reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TikTok.com se stal nejpopulárnější doménou, předběhl dokonce i Google.com

22.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
TikTok.com se stal nejpopulárnější doménou, předběhl dokonce i Google.com
Sociální síť TikTok a její doména tiktok.com se stala nejpopulárnější za letošní rok. Tvrdí tak alespoň Cloudfare, podle jehož průzkumu tak tato sociální síť překonala i všechny servery spadající pod google.com.
Společnost Cloudfare vydala statistiku oblíbenosti domén za rok 2021. A stalo se něco, co bychom možná asi nečekali. Dlouhodobý vítěz google.com spadl z prvního místa. Tato doména zahrnuje nejen vyhledávač, ale třeba také mapy, překladač, zprávy a mnoho dalšího. Pro letošek tu máme ale nového vítěze, kterým je sociální síť TikTok a její doména tiktok.com.
 
TikTok logo
 
Jeho doména se na první místo dostala jeden den v únoru (17. února), ale až do září různě oscilovala mezi 1. a 3. pozicí. Od letošního září je pak na 1. místě poměrně často, mnohdy i několik dní za sebou a listopad byl už téměř jen v režii TikToku. Google.com se tak posouvá nejčastěji na 2. pozici a na 3. místo pak spadl facebook.com. 4. místo dostává microsoft.com (na této doméně běží např. Office 365, Teams a další) a 5. pozici pak obsadil apple.com (tam vedle samotné prezentace najdeme např. App Store, mapy, Apple TV+,...). Pro zajímavost, loni byl tiktok.com na 7. pozici. 
 
Statistika ukazuje i pořadí v rámci jednotlivých skupin serverů. První trojkou sociálních sítí tak je tiktok.com, facebook.com a youtube.com. V případě streamovacích služeb (video) je pořadí netflix.com, youtube.com a roku.com. V případě e-commerce je to amazon.com, taobao.com a ebay.com, u chatovacích služeb je to pak whatsapp.com, telegram.org a wechat.com. Pokud jde o nastupující metaverse, pak tu máme roblox.com, epicgames.com (Fortnite) a secondlife.com. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama