už z podstaty věci bez nějakého počítání je jasné, že jsou na tom banky hůř. Třeba jen převoz peněz je strašný nesmysl...
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 29.9.20225:46
Nevím jaký odkaz má on, ale já podobný výápočet viděl. A pochopitelně, že ve snaze vysvětlit, jak je BTC fujky fuj, počítali JEN spotřebui bankovnívh počítačů. PAK je samozřejmě BTC strašlivě plýtvavé. Ovšem banka vážně nejsou jen počítače, resspektive servery. Jenže banka nemůže existovat bez obrovského počtu banksterů. A když se započítají i ti, plus například ­"paláce­" na které vydřeli peníze z lidí, tak je najednou BTC velmi úsporné. BTC nelétá soukromými tryskáči, nekoná konference, k ­"bydlení­" mu stačí obyčejná montovaná hala atd.

Btw: převoz peněz je sice dost neefektivní, ale také docela potřeba. Mě by se dost nalíbilo, kdyby mi stát viděl komplet do mých příjmů, výdajů, veškerého majetku atd. Což lze obejít jen s hotovostí. A nebo právě krypto, kde je účet velmi anonymní.
Odpovědět2  2
Pavel Matějka (1578) | 29.9.20227:34
Banky ovšem poskytují rozsáhlé služby. Bitcoin poskytuje ho.no.
Odpovědět3  3
wrah666 (6205) | 29.9.20227:46
Okradení není sluřba. NEbo spíš: není to žádaná služba.
Odpovědět2  5
631275 (287) | 29.9.202210:32

Čím platíš oběd? Hotově? Kartou? ­- SLUŽBA BANK
Máš hypotéku? ­- SLUŽBA BANK
Dostal jsi od babičky v mládí pětikilo k svátku? ­- SLUŽBA BANK
Výplata nebo sociální dávky ti chodí jak? ­- SLUŽBA BANK

To, co tě to stojí na oplátku je věc jiná. Služba se tu ale koná.

Co z toho reálně jde provést přes nějaký cion nebo jinak, co vůbec jde provést přes nějaký coin?
Odpovědět2  3
Jirka-77 (1118) | 30.9.202218:26
Jo tak tyhle bankovní služby se používají ze zvyku, nebo proto že Bitcoin je ještě málo rozšířený. Jsou v Česku místa, kde se dá platit oběd v BTC, babičky většinou BTC neznaj, ale některý už jistě jo a můžou to poslat jednoduše přes Lighting ­(nadstavba Bitcoinu­), samozřejmě starší babičky musí používat jen to co znají z mládí, takže dnes většina babiček musí použít hotovost.
Výplaty v některých firmách v Česku jsou volitelně v BTC.
Takže někde se dá platit přímo v BTC, někde přes jeho nadstavbu Lighting a někde se dá použít platební karta, která čerpá Bitcoiny a pro obchodníka je mění na danou měnu. Třeba na Alze se dá platit taky Bitcoinama, eshop je bere přímo a pak mění na Kč aby jima platil obchodníkům. Stát sociální dávky v BTC neplatí, protože stát uznává centrálně řízenou měnu, kromě několika vyjímek, kde uznali BTC jako další státní peníze.
Půjčky nevím, půjčuje věřitel a ten může půjčit BTC, ale nevím jestli už existuje nějaká solidní firma kromě různých šmejdů a zlodějů. V Česku většina vlastností Koruny funguje dobře kromě jedné co by měli peníze mít a to je uchovatel hodnoty, takže je rozumný si část momentálně nepotřebných peněz uchovávat v BTC a zbavovat se radši Korun, které ztrácí hodnotu, takže oběd zaplatit v Kč. BTC dnes neumí fungovat jako uchovatel hodnoty krátkodobě, protože při zatím malém objemu má velké výkyvy, ale funguje dobře na delší dobu jako víc než 4 roky.
Odpovědět0  0
vaclav2211 (356) | 29.9.202218:54
Pan Matejka, uz ste boli vo VUB banke poziadat o vypis z uctu? Za jeden vytlaceny list si zapytali 20 Eur!!!!!!!!!!!! Ale treba managerom zarobit na slusne odmney od 100 do 300k EUR rocne parada.
PS: nebavime sa o tom ze sa to da cez ebanking. V urcitych situaciach Vam vypis z ebankingu neuznaju a pozaduju z banky. Tot moja skusenot, a chem vydiet ako sa ta pani pri tom tlaceni udrie do vycerpania, par klikov, a potom tazke vstavanie zo stolicky aby presla 2 metre a vybrala papier z tlaciarne a doniesla mi ho k okienku, to je podla Vas adekvatna cena prace a nakladov v cene 20Eur???? hlavne ze sa svieti v celej banke, klima bezi ostosest, a lala iba jedna pami pracuje ale hlavne ze setrime a domacnosti maju kurit iba na 20 stupnov.
Odpovědět1  0
asip80 (1164) | 30.9.20221:53
Prvně se bavíme o tom, že banky pokrývají celé spektrum služeb­/produktů v ohromných objemech s určitou energetickou náročností vs. BTC a neřešíme poplatky za extra služby ­(poplatky jsou mimochodem i u BTC­). >> trochu jsem googlil a jen VISA měla před lety 1700 transakcí za SEKUNDU! a to je jen zlomek všeho, co Banky ­"obsluhují­" obvykle v reálném čase s minimální prodlevou ať na přímo nebo přes prostředníka ..

1. Změnte banku = nikdo vás nenutí být u VUB a nechat se okrádat ;­)
2. když budu potřebovat stejný papírový výpis ohledně BTC, tak jak se k němu dostanu, kdo mi ho udělá a za kolik?


Kde to neuznávají a nestačí elektronický výpis, který je obvykle i na vlastní žádost zdrama a chtějí výhradně papír od banky a nestačí jim potvrzení od zaměstnavatele apod.?

Kolik zaplatíte jinde za každou načatou hodinu práce, i kdyby to bylo za 5 minut hotové?
Odpovědět1  0
Akuh (1099) | 30.9.20223:14
Ok, bitcoin zvládne taky 1700 transakcí za SEKUNDU! Popravdě, odhady teoretického limitu jsou od 100k do úrovně milionů transakcí za sekundu.

Problém totiž je že mícháš jabka s hruškami. Visa je nadstavba nad bankovním systémem, pokud chceš něco z Btc světa srovnávat tak musíš s LN BTC, protože ten je pro změnu nadstavba nad bitcoinem. 2 transakce v btc blockchainu mezi kterými uplynulo třeba několik let totiž mohou reprezentovat klidně i miliardu transakcí, které mezi tím byly provedeny na LN.

Obecně, srovnávání bitcoin transakcí s bankovními transakcemi je vcelku naivní, protože btc transakce umí mnohem vic než ­"hloupá­" bankovní transakce a zvládne tak vytvářet i část ostatních služeb bank, ale vždycky narážíme na problém že to prostě na sebe úplně nesedí ani z jedné strany.

Proto působí neuvěřitelně komicky když někdo vážně vytáhne srovnávání BTC s Visou z doby před x lety. Je to silně zastaralé, nereflektující současný stav technologie a hlavně naivní srovnání.
Odpovědět1  1
asip80 (1164) | 29.9.202218:53
co jsem viděl já, tak tam řešili energetickou náročnost transakce BTC vs. BANKA ...

No při obchodování s BTC nikdo nic z nikoho nevydřel­(někdo tam ty ­"dolárky­" musel nasypat­) ..ale takhle to fakt nefunguje :D ­"držitelé­" BTC a lidé co s nimi obchodují se nějak liší, když se jim to podařilo výhodně směnit za dolary? Tak se najednou začnou chovat hrozně šetrně, když mají nadstandradní zdroje?
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 29.9.202218:49
ano i s BTC lze platit bez závislosti na technologiích i elektřině, ale je to zajisté značně komplikované ;­)

btw zkuste si nejen porovnat služby­/produkty a hlavně i kvantitu , které poskytují BANKY vs. BTC
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 28.9.202223:56
Kdyby se banky zavřeli, tak by skončila inflace :­)
Nevyráběli by se peníze pro půjčky a platy zaměstnanců bank.
Odpovědět0  2
Pavel Matějka (1578) | 29.9.20227:41
Představa, že inflaci způsobuje ­"výroba peněz­", je opravdu hodně zjednodušená a poněkud mimo. Ve většině případů za ni může uzavřená spirála zvyšování cen a následně mezd a státních výdajů.

Kryptoměny jsou vyrobeny úplně stejně uměle ­- jen s _podstatně_ vyššími náklady ­- jako každá jiná měna. Kdyby se běžně používaly v peněžním oběhu, točily by se v naprosto stejné spirále. Domnívat se, že by kryptoměny zabrzdily inflaci, může jen naprosto zblblý jedinec. Naopak jejich přidání do peněžního cyklu by ji zvýšilo.
Odpovědět1  1
Jirka-77 (1118) | 28.9.202223:23
U spotřeby je v článku trochu zmatek jestli se píše o kryptoměnách celkově, nebo Bitcoinu samotném.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 28.9.202219:40
Nechápu, proč takové divadlo.

Spotřeba elektrické energie v ČR je v celosvětovém měřítku naprosto zanedbatelné hovínko, tak proč řešit nějaký Bitcoin?
Odpovědět0  3
wrah666 (6205) | 28.9.202219:10
Stačí pohánět jádrem a je to komplet bezemisní. Plyn je stejně fosilní palivo jako uhlí. A ­"obnovitelné­" ­(ne­)zdroje jsou pro těžbu k ničemu. ta potřebuje jet 24­/7, a ne jen tehdy, když vhodně svítí nebo fouká.
Odpovědět2  2
haunter (200) | 29.9.20222:17
Třeba na Slovensku existuje offgrid vodní elektrárna, která těží.
Odpovědět0  2
Akuh (1099) | 29.9.202211:50
Není zcela pravda. Plyn závisí který.
Pokud máš hromadu plynu který se pálí, protože neví co s ním ­(jsou země které spálí takhle víc plynu než vyvezou, řada těžby ropy má plyn jako odpadní produk a nejsou ho schopni dodat na trh kvůli ceně onoho dodání­), tak pokud ten plyn místo přes fléru proženeš přes generátor a těžíš, pak reálně těžba má nulové emise protože se kvůli ní nespálí žádný plyn navíc. Popravdě, generátor spaluje plyn účiněji než flera ­(tam uniká dost metanu v zavislosti na povětrnostních podmínkách­), tak těžba n tomto zdroji má dokonce záporné emise měřené v ekvivalentu CO2, protože CO2 je méně potentní skleníkový plyn než metan.

Co se obnovitelných zdrojů týče, jo je dobrý těžit ideálně nepřetržitě, ale ne vždy na maximální výkon. To znamená když je elektřina levná ­(na soláry svítí, vítr fouká­) tak se ASICi můžou přetaktovat žerou víc, těží víc, klesá ale efektivita, tedy na jednotku energie vytěží míň. Ale to nevadí protože energie je levná ­(v USA občas i záporná kvůli dotacím na obnovitelné zdroje­) a tak efektivitu nikdo neřeší. Oproti tomu když nesvítí a nefouká, tak cena energie roste a ASICi omezí výkon na co nejefektivnější úroveň. Sice se pořád žere, ale o dost míň. No a pak tu jsou dohody s distribučními společnostmi kdy se těžba komplet vypíná výměnou za výhodnější podmínky, čímž pomáhají stabilizovat síť.
Další věcí je
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 28.9.202218:34
Dokud jsou kryptoměny založené na spotřebě čehokoliv, nemůžou být už z principu zelené.
Odpovědět3  2
stapor (33) | 28.9.202221:32
Zapomněl jsi dodat, že jsou založené na spotřebě, bez efektu výroby. Protože ten výpočet, negeneruje nic hmatatelného a ničemu nepomáhá.
Odpovědět4  4
Jirka-77 (1118) | 28.9.202223:48
spotřeba proudu bez hmatatelných věcí je běžná věc, jsou to třeba banky, PC hry, simulace vývoje vesmíru, roboti nakupující a prodávající akcie, šifrování souborů, obsah vystavený na internetu.
Že to ničemu nepomáhá, to není všeobecný názor, na tom se právě asi tři skupiny lidí neshodnou. Bitcoineři to považují za důležitý druh peněz, lidi co Bitcoin nemaj nastudovaný, to považují za blbost a pak jsou např lidi, kteří věří že dlouhodobě bezpečné peníze můžou být kryptoměna bez PoW jako nově hlavně Ethereum.
Odpovědět1  2
vaclav2211 (356) | 29.9.202218:42
Bol som dlhe roky clenom CZechNational team, poskytoval som vykon vsetkych pocitacov vratane servu mimo zataze, aby vykon ktory nieje vyuzity bol poskytnuty na distribuovane vypocty, napr. folding and home etc, ja som poskytoval zdroje k vyskumu a simulacii lieciv na rakovinu.
A to bez naroku na zisk a s vyssima nakladmi na prevadzku. V com sa lisi tazba nejakej cryptomeny etc.? Jediny rozdiel je ten, ze predtym na tom bohatola nejaka farmaceuticka firma, lebo usetrila naklady na dost zrave vypocty, a crypto mi prinieslo nieco zisku.
Odpovědět1  1
Eskymak (1057) | 30.9.202216:05
Při darování čehokoli logicky nelze očekávat zisk.

To je jako se rozčilovat se nad tím, že když v nevyužitém bytě poskytnu zdarma obytování někomu v nouzi, nemám z toho nic, ale když byt pronajmu, budu z toho mít zisk.

A ten váš kryptozisk stejně platí někdo jiný, protože je to celé letadlo.
Odpovědět0  0
vaclav2211 (356) | 29.9.202218:46
A pokial sme zavysli na spotrebe energii, tak nie sme asi ludia podla tvojej dedukcie.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.