reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Evropská unie se chce více míchat do toho, co si technologičtí giganti mohou dovolit na svých vlastních platformách. To je i případ alternativních obchodů pro Apple iOS, kde Tim Cook varuje, že by to mohlo přinést spoustu malwaru navíc.
Tech-boy.lukas (1247) | 24.6.202113:57
Time, na bezpečnost to moc neuhraješ. Spoustu lidí neví že android je vcelku neprůstřelný, a že jadna aplikace nemůže sáhnout do prostoru jiné. Ale google nechal vše na uživateli, a ten jak odsouhlasí že tapeta nezbytně potřebuje zabít a znásilnit vaší babičku a vy tupě odsouhlasíte že jo. Tak to prostě může. Asi by to chtělo po uživateli více číst, jaká oprávnění uděluje jaké aplikaci a zda to ta aplikace nezbytně ke svému životu potřebuje. Proto jsou antiviry pro android veskrze k ničemu, jen vydělávají prachy výrobci.
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 21.6.202110:17
Epic je jako podomní prodejce, který vleze do restaurace plné lidí a začne jim nabízet svoje jídlo a pití a kasírovat za to zákazníky ... s tím, že majitel restaurace nemá nárok jej vyhodit a nemá nárok z jeho prodejů nic požadovat ... jak by asi takový prodejce v takové restauraci pochodil? Našli by ho ležet v bezvědomí na dlažbě před restaurací.
A tohle přesně dělá Epic ... chce vlízt do plné restaurace lidí a prodávat jim svoje produkty, aniž by z toho majitel restaurace něco měl a ještě tvrdí, že mu v tom majitel nesmí bránit.

Tohle v civilizované společnosti opravdu možné není. Ale chápu, že Číňany vlastněná společnost tohle nechápe.
Odpovědět0  0
administratorek (48) | 18.6.202113:00
Opomíjíte jeden zásadní problém.
Jsou firmy které apple a jeho služby potřebují. Jsou za ně rády a přinášejí jim obrovský zisk oproti situaci, kdy takové zázemí mít nebudou.

Pak jsou tu ale firmy jako epic, které investovaly obrovské peníze do vlastních platforem ­(kvuli tomu ať mají široký zásah­). Mají tedy vlastní vývojáře, vlastní vývojové nástroje, vlastní platební systémy, vlastní prodejní weby, vlastní distribuci, vlastní reklamu... apple vůbec k ničemu nepotřebují. Dokáží uspět i bez něj. ­(tedy bez jejich produktů­).

Pokud se bude chovat každý jako apple, zaplatí epic vývoj všech nástrojů + procento microsoftu + procento androidu + procento applu + procento sony + procento kdo ví komu dalšímu...

Být takovouto firmou, taky se vztekám. Nic mi nepřinášejí, jen natahují ruce abych sypal. Palalela se zoo je úplně mimo z pohledu konkurence. Tyto paralely mohou platit ve chvíli kdy je v každém městě 30 různých zoo, a jak zákazníci tak dodavatelé si mohou vybírat ve které zoo budou konzumovat­/poskytovat služby.

Ve chvíli kdy jsou ta zoo ­(dokonce na celém světě­) v podstatě pouze dvě, a obě mají +­- zcela stejné vstupní podmínky, smrdí to hodně nekalou soutěží. A jak víme tu je potřeba regulovat, tak jako se regulují jiné MONO­/DUO­/X POLY...

Tu samou argumentaci o ZOO můžete použít v případě ČEZu, Plynáren a dalších. Proč je asi tak v jejich případech distribuce oddělená od výroby? Tzn zařízení ať si vyrábějí jak chtějí a prodávají jej kolik chtějí. Ale distribuce aplikací by měla být svobodná. Jinak jsme v situaci, kdy Apple vlastní jak elektrárnu, tak dráty k vám domů. Čímž vás drží pěkně za koule.

Jak to že vám to u elektrárny vadí, a u APPLE ne? To máte opravdu tak mizerné sociální cítění a zakrnělý pud sebezáchovy?
Odpovědět4  3
Milan Šurkala (4486) | 18.6.202113:29
"Pak jsou tu ale firmy jako epic, které investovaly obrovské peníze do vlastních platforem­"

Stejně jako Apple investoval obrovské peníze do vlastní platformy, kterou oni pak využívají.

"Dokáží uspět i bez něj. ​­(tedy bez jejich produktů​­).­"

Když to tedy dokážou, proč se vztekají? Proč si tedy neudělají vlastní OS pro telefony?

"A jak víme tu je potřeba regulovat, tak jako se regulují jiné MONO​­/DUO​­/X POLY... ­"

To ano, ale v takové situaci zatím úplně nejsme. To ale spíše nenastane s tím, jak se rozšiřuje počet různých platforem ­- firem a zařízení, na čem to běží ­- a stává se z toho konkurenční boj o nižší provize těchto systémů, lepší pravidla... Dosud mají všichni stále na výběr. Nelíbí se Vám Apple a omezení App Store? Máte tu Android. Apple navzdory této politice uspěl. Tato politika, zdá se, vadí zejména těm, kteří Apple nemají, zatímco zákazníkům Applu očividně nevadí natolik, aby si ten Apple nekupovali. Kdyby to zákazníci považovali za nepřekonatelný problém, bylo by to vidět na prodejích. Tak jako nedostatek aplikací považovali za nepřekonatelný problém u Microsoftu. Stejně tak vývojáři. Pokud to přesahuje moje hranice, které jsem schopen akceptovat, tak tu platformu ignoruji. Nevidím moc důvod, proč bych měl u někoho žadonit, aby zajistil změnu platformu.

Já nevím, chci třeba na americký trh. Tak mi přijde logické, že pokud chci dostat přístup k americkým zákazníkům, tak budu muset splňovat americká pravidla, americké normy, platit americké daně. Stejně tak v jiných zemích, Číně, Rusku, Německu... Proč by firma měla diktovat např. USA, jaké daně u nich chce platit a za jakých podmínek?

"Jinak jsme v situaci, kdy Apple vlastní jak elektrárnu, tak dráty k vám domů. Čímž vás drží pěkně za koule.­"

Tuhle elektrárnu i dráty je přeci velmi jednoduché vyměnit, když se Vám to nelíbí. Nikdo nikoho za nic nedrží. Nelíbí se mi politika Applu? No tak si koupím Android. Nic zas tak zásadně složitého. Vývojáři podobně. Stejná situace je i s produkcí jiného obsahu.

V mém případě je to např. fotografie, ilustrace a video oblast. Také se mi nelíbí pravidla některých fotobank, přičemž bez nich v podstatě člověk přijde o desítky procent trhu. Ale ani by mě nenapadlo tlačit na to, aby někdo někde reguloval jaké procento mi mají platit. Nelíbí se mi to? No tak tam nejsem. Přicházím o několik desítek procent trhu, ale nechci na to přistoupit, tak se tam netlačím. Nebudu přeci brečet a žadonit, ať mi nějaká EU nebo kdokoli jiný zajistí navýšení procent. Mám svobodnou volbu tam nejít, když se mi to nelíbí.
Odpovědět2  2
administratorek (48) | 18.6.202114:20
Stejně jako Apple investoval obrovské peníze do vlastní platformy, kterou oni pak využívají.
A jak ji využívají? Myslíte tím že se chcou dostat na nějaký hardware, platí si hromadu lidi, kteří jsou schopni se na ten hardware dostat, ale je jim to k ničemu, protože sw bariéra? To tím myslíte? No to tedy potěš koště.
Je to ukázkový příklad ­"kur...ka­". Do HW by jste se sice pěkně dostal, ale nedostanete, protože jsme to SW zakázali. Na tiskárně se objevilo číslo 10tis stran, zastavím se a nefunguju. Na traktoru se objevilo 2tis najetých kilometrů zastavím se a nefunguju... Na baterce je méně než 3,2V, vypínám se. Takto chcete aby fungoval náš svět, v takovém stavu jej chcete předat našim dětem?!

Tuhle elektrárnu i dráty je přeci velmi jednoduché vyměnit
Ale nepovídejte... a co s nakoupenými aplikacemi, co s telefonními kontakty, co s obrázky, smskami s historií v chatu atd..? Jasně... takovou věc přece můžeme dělat klidně 3x do roka... pokaždé když vás naštvou a v eshopu nenajdete svou oblíbenou aktuálně trendy aplikaci.

Já jsem nikdy nevolil socialisty ani střed... ale vy mi přijdete tak pravicový, že už ani nerozeznáte kde končí les a začíná louka.


Víte ty vaše argumenty jsou jak z dílny českých operátorů. Naše síť, proč bychom si tam měli pouštět konkurenci. Naše telefonní čísla, proč bychom je měli zadarmo přesouvat k jiným operátorům. Ať si uživatel pěkně obtelefonuje všechny své kámoše, vymění vizitky, vymění hlavičky v mailech... Proč by od nás měl jen tak bez pokuty odejít, jestli se mu něco nelíbí tak ať si počká 3 roky a nebo vysolí tučnou pokutu... Nelíbí se ti to, tak si udělej svojeho operátora.
Protože toto je naše ZOO.

S vámi a vám podobnými bychom tady ještě dneska žili v opravdu super podmínkách.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4486) | 18.6.202116:30
"A jak ji využívají? Myslíte tím že se chcou dostat na nějaký hardware, platí si hromadu lidi, kteří jsou schopni se na ten hardware dostat, ale je jim to k ničemu, protože sw bariéra? ­"

Však se tam dostat můžou. Ty podmínky ze strany Applu nejsou tak šílené. 30% provize pro Apple je standardem v oblasti softwaru a za něco takového by Vám např. fotografové na fotobankách utrhali ruce. Tam je tak 70 % pro firmu, 30 % pro fotografa, a to jsou ty lepší nabídky. Apple nabízí softwarové nástroje, kurzy, samotnou platformu, platební systém,... To má každému vývojáři dělat speciální sazbu např. od minuty spuštění XCode? A jak to udělat? Pro všechny stejně ­(to by na tom byli malí vývojáři hodně špatně­) nebo podle příjmů?

"Kurvítka­"

Ta jsou jednoznačně špatně. Tohle ale není žádné kurvítko. Jde o jasně dané pravidla, za jakých podmínek můžete fungovat na ­"pozemku­" někoho jiného. Když si budete chtít v obchodním centru otevřít obchod, tak se také budete muset řídit pravidly majitele centra a nebudete do toho tahat EU, ať Vám ten nenasyta sníží nájem. No když bude neakceptovatelně vysoký, tak tam nebude mít žádné obchody, a on prodělá. Totéž Apple. Když udělá neakceptovatelné podmínky pro vývojáře, tak se mu na to vývojáři vykašlou a kdo na tom prodělá? Apple. Nebude mít aplikace, skončí jako Microsoft.

"Ale nepovídejte... a co s nakoupenými aplikacemi, co s telefonními kontakty, co s obrázky, smskami s historií v chatu atd..?­"

A co s nimi jako má být? Telefonní kontakty, obrázky, SMS... snad přenesete z jedné platformy na druhou, ne? To je problém přenést z iOSu na Android a zpět? Vždyť na to mají obě firmy aplikace, které tyto přesuny napříč platformami dělají. To už násilně vytváříte neexistující problémy. Nakoupené aplikace už mohou být problém, to je fakt. Tohle kupodivu krásně řeší dnes tak nenáviděná předplatná. A také to řeší uživatelský účet v aplikaci. A to, co jste koupili v Androidu, může krásně běžet na iOSu a obráceně, pokud to vývojář chce. A tomu také ani Apple nebo Google nebrání. Ten brání akorát cestě z telefonu na jinou platební bránu, ale není problém to udělat opačně. Třeba si platíte Office na stránkách Microsoftu, není problém se v telefonu přihlásit ke svému účtu Microsoft a používat aplikace, které jste koupil jinde a ze kterých Apple neuvidí ani cent.

"Proč by od nás měl jen tak bez pokuty odejít, jestli se mu něco nelíbí tak ať si počká 3 roky­"

Tak pokud se zavázal tam být 3 roky a dostal nějaké výhody, opravdu nevím, proč by tedy tu pokutu neměl člověk platit, když se zavázal svým dobrovolným podpisem ji zaplatit. Nebo vy nechcete, aby se smlouvy plnily? Nebo aby se plnily jen tehdy, když je to výhodné pro Vás? Když se člověk nechce zavázat na 3 roky, tak nemusí. Ale pak také nemá ty výhody.

Každopádně s těmi přesuny čísel s Vámi souhlasím, to byl jednoznačně dobrý krok, že se to zjednodušilo. Nikdo by Vám neměl bránit přejít ke konkurenci. Ale to ani Apple nedělá.
Odpovědět1  1
administratorek (48) | 18.6.202114:31
A ještě dva dodatky

Já nevím, chci třeba na americký trh.
Vám se nelíbí myšlenka jednoho trhu? Jednoho razítka, jednoho schválení, jedné daně? Za mě bychom přece přesně o toto měli usilovat. Tedy schválit si nějaký můj produkt v české republice a smět jej za stejných ­"rovných­" podmínek prodávat všude, na všech kontinentech. To že je svět takto zvrácený, je přece špatně. A vy o této zhůvěřilosti uvažujete jako neměnitelném a ­"přece každému jasném­" faktu. Fakt to není. Je to věc kterou se armády politiků snaží již stovky let měnit po malých krůčcích k lepšímu.


No tak tam nejsem. Přicházím o několik desítek procent trhu.
Můžete mi říct o kolik procet mobilního trhu příjdete když nebudete na Androidu a Applu? ­(Dvě společnosti se kterými se epic soudí­)?
Odpovědět1  1
potooczech (345) | 21.6.202110:06
EPIC chce vstoupit do platformy Applu. Ta platforma je tvořena skupinou zařízení, která jsou všechna vyráběna Applem. Operačním systémem, který je opět v režii Applu a dostupný pouze na jeho HW. A celý ten ekosystém je postaven kolem AppStoru, kde jsou pouze prověřené a schválené aplikace opět Applem.

Prostě je to platforma, kterou kompletně vybudoval Applu a pokud k ní chce mít někdo zvenčí přístup, tak to prostě bez klíčů a souhlasu Applu nejde.

Je to jako soukromý klub, kde majitel klubu má vlastní prostory, má tam vlastní obsluhu a služby pro zákazníky ... a najednou vám tam přijde nějaký Epic a začne se dožadovat možnosti prodávat těm návštěvníkům vlastní jídlo a pití, aniž by z toho ten klub něco měl. Což je samozřejmě nesmysl.

Apple je ten, kdo tu platformu a uživatele kolem ní stvořil. Proto Apple je ten, kdo vytváří pravidla pro vstup cizích firem do této platformy a poskytování služeb v rámci této platformy. Epic je ten, kdo se na tom celém chce jenom přiživit a ještě diktovat majiteli platformy své podmínky. ¨

Takto ale svět nefunguje.
Odpovědět0  0
administratorek (48) | 21.6.202111:15
Tohle je neustále dokola.
Tak se podívejme na svět samoobsluh. Řekněme že na světe máte miliardu samoobsluh. V těch miliardách samoobsluh panují miliardy různých podmínek. Vy jako výrobce rajčat si z těch miliard podmínek můžete vybrat jakoukoloiv skupinu, která vám alespoň trochu vyhovuje a do této skupiny dodávat vaše zboží.
Pak ale přijdou nějací dva velkomožní pánové a začnou skupovat jednu za druhou, až na světě zbudou pouze dvě varianty.

A někdo prostě zamrzne v myšlení a nedokáže překročit svůj vlastní stín. Dokud je na světě miliony sámošek­(zoo­), je všechno v pořádku... dokud je na světě statísíce sámošek, dodavatelé už začínají brblat a velmi výrazně se jim zhoršuje tržní prostředí, cítí jak se kolem nich utahuje smyčka. Ve chvíli kdy jsou na světe jen dvě sámošky, jsou v háji... totálně v háji.

Ale banda zdejších myslitelů jstále žije v jakémsi bájném světě miliónů sámošek a miliónů podímínek a všichni se na sebe usmívají a svět je v pořádku...
Jaksi nestihli pobrat, že už to dávno není pravda... a jak za hitlera... dokud si nepříjdou pro mě, tak je všechno ok. Dokud mám v obchodě appku zadara, tak mě to nezajímá. Dokud stojí appka dvacku tak mě to nezajímá... To že někdo jiný musí posílat třetinu zisku hydře ­- nezájem... oni přece nemůžou být monopol. Nevidím zlo. Neslyším zlo. Jsou přece super a cool a dělají perfektní věci, chci jejich akcie! I LOVE APPLE FOREVER!
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4486) | 21.6.202111:45
"To že někdo jiný musí posílat třetinu zisku hydře­"

Nemusí. Jde jen a pouze o platby v rámci systému, když už tam jste. Apple jen zajišťuje to, že pokud pomocí jeho produktu nakupujete, tak nakupujete přes jeho systém. Tím to ale končí.

