reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Tom Cruise" v deepfake videu: nyní již nepoznáme, že to není originál

8.3.2021, Jan Vítek, aktualita
"Tom Cruise" v deepfake videu: nyní již nepoznáme, že to není originál
Bylo zřejmé, že je pouze otázka času, než se někomu povede vytvořit deepfake video, v němž bude počítačem vykreslený člověk k nerozeznání od originálu. Nové s "Tomem Cruisem" už je přesně takové a přináší naléhavé otázky. 
Dříve byla deepfake videa ještě vcelku dobře rozeznatelná dle větších či menších nedokonalostí v obrazu či animaci a ta lepší z nich byla alespoň pocitově nepřirozená, jako by snad danou postavu hrál trošku roztřesený android. Nyní tu ovšem máme video, které vytvořil umělec Chris Ume specializující se právě na deepfake. S pomocí herce a videí či snímků tváře Toma Cruise nám nabízí "Toma Cruise" a v tomto případě už opravdu můžeme přemýšlet nad tím, zda nejde o nějaký vtípek a zda v tomto videu opravdu nevidíme pravého Cruise. 
 
 
Sám Ume v rozhovoru pro The Times uvedl, že jeho cílem bylo zvednout povědomí o technologii skryté za deepfake videi, neboť si je sám vědom, že o té ještě mnoho lidí vůbec neví, což právě s sebou nese obrovské a očividné nebezpečí. Je možné, že někdo opravdu blízký Tomu Cruisovi by dokázal poznat, že ve videu nehraje on a že jde o výtvor umělé inteligence. Nicméně kdokoliv jiný, kdo navíc nemusí mít ani ponětí o tom, že taková technologie dnes existuje, by mohl být skálopevně přesvědčen, že jde opravdu o Cruise. A i když o deepfake technologiích víme, při sledování videí ani obvykle nepočítáme s tím, že by mohla být zfalšovaná, pokud nepatříme mezi skeptické paranoiky. 
 
 
Druhé video nám ale ukáže, že Cruise to opravdu nebyl, i když herec má velice podobné proporce obličeje i stejný účes a pochopitelně musí mít i podobnou postavu a osvojenou mimiku či gesta originálu. Celý obličej je ale už práce umělé inteligence vytvořené jedním člověkem. 
 
Na deepfake videa už dříve reagoval Microsoft, který si uvědomil, že proti nim může využít rovněž AI, která poslouží pro detekci zfalšovaných videí. Nicméně to celé je do velké míry sociální problém, který může fenomén falešných zpráv pozvednout na novou úroveň. 
 


reklama