reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thajský prodejce nabízí samostatná desktopová APU Renoir, kolik stojí?

23.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Thajský prodejce nabízí samostatná desktopová APU Renoir, kolik stojí?
AMD se rozhodlo, že nové desktopové modely Renoir budou k dispozici oficiálně jen OEM výrobcům, ale jistý thajský prodejce si z toho moc nedělá a nabízí verze PRO v běžném prodeji a dokládá to fotografiemi. Kolik stojí?
Nové desktopové Renoir jsme očekávali jako obvykle i v maloobchodě jako samostatně prodávané zboží, ale AMD nám udělalo čáru přes rozpočet, i když to vypadá, že původně obvyklým modelem prodeje počítalo. Respektive s tím se asi počítá i nadále, ale vůbec nic nevíme o tom, kdy by se tyto procesory mohly do obchodů dostat, a to v rámci oficiálního prodeje. V tom neoficiálním jsou už dnes, alespoň v případě thajského Autonet Home Computer DIY. 
 
 
Zákazník nebude mít problém s využitím zakoupeného APU Renoir vzhledem k tomu, že základní desky, a především ty s čipsetem B550, mají připraveny BIOSy s jeho podporou. A ostatně právě to je na celé věci podivné. Proč by se měli výrobci desek s něčím takovým obtěžovat, pokud by se ovšem původně nepočítalo s tím, že AMD svá nová APU ihned pustí do retailu?
 
 
Přišli jsme tak i o to, abychom mohli posoudit ceny, které AMD zvolí, neboť to byla zásadní otázka vzhledem k tomu, že nové Renoir svým výkonem zasahují hluboko do sestavy generace Matisse. Nyní máme k dispozici alespoň ceny zmíněného thajského prodejce a ty jsou následující:  
  • AMD RYZEN 3 PRO 4350G = 5.850 THB (cca 4200 Kč)
  • AMD RYZEN 5 PRO 4650G = 7.990 THB (cca 5740 Kč)
  • AMD RYZEN 7 PRO 4750G = 12.500 THB (cca 8980 Kč)
Lze předpokládat, že modely PRO budou obecně o něco dražší a je také jasné, že dané částky si stanovil sám prodejce dle vlastních potřeb tak, aby se mu to vyplatilo. Zkrátka a dobře, nemusí vůbec odpovídat částkám, za něž by se dané procesory v běžné verzi prodávaly v Evropě. 
 
 
Nicméně, cena modelu 4750G se víceméně rovná tomu, co u nás dáme za Ryzen 7 3700X, dále 4650G pak stojí podobně jako Ryzen 5 3600X, pokud si vybereme jednu z nejvýhodnějších nabídek a za 4350G v Thajsku dají zhruba stejně, co my za AMD Ryzen 7 2700. AMD Ryzen 3 3300X ale představuje výrazně levnější procesor. 
 
 
Zákazníci pochopitelně nemohou očekávat obvyklé boxované verze, neboť procesory jsou dodávány v hromadném balení bez chladičů, ale originální chladiče má prodejce také k dispozici. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama