reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tops and Flops roku 2011

18.1.2012, Petr Štefek, aktualita
Tops and Flops roku 2011
Dnes si shrneme, co všechno se podle nás v roce 2011 nejvíce povedlo a společnosti se tím mohou po právu pyšnit. Zároveň se ale podíváme i na druhou stranu barikády, tedy na největší propadáky a pohromy minulého roku.
Kapitoly článku:
  1. Tops and Flops roku 2011
  2. Co se v roce 2011 nepovedlo

Procesory - AMD Bulldozer


Na novou procesorovou architekturu AMD jsme čekali dlouho a očekávali mnohé. Bohužel přišlo jen málo pozitivních zpráv. Procesorová architektura je stejně jako v případě GPU Southern Islands postavena na zeleném poli a nevychází z minulých řad procesorů Phenom. AMD zvolilo výrobní proces 32nm SOI High-K Metal Gate a využívá k tomu GlobalFoundries, což jsou v podstatě vlastní továrny, které se do AMD oddělily kvůli efektivitě a ekonomickým problémům samotného AMD.

Nová architektura využívá socket AM3+ a základní desky nestojí tolik, co konkurenční produkty založené na čipsetech X79. Čipset AMD 990FX + SB950 je pro nové Bulldozery poměrně silným partnerem, který má vše, co by si mohl potencionální kupec u nového systému přát. Drobnost v podobě PCI Express 3.0 zde ovšem chybí, což ale není nijak zásadní problém.





AMD nazvalo své procesory FX, což odkazuje na starší high-end, kdy tento přídomek měly u AMD pouze ty nejvýkonnější procesory. V případě Bulldozerů najdeme širokou paletu od levných 4jádrových modelů po relativně drahé 8jádrové topmodely. Bohužel pro AMD, ani nejvýkonnější model AMD FX-8150 neporazí výkonnostně v průměru levnější Intel Core i5-2500K, který jde navíc skvěle taktovat až na hranici 5 GHz bez nutnosti dělat cokoli jiného než zvednout otevřený násobič.

Fanoušci her jistě prošli nejeden test a je zde prostě vidět, že procesorům AMD FX zde pšenka nepokvete. Lepší to ovšem není ani v profesionálních aplikacích nebo syntetických benchmarcích a jediné, kde se AMD relativně daří, je Linux, což je pro většinu uživatelů málo. Dobrá zpráva je, že Bulldozery nejsou ztraceny, protože se hovoří o uvádění 16jádrových Opteronů pro servery, ale zbytek světa výkon na maximální úrovni několik let starého Core i7-920 prostě nenadchne.

Šance pro AMD je tedy být se svými Bulldozery cenově podstatnější výhodnější mainstreamovou platformou, než jakou je v současnosti Intel LGA1155. Výkony procesorové divize zdaleka nejsou tak přesvědčivé, jako je tomu u divize grafických čipů, takže pro AMD bude zřejmě nyní bývalé ATI tím zásadním přínosem k boji o technologická prvenství. Vedení AMD se také nechalo slyšet, že desktopový high-end vyklidí a bude se věnovat převážně vývoji svých APU, které vypadají slibněji.
 
 

APU - AMD Llano


Společnost AMD si to tentokrát doslova „vyžrala“ a objevila se v neúspěších i v případě svého nového APU Llano. Integrace vícejádrového procesoru a grafického jádra není žádnou novinkou, protože na trhu máme již několik let procesory s integrovaným grafickým jádrem, ale Llano je jiné. Když hovoříme o rozdílu APU (Accelerated Processing Unit) oproti běžnému CPU, tak prvním zásadním rozdílem je fakt, že integrované GPU lze využít k akceleraci GPGPU (General-purpose computing on graphics processing units) a zároveň poslouží pro akceleraci grafiky.

AMD Llano respektive procesory A-3xxx nejsou vůbec špatným produktem a jejich výkon vlastně kombinuje výpočetní sílu běžného Phenomu II a architektury Radeonů HD 5000 pod kódovým označením BraverCreek/WinterPark s až 400 stream procesory a podporou 128bitové paměťové sběrnice. Důležitá je zde podpora DDR3 pamětí na frekvenci 1866 MHz, protože jak jsme si v našem testu ukázali, vliv na výkon má především rychlost paměťových čipů RAM.





Llano by mělo být platformou, která bude ve výhodě díky integraci CPU a GPU do jednoho balení a bude tak cenově výhodnější než pořízení procesoru a grafické karty zvlášť. Zde ovšem fatálně selhává. Když si místo tohoto APU A-3870/3850 např. pořídíte konkurenční Intel Pentium G620 a k němu Radeon HD 6670, tak získáte podstatně lepší herní stroj za stejné peníze. Z výhod symbiózy CPU a GPU prozatím netěží aplikace, které by pro domácího uživatele byly natolik zajímavé, aby APU upřednostnil.

Zajímavé bude spojení i s novou architekturou GCN a případně jeho samostatným procesorem pro kompresi videa (VCE). Hlavně musí AMD s cenou dolů, protože jinak se na žebříček nejprodávanějších procesorů nedostane. Zdá se také, že poměrně značný problém pro APU bude pomalá RAM, která bude limitovat jinak dobrý základ. AMD si chystá na tento rok nové produkty a větší úspěch snad můžeme čekat spíše na poli notebooků.
 
 

Western Digital a zaplavené továrny


Největší výrobce pevných disků přišel díky záplavám v Thajsku o výrobu ve svých továrnách a my jsme pocítili, jaké je to platit za běžný pevný disk o kapacitě 500 GB přes 3 000 Kč, což je cena téměř trojnásobná oproti původní situaci. Samozřejmě ostatní výrobci nelenili a zdražili také, což na jednu stranu znamená větší výnosy z prodeje, ale na druhou stranu také pokles poptávky po těchto produktech. Uživatel se tak často dostal do situace, kdy raději sáhl po o něco dražším rychlém SSD disku, protože jednoduše rozdíl už nebyl tak velký. Jako úložný prostor pro archiv hudby ve FLAC nebo pro filmy ovšem SSD svým špatným poměrem ceny na 1 GB může uspět jen velmi těžko. Kdo mohl, ten se raději koupi předražených disků vyhnul.





Disky postupně zlevňují, ale ceny jsou stále velmi vysoké a vyplatí se orientovat na kapacity spíše přes 1 TB, které nevychází dráže než modely s poloviční a nižší kapacitou. Jde o zvláštní anomálii na trhu, která bude ještě pokračovat, neboť podle analytiků bude Western Digital trvat ještě dlouho, než se opět vrátí na svou bývalou pozici a není vůbec jisté, že se jí to podaří. Pro koncového uživatele je to samozřejmě nemilé, protože podobným cenám jsme již dávno odvykli a velké pevné disky se staly naprostým standardem.
 
 

Tablety - Apple iPad 2


Když jsem si vzal iPad 2 do ruky před více než 6 měsíci, byl jsem poměrně zklamaný. Nepochopte mě špatně. iPad 2 je dobrý produkt a jistě patří k tomu nejlepšímu, co lze na trhu koupit, ale už si musíte v záplavě jiných tabletů