Když budete platit Netflix přímo Netflixu, objednáte si to přes prohlížeč, Apple­/Google to nezajímá ­(no chtělo by, ale dobře ví, že to by už neprošlo­). Spotify taktéž. Cloudové služby, Office, Lightroom... Apple z toho nikdy nevidí ani cent, pokud si to uživatel koupí mimo aplikaci. Jde jen o platbu v aplikaci. Ale pokud firma dokáže přimět zákazníka, aby si to koupil mimo ni, Apple­/Google žádných 30 % neuvidí a na iOSu­/Androidu to pojede. Dokonce to pojede bez provize pro Apple i tehdy, když si to objedná v iOSu přes prohlížeč. Jen ne přes aplikaci. Apple nemá jak zkontrolovat, co dělá člověk v prohlížeči, ale může zajistit, že aplikace bude OK.

Když jsme mluvili o té zoo, tak v tomto případě zoo chce jediné. Pokud se v zoo bude platit kartou, tak budou všichni prodejci používat platební terminály dané zoo. Ví se tedy, že tam je daná provize, ale také uživatel ví, že pokud bude nějaký průšvih s kartou, bude to průšvih zoo a ne prodejce ­(a patrně bude více věřit řetězci zoo než zmrzlináři­). Nemělo by se stát, že by prodejce měl nějak ­"cinknutý­" platební terminál, který by mohl zkopírovat data karty a nějak je zneužít. A dokonce tato zoo dovoluje to, že si zákazník tu zmrzlinu může objednat přes internet předem, zaplatit ji nejrůznějšími platebními metodami ­(klidně i pochybnými a dokonce i v areálu zoo si ji může objednat a zaplatit přes prohlížeč­) a pak si ji v zoo vyzvednout. A bez provize. Je tu jediná věc, je zajištěno to, že platební terminály všech prodejců v zoo jsou standardizované a dodávané samotnou zoo ­(s provizí­).

Takže to, že se musí posílat třetina hydře, je nesmysl. To platí jen při platbách v mobilní aplikaci. Což je pro některé firmy větší problém než pro jiné ­(malý problém pro streamovací služby, které se většinou platí jinde, obrovský problém pro hry, kde se nákupy DLC a jiných věcí dějí v podstatě jen v té mobilní aplikaci­).
Odpovědět0  0
polo666 (65) | 18.6.202110:12
Kam eurosocialistický úředník šlápne, tam sto let tráva neroste. Ta samožerná organizace s Flintenuschi v čele patří na smětiště dějin.
Odpovědět2  2
honza1616 (3623) | 17.6.202115:51
No jistě, jenže Android má taky mnohonásobně větší zastoupení než iOS, pro potenciálního záškodníka je tedy lukrativnější platforma pro útok Android, kde může zasáhnout více obětí, proto se vytváří více virů pro Android
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4486) | 17.6.202116:35
To je a není pravda. Android má jednoznačně větší zastoupení, to je fakt, jenže majitelé Applu jsou obvykle bohatší, takže se ten náskok v ­"lukrativnosti­" smazává. To platí i pro vývoj aplikací, kde se sice může zdát, že vývojem pro Android vývojář vydělá více, ale v App Store se protočí více peněz než v Play Store ­(navzdory tomu, že má 4krát tak větší uživatelskou základnu­).
Odpovědět2  2
chaostheory (86) | 17.6.202114:01
Titulek: ­"Tim Cook varuje před snahou EU otevřít iOS: Android má o 47 % více malwaru­"
Článek: ­"Vezměme si např. Android, ten má 47× více malwaru než iOS."
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4486) | 17.6.202116:31
Ups, díky za upozornění.
Odpovědět1  0
batmaster (699) | 17.6.202112:22
Pořád nerozumím tomu, proč má někdo komu nějaká platforma nepatří, tendenci kafrat do jejích pravidel. ­(Pokud se nejedná o porušování zákona, nebo hospodářské soutěže.­)

Zrovna v software pro telefony není Apple jediná firma a ­"monopol­" tedy nehrozí.
Nikdo nenutí uživatele volit Apple a jeho uzavřenou platformu ­(Stejně jako vás nikdo nenutí kupovat Nintendo­). Má na výběr.
Stejně tak nikdo nenutí EPIC tuto platformu využívat k šíření svého shit obsahu. Firma si nastavila pravidla a zákazníkům to zřejmě vyhovuje jinak by si nakouslé jablko znovu nekoupili. ­(Asi, osobně Apple nemám.­)

Myslím, že by se Epicu taky nelíbilo, kdyby třeba GTA V bylo v jejich obchodě zadarmo na vyzkoušení a pak jste ho aktivovali až ve hře zakoupením a převodem částky přímo distributorovi. Epic by z toho neměl nic a ještě by musel poskytovat službu distribuce, updatů a stížností ze strany zákazníků.
Odpovědět8  3
Andir (747) | 17.6.202112:57
zrovna u poslední části se pleteš launchery běžně umožnují aktivaci her které koupíš jinde a oni z toho nemají nic ;­) takhle běžně kupuji hry co jsou na steamu a oni z toho mají prd, pojem duopol asi taky neznáš i když o ten tady dost jde :­) no nic no ta třeba příště.
Odpovědět3  6
PHiLiPZ (77) | 18.6.202111:34
Myslis, ze tie kluce pre Steam si niekto generuje vo svojej firme a Steam ich nejako priradi danej hre?? Niekto ich musel zo Steamu kupit ­(bulk zlavy, kradnute karty…­) a tebe ich potom preda.
Odpovědět1  0
Eskymak (1056) | 17.6.202113:45
Ale tohle je právě o tom, že zneužívají dominantního postavení na trhu, který je aktuálně nastaven tak, že prakticky znemožňuje vznik jakékoli konkurence, a to je v důsledku pro spotřebitele špatně.
Odpovědět3  4
batmaster (699) | 18.6.20216:50
Apple nemá dominantní postavení na trhu.
Odpovědět3  2
Eskymak (1056) | 18.6.20219:30
V některých státech EU má dominantní postavení na trhu. USA má pak iOS rovněž přes 50% marked share a stejně tak je tomu třeba i v UK.
Odpovědět2  1
Andir (747) | 17.6.202111:31
zase kraviny od apple, vždy se dá najít řešení aby byli všichni spokojený, jejich store se může nechat jak je čili podle nich bezpečnější a lidi bez mozku mohou být rádi že nemusí přemýšlet co instalují a mít tam prd, a povolit se na ios další obchody a instalace mimo obchody a bude to už na lidech.
Odpovědět2  8
Eskymak (1056) | 17.6.202111:28
Nikdo nenutí uživatele jiných platforem instalovat software z jiných zdrojů, nikdo by je k tomu nenutil ani na iOS. Tu možnost by ale mít měli.
Odpovědět6  4
Milan Šurkala (4486) | 17.6.202112:11
To je otázkou. Také si mohou koupit Android, když jim o to tak moc jde. Tu možnost mají.

Na jednu stranu s Vámi souhlasím, pokud někomu jde o bezpečnost, tak ať se chová bezpečně a neomezuje možnost svobody druhých, kterým je bezpečnost ukradená, na druhou moc nevidím důvod, proč by toto měl někdo přikazovat. Zákazník ví, do čeho jde a svobodu volby má. Uzavřená vs. otevřená platforma. Vybrat si může. Proč by musely být ze zákona obě platformy otevřené?
Odpovědět4  3
Eskymak (1056) | 17.6.202113:54
Na Androidu budou zase služby od Google... A můžeme pochopitelně skončit u toho, že uživatel má možnost koupit si telefon, který takové služby neobsahuje, ale jaká je skutečná nabídka?

Na druhou stranu, je pochopitelně otázka, kam až by se dalo s takovýmto přístupem dojít, protože pak bych mohl namítat, že na XBOX musím kupovat jen hry od Microsoftu a podobně...
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4486) | 17.6.202116:45
"že na XBOX musím kupovat jen hry od Microsoftu a podobně...­"

Tady je otázkou, kdyby to tak bylo, bylo by to špatně? Asi by to nikdo nechtěl, takže zákazníci by v obchodech jasně hlasovali o tom, co si o takové politice myslí. Jestli by se Microsoft chtěl sám pohřbít, není moc důvod, aby mu v tom někdo bránil. Zákazníkům Applu očividně nutnost kupovat aplikace přes App Store nevadí natolik, aby si Apple nekoupili. Možnost hlasovat mají a také hlasují. Jestli někdo chce uzavřít svůj systém jen pro svůj obchod a klidně i jen své aplikace, tak ať to udělá. Zákazníci rozhodnou svým ­(ne­)nákupem, co si o tom myslí.

Je to o tom, na kterém ­"levelu­" ta svoboda volby je. Tu volbu člověk provede už nákupem telefonu, proč by musela být zákonem vynucována ještě o ­"level­" níže?
Odpovědět2  1
sroobik (599) | 17.6.202122:35
preto, ze v okoli 3000km od teba existuju len 2 elektrikari, ktori ti vedia opravit privod do domu. Ale jeden znich ti k tejto sluzbe este napcha 600kg zemiakov, ktore nechces a ten druhy 600kg kapusty, ktoru tiez nechces. Ale kludne by si si bral 600kg cibule.. A o tom to je. Nech si svoj obchod strcia do zadku, ked sa tak zakaznik rozhodne. Nas zakaznik, nas pan, kuwa!!!
edit: a inak ono to vobec nieje o tom, ze niekto chce po apple instalaciu z inych zdrojov. Tu ide o to, ze epic chce uctovat zakaznika priamo, chamtivy apple chce % aj z toho, na co nema narok, lebo ziadnu sluzbu uz neodvadza. Sluzbu odviedol, ked sprostredkoval instalaciu epic klienta.
Odpovědět4  4
Milan Šurkala (4486) | 17.6.202122:58
"chamtivy apple chce % aj z toho, na co nema narok, lebo ziadnu sluzbu uz neodvadza­"

Proč nemá nárok? Kdo to rozhodl? Opravdu tam nejsou žádné služby? Co se týče plateb, tak pro zákazníka je lepší dávat své platební údaje jedné firmě, která zajistí vše okolo, než platit každou aplikaci přes jiný systém s různým rizikem zabezpečení, zadávat data karty do mnoha různých platebních systémů... Jasně, primárně jde o peníze ­(provize pro Apple­), ale pokud jde o bezpečí a platby, jednoduchost, konzistenci, rozhodně je lepší mít na jednom systému jeden platební systém a ne, aby si každá aplikace dělala svůj vlastní.

Nevím jak pro Vás, ale pokud by mě aplikace vyhodila někam mimo oficiální systém, tak bych byl hodně podezřívavý a asi bych si ten nákup i rozmyslel. Takže by tvůrci pravděpodobně nedostali vůbec nic, protože bych k nějakému alternativnímu platebnímu systému neměl důvěru. Mám za to, že 70­-85% je stále více než 0 %.
Odpovědět3  2
batmaster (699) | 17.6.202123:03
" chamtivy apple chce % aj z toho, na co nema narok, lebo ziadnu sluzbu uz neodvadza­"

Každý obchodník si přirazí za to, že vystaví zboží prodejce, nebo má možnost prodejce prodávat sám ve vlastním obchodě. V supermarketech to dělá i více než 100%. Musí tam topit, svítit, zaměstnávají prodavače atd.... Pak je rozhodnutí na prodejci, jestli se mu vyplatí přes obchodníka zboží prodávat nebo ne.
I Apple musí platit celý cirkus okolo obchodu včetně energií a personálu. A chamtivý Epic nechce platit za vystavení zboží v cizím obchodě.
Odpovědět3  2
sroobik (599) | 17.6.202123:22
epic si velmi rad urobi vlastny obchod, len to akosi apple neumoznuje, ze..
Odpovědět2  0
batmaster (699) | 18.6.20216:31
Apple nemá vůči jiným firmám vůbec žádné povinnosti ­(kromě smluvních a zákonných­).
Dává pouze možnost za určitých podmínek prodat svůj produkt na jejich platformě.
Epic má možnost vytvořit si konzole, mobilní platformy či cokoliv jiného s vlastním obchodem a nepustit na ně Apple. Apple taky investoval spousty času, výzkumu a peněz, aby něčeho podobného dosáhl. Howg.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4486) | 18.6.20219:14
A on je snad nějaký důvod, aby mu někdo musel dovolit postavit si obchod na vlastním ­"pozemku­"? Budete mít třeba zoologickou zahradu... ­(iOS­), která má své vlastní návštěvníky ­(uživatele­), investuje do zvířat, krmí je, platí zaměstnance ­(stejně jako se platí vývoj telefonů, iOSu, vývojářských nástrojů pro App Store, licence,...­) a za výsledek pak platí návštěvníci vstupným ­(nákupem telefonu­). Ti si pak v areálu zoo ­(iOS­) vedle prohlídky zvířat ­(základní aplikace­) mohou koupit navíc třeba zmrzlinu ­(placené aplikace­).

A teď moc nechápu důvody, proč by si zmrzlinář měl diktovat ­(a zákon to vynucovat­), aby zoologická zahrada musela do svého areálu ke svým návštěvníkům, pro které ona investuje své vydělané peníze, vpustit jakéhokoli zmrzlináře za jeho podmínek a ne za podmínek zahrady. Pokud to zahradě nevadí a nechá si tam udělat hotový cirkus zmrzlinářů nejrůznější kvality bez jakékoli kontroly a zdarma ­(Android­), no tak ať to udělá. Ale pokud chce mít zahrada vše v co největším pořádku, nerozumím tomu, proč by měl zákon vynucovat to, aby tam mohl být bordel.
Odpovědět2  0
Eskymak (1056) | 18.6.20219:37
Jenže zmrzlina s dá prodávat i jinde než v ZOO, lidé chodí i jinam než do ZOO. iOS je jen jeden a lidé zpravidla více telefonů nevlastní. Pokud tedy zmrzlinář nemůže prodávat zmrzlinu v ZOO,přichází v některých případech i o 50% potenciálních klientů. I kdyby si postavil zmrzlinový stánek před vchodem do ZOO, pořád jejím návtěvníkům tu zmrzlinu nemůže prodávat. A dokonce jim tu zmzlinu nebude smět prodávat ani kdekoliv jinde. Prostě byl si v naší ZOO, musíš kupovat zmzlinu jen u nás. To je špatně.
Odpovědět3  1
Milan Šurkala (4486) | 18.6.202111:06
"A dokonce jim tu zmzlinu nebude smět prodávat ani kdekoliv jinde.­"

Tak tady v té otázce je krásně vidět, kde je podstata nedorozumění. Proč by ji měl prodávat jinde? Proč by měl iOS zmrzlinu prodávat někomu, kdo není s iOS kompatibilní, vždyť už přeci není v zahradě ­(v iOSu­). Pokud je ten zákazník ­"kdekoli jinde­", tak už přeci není zákazníkem dané zoo! Když zákazník vyleze z areálu zoo ­(z iOSu­), tak nemá iOS. Proč by mu měl kdokoli chtít prodávat něco na iOS, když nemá iOS? Je přeci ze zahrady venku. Bavíme se tu o prodeji zboží v areálu ­(v iOSu­). ­"Kdekoli jinde­" = kdekoli mimo iOS.

Takže mu ji může prodávat. Jsou i jiné zoo. Může si postavit vlastní zoo. Proč si Epic nepostaví vlastní zoo? Je spousta zoo, které tolik neinvestovaly a­/nebo zaspaly v nabídce služeb a skončily ­(Symbian, Blackberry, Windows Mobile,...­). Může si to prodávat kde chce. Ale pokud chce prodávat zmrzlinu v areálu dané zoo návštěvníkům dané zoo, tak nevím, proč by si ten zmrzlinář měl diktovat, za jakých podmínek ho tam má daná zoo pustit, a kolik ji bude odvádět za pronájem místa ­(pokud vůbec­). Naopak, Epic chce mít místo zdarma, 100% z prodeje své vlastní zmrzliny a ještě využívat bezplatně elektřinu dané zoo zdarma pro chlazení. To je fér?

Znovu, jde o zákazníky dané zoo v areálu dané zoo. Ne kdekoli jinde. To jste mimo iOS. Bavíme se přeci o prodeji v iOSu, v areálu zahrady. To přeci nikomu nebrání tu zmrzlinu prodávat za jiných podmínek zákazníkům jiných zoo či jiných areálů... ­(pro jiné operační systémy a zákazníky jiných areálů různých velikostí­).

Takže se ptám poněkolikáté, proč by si měl majitel zmrzlinového stánku vynucovat a nárokovat místo a přístup k zákazníkům dané zoo za svých podmínek?
Odpovědět2  2
potooczech (345) | 21.6.202110:11
Nechť si tedy EPIC začne produkovat vlastní telefony, vlastni OS a vlastní služby na tom ... uvidíme, kolik bude mít zákazníků.

Ono každému by se chtělo přijít k hotovému a přiživit se na úspěchu někoho jiného. Zkuste si přijít do nějaké restaurace plné hostů a začít v ní prodávat vlastní jídlo a pití s tím, že majitel restaurace nemá na nic nárok a musí vás tam pustit ... jak asi dopadnete? Přesně to je přístup Epicu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.