reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadrippery 5000 jsou pouze pro Lenovo, jinde je nepoužijeme

14.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Threadrippery 5000 jsou pouze pro Lenovo, jinde je nepoužijeme
Není to tak dávno, co jsme se podívali na tzv. vendor lock procesorů používaných v počítačích značky Lenovo. Nyní se dozvídáme, že to samé se týká i zbrusu nových Threadripperů PRO 5000. 
Lenovo uzamyká svá podniková PC s Ryzeny Pro, což znamená, že pokud někdo takové procesory z počítače od Lenova vymontuje a zkusí je použít jinde, nepochodí. Jde přitom o zcela běžné verze těchto procesorů, v jejichž případě ovšem proběhl tzv. vendor lock, což jednoduše znamená, že budou fungovat jen v jistých systémech. 
 
Dle výrobců počítačů jde o způsob, jak zajistit, aby se procesory z jejich systémů nekradly a nepoužívaly jinde. V krádeži to samozřejmě nikomu nezabrání, ale výsledkem je pouze mrtvý kus křemíku. Používá se zde AMD PSB, čili Platform Secure Boot, kde se uplatní integrovaný bezpečnostní procesor v Ryzenech. Ověřuje se tu tak kryptografický klíč BIOSu, na který může být naprogramována "pojistka" v procesorech Ryzen, což lze ovšem učinit pouze jednou a naposledy, čili kód pak nelze přepsat. To znamená, že daný procesor je už navždy spárován s takovými deskami, které využívají stejný klíč.
 
 
Nyní se dozvídáme, že dle samotného Lenova byly tímto způsobem uzamknuty také procesory Threadripper PRO 5000, které jsou aktuálně k dispozici exkluzivně jen v počítačích Lenovo P620. Jde tu tak zřejmě i o ochranu oné exkluzivity, kterou Lenovo má u firmy AMD, přičemž to se týkalo i předchozích modelů Threadripper PRO 3000 generace Castlepeak. Lenovo je totiž stejně jako nové Chagall dostalo do exkluzivní nabídky a až později byly vypuštěny na volný trh.
 
via momomo_us 
 
Procesory Threadripper PRO 5000 oficiálně vstoupí na trh až 21. března a jde tu především o nová jádra Zen 3 s jejich 19% nárůstem výkonu na takt, stejně jako v případě procesorů Ryzen 5000 či EPYC Milan. Otázka je, zda je AMD později stejně jako řadu 3000 vypustí do obchodů i samostatně, neboť je pravda, že Chagall přichází na trhu už velice pozdě a kdyby AMD neotálelo déle než obvykle, už bychom tu měli další procesorovou generaci, kterou můžeme očekávat až letos na konci léta. 


reklama