reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tobii Eye Tracker 4C: 5x vylepšené sledování očí

21.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Tobii Eye Tracker 4C: 5x vylepšené sledování očí
Známé zařízení Tobii Eye Tracker je aktuálně k dispozici v nové verzi 4C, která je určena pro PC a přináší pět klíčových vylepšení. Tobii můžeme využít třeba pro hraní her, s nimiž se také distribuuje na trh.
S Tobii Eye Tracker přišla v jednom balíku na trh i hra Deus Ex: Mankind Divided, v níž můžeme díky tomuto ovladači mířit na cíle pouhým pohledem, zajistit si lepší rozhled, ovládat postavu a nechat si zobrazovat skrývající se uživatelské rozhraní. Nyní je tak na trhu nová verze Tobii Eye Tracker 4C, která přidává jednu podstatnou vlastnost, a sice sledování pohybu hlavy (sledování očí samozřejmě zůstává), přičemž budeme potřebovat jen jedno rozhraní USB 2.0. Novinka má za úkol nahradit zařízení Tobii EyeX a hned ji budeme moci použít s více než 40 hram, které podporuje.





Slíbeno bylo ale celkem pět vylepšení, takže která to jsou? Samotné sledování pohybu hlavy by mělo být podobné tomu, co nám zajistí i amatérské systémy využívající aplikace jako Freetrack nebo Opentrack. Mírným vychýlením hlavy z přímého pohledu se tak i náš avatar začne rozhlížet, ale jeho rozhled je větší, takže zatímco hráč se dívá třeba jen na roh monitoru, ten mu bude ukazovat pohled, jako by se podíval za sebe. Můžeme se tak snadno rozhlížet a orientovat, což je neocenitelné především v simulátorech a výrobce přímo zmiňuje Elite: Dangerous (zatím v betaverzi). Nelze tak zatím očekávat, že by tato funkce fungovala všude.





Dále tu máme jistý Tobii EyeChip, světově první ASIC určený přímo pro sledování pohybů očí (či hlavy), díky čemuž se sníží nároky na strojový čas hlavního počítače, a tím i spotřeba. Pak byly zmíněny menší a méně viditelné osvětlovače hráčovy osoby, kabel s konektorem pro USB 2.0 byl integrován do zařízení, takže by měl být neodpojitelný a nakonec tu máme slíbenou vyšší kvalitu celého procesu sledování očí, které tak má být přesnější, pohotovější, atd. Všechny tyto změny byly prý učiněny v reakci na časté požadavky uživatelů.

Tobii Eye Tracker ale není pouze herní zařízení. Využít je můžeme třeba pro zabezpečení počítače pomocí rozpoznávání obličeje Windows Hello. Především jsou to ale hry, takže z těch moderních AAA titulů tu máme zmíněný Deus Ex: Mankind Divided, dále Tom Clancy’s The Division a brzy přijdou na trh také Watch Dogs 2. Výrobce slibuje, že do konce příštího roku bude Tobii podporovat kolem sta her.

Nová verze Tobii Eye Tracker 4C bude v úterý v předprodeji s cenou 149 dolarů. První produkty se začnou dodávat přesně o měsíc později.

Zdroj: Hexus.net
reklama