reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžební výkon EVGA RTX 3080 Ti může o pětinu zvýšit jednoduchá úprava

13.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžební výkon EVGA RTX 3080 Ti může o pětinu zvýšit jednoduchá úprava
Na Redditu se objevila informace, jak pomocí aktivace skrytého napájecího profilu zvýšit těžební výkon karet GeForce RTX 3080 Ti, které mají už od začátku omezení výkonu, čili patří mezi tzv. LHR verze. 
Jistý @bravo_char nejdříve zveřejnil informace o tom, jak si konkrétně o 21 procent zvýšit těžební výkon, čili hashrate v Ethash, a sice na kartách GeForce RTX 3080 Ti. Dle tohoto zdroje obsahuje většina těchto karet ve svém BIOSu obvykle nepřístupný napájecí profil, který je určen k využití v případě vysoké zátěže pamětí karty. A právě o této zátěži těžba je, čili nárůst výkonu pak vychází právě z upraveného napájení
 
 
Jako první zatím reagovala společnost EVGA, která přišla s novými firmwary pro své karty s čipem NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti. Jejich majitelům tak stačí pomocí příslušného softwaru EVGA Precision X1 aktualizovat firmware a pak už se mohou těšit z výrazně vyššího výkonu v těžbě. Konkrétně na kartě XC3 od firmy EVGA jde o zvýšení ze 66 na 80 MH/s, což se samozřejmě stále nepřibližuje k teoretickému maximu, jehož by taková karta byla schopna, ale to už je trošku jiná písnička. 
 
Pokud ale někdo vlastní jinou kartu GeForce RTX 3080 Ti než od EVGA, má stejnou možnost? Dle autora původního příspěvku v takovém případě stačí stáhnout si příslušný nejnovější BIOS pro EVGA RTX 3080 Ti XC3 a ten pak využít pro jakoukoliv jinou kartu se stejným GPU. To samozřejmě nelze doporučit jako řešení, které by vždy zaručeně fungovalo a je tu vždy riziko, že nakonec skončíme s nefunkční kartou, takže jako obvykle jde o úpravy na vlastní riziko. 
 
Na druhou stranu, OwnSnap hlásí, že dle kanálu Red Panda Mining na YouTube lze takový postup využít třeba na kartě Inno3D 3080 Ti iChill X3, která díky BIOSu z XC3 dokonce poskytla i mnohem vyšší hashrate, a sice 91 MH/s. Takový se už přibližuje výkonu původních verzí RTX 3080 bez LHR úpravy a co se týče nastavení karty, její GPU bylo uzamknuto na 1200 MHz, tak pamětí zvýšen na 2600 MHz, napájecí limit byl ponechán výchozí a využit byl NBMiner LHR 74.0.
 
Jde tak opět jednou o špatnou zprávu pro zákazníky z řad hráčů, neboť každé podobné zvýšení těžebního výkonu grafických karet může jen zvýšit zájem z řad těžařů a vytvořit ještě větší tlak na růst cen karet. 
 
Zdroj: OwnSnap


reklama