reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tipy a triky v RivaTuneru

8.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
Tipy a triky v RivaTuneru
RivaTuner je jeden z nejužitečnějších programů, které se mohou pod ruku grafického fandy dostat. Jedná se o utilitu, která zvládá mnoho věcí diagnostikou počínaje, přes přetaktování a odemykání pipelines, až po velmi detailní úpravy registrů.

1. Diagnostika a monitoring



Ano, máte pravdu, Kabát už zase začíná od té nudné části. Nicméně tyto základní funkce v RivaTuneru jsou branou ke všem pokročilejším možnostem jako je přetaktování a odemykání pipelines a navíc s sebou přinášejí možnosti, o kterých jste dosud jistě netušili.

1.1. Diagnostika grafické karty



Vstupem do diagnostiky je položka "Graphics subsystem diagnostic report" v menu "Customize" (trojúhelníček vedle popisu GPU). Zde si v horní části můžete zaškrtnout kategorie, které chcete vypsat a po stisku tlačítka Capture report máte potřebné informace před sebou.

A proč tuto zdánlivě nepodstatnou funkci zmiňuji? Tak za prvé slouží k tomu, abyste zjistili, zda-li je zapnuto AGP 8x, Sideband Addressing a FastWrites, což jsou funkce často způsobující problémy systému (položka Northbridge information nebo Display adapter information). Dále můžete zjistit revizi čipu, šířku paměťové sběrnice (64- nebo 128-bit), typ a velikost paměti a skutečné frekvence (NVIDIA specific display adapter information).


>> Klikněte pro zvětšení <<

Pro odemykání pipelines je kromě revize čipu užitečná i možnost NVIDIA VGA BIOS information, kde se u příslušných čipů vyskytuje položka "SW units mask". Pokud se zde nachází nějaká binární adresa (např. pixel 0001b nebo vertex 000000b), pak máte prakticky 100% pravděpodobnost úspěšného odemčení, protože jednotky jsou vypnuté jen softwarově. Pokud se zde nachází slovíčko "none", jsou jednotky zamčené hardwarově, takže jsou pravděpodobně chybné. Při standardních frekvencích se to ale nemusí projevit.

Diagnostika toho nabízí jinak mnoho, ale pro nás jsou to věci naprosto neužitečné.

Shrnutí: Diagnostika systému je užitečná, pokud si nejste jisti frekvencemi, velikostí paměti nebo šířkou sběrnice. Je také nutná pro zjištění revize čipu a stavu deaktivovaných jednotek při odemykání pipelines.

1.2. Hardwarový monitoring



Monitoring, jakkoliv zní tento název nezajímavě, je nenahraditelnou funkcí RivaTuneru už jen proto, že jsem žádnou adekvátní náhradu v podobě jiného software zatím nenašel. Okno Hardware monitoring otevřete po stisknutí stejnojmenného tlačítka v horním menu "Customize".

Po otevření na vás vyskočí okno, ve kterém lze monitorovat následující:
  • Frekvence jádra
  • Frekvence pamětí
  • Teplota jádra (jen v případě senzoru)
  • Teplota okolí (jen ATi se senzorem)
  • Napětí jádra (VID, jen nVidia)
  • Prázdné cykly větráku (= na kolik % běží)
  • Framerate
  • Frekvence CPU

Pozn.: Napětí jádra u grafických čipů nVidie není uváděno ve voltech, ale jedná se o bezrozměrná přetransformovaná data z VID pinů. Znamená to, že např. GeForce FX vám může ukázat tři různé hodnoty napětí (2D, Low-power 3D a 3D), ovšem nejedná se o volty.

S posuvníky jednotlivých grafů lze libovolně manipulovat a po kliknutí pravým tlačítkem se vám nabízí další možnosti, jako je automatická úprava rozsahu, výběr dané části grafu s vypsáním maximálních a minimálních hodnot, označení daného místa grafu apod.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Jednotlivé položky lze zapínat a vypínat po stisknutí tlačítka Setup v pravém dolním rohu. V tomto okně nastavení lze také upravovat interval, ve kterém jsou hodnoty odečítány (defaultně 1000 ms), a zapnout logování. To je nutné následně potvrdit v okně s monitoringem kliknutím na disketu. Log se ukládá do formátu .hml, který je automaticky asociovaný k RivaTuneru a po spuštění se otevírá v grafu.

Po kliknutí pravým tlačítkem na graf a výběr Setup se naskytne další řada možností, jako je určení maximálního rozsahu grafu, rozsahu mřížky, posun frekvencí/teplot apod., ale nejzajímavější možnost nabízí právě graf s teplotami. Za prvé je možné zobrazovat teplotu v nástrojové liště ("Show core temperature in tray icon"), za druhé přímo na monitoru ("... in on-screen display"). Pro tento monitoring je nutné, aby bylo aktivované tlačítko "Enable background monitoring", což je červené kolečko v hlavním okně.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Nejzajímavější je ale Threshold setting, kde můžete nastavit libovolnou akci při dosažení určité hodnoty sledované frekvence/teploty! Danou mez nějak nazvete, určíte její hodnotu a dobu, po kterou musí na této hodnotě zůstat, a pak stačí vybrat program, který se spustí při překročení této meze nahoru nebo dolů. Velmi praktické je např. vypnutí při přehřátí, k čemuž se ve Windows XP používá příkaz "C:WindowsSystem32Shutdown.exe -s -t 0 -f" (-s pro vypnutí, -t 0 pro nulovou pauzu a -f pro vypnutí spuštěných aplikací).

Shrnutí: Hardware monitoring je velmi praktický pro sledování frekvencí, teplot a napětí a logování těchto hodnot. Navíc dokáže při překročení dané meze spustit libovolnou aplikaci, což má největší využití pro vypnutí systému s přehřívající se grafikou.

1.3. Regulace větráku grafických karet ATi



Jedna z nejužitečnějších funkcí RivaTuneru je určitě možnost regulace větráku na grafických kartách ATi. Otáčky větráku jdou upravovat u referenčních chladičů většiny nových mainstreamových a hi-endových karet ATi.



Potřebnou funkci naleznete na záložce Fan v "low-level system settings" (první ikona u rozbalovacího menu Customize). Zde se můžete rozhodnout, zda bude větrák i nadále ovládán automaticky podle teploty (Temperature controlled), nebo jestli si určíte otáčky sami. K dispozici je rozmezí 25-100%, kde spodní mez dokáže poměrně slušně ztišit hlučné grafiky ATi. V případě potřeby můžete toto nastavení aplikovat automaticky při startu Windows, k čemuž je určeno zatržítko na téže záložce. Každou změnu otáček je potřeba potvrdit ("Použít").
reklama