reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

To nepotěší, vývojář omylem smazal Ethereum za 300 milionů USD

9.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
To nepotěší, vývojář omylem smazal Ethereum za 300 milionů USD
Vývojář (a nejen začátečník) může občas nadělat pěknou paseku. Tentokrát činí tato paseka zmizelých 7 miliard korun. Zhruba tolik peněz mělo zmizet zbrklým neuváženým smazáním peněženek s virtuální měnou Ethereum.
Někdy může malá chybka nadělat obrovské problémy. Tohle se stalo začínajícímu vývojáři s přezdívkou devops199. Ten totiž dokázal zmrazit zhruba 300 milionů dolarů virtuální měny Ethereum a nešlo o jeho peníze. Fakt je ten, že společnost Parity Technologies spravuje tzv. multi-signature peněženky, které jsou společné pro více lidí, ale peněžní transakce musí schvalovat více lidí. Jeden člověk tak nemůže disponovat penězi všech, ale potřebuje souhlas. Toto je populární způsob u různých společností a startupů, kde je potřeba zajistit, aby si jednotlivec nenakupoval, co se mu zlíbí.
 
Ethereum logo
 
Bohužel se už dávno zjistilo, že v peněženkách je bug, který byl opraven 20. července (tehdy byly peněženky hacknuty a ukradeno 32 milionů dolarů). Jenže oprava do systému zanesla novou chybu, které využil již zmíněný vývojář devops199. Dovolovala multi-signature peněženkám u Parity stát se normálními a vývojář se tak stal majitelem necelých 300 milionů dolarů. Nejčastěji se hovoří o částce 280 milionů, občas se ale zmiňuje jen 150 milionů a přesné číslo není známo. Vývojář se takto zmocnil i zhruba 90 milionů dolarů Gavina Woodse, zakladatele společnosti Parity a jednoho z kmenových vývojářů samotného Etherea.
 
Vývojář, který teprve začíná a sám přiznává, že se teprve učí, se patrně lekl, co udělal. Ve snaze situaci zachránit však peněženku (knihovnu) smazal, což bohužel nesmazalo poslední transakci, ale zmrazilo veškeré peníze na této peněžence. Ze systému tak odstranil v přepočtu 7 miliard korun a nyní je velkou otázkou, co s tím. Jeho otázka na fórum zněla docela výstižně: "Zatknou mě za to?" Žádné jednoduché řešení neexistuje a problém postihuje všechny multi-signature peněženky vzniklé po 20. červenci. Zatím jediné schůdné řešení, které se nabízí, je tzv. hard fork, tedy vrácení se ke stavu před 20. červencem a vlastně vznik nového Etherea, ve kterém k chybě nedošlo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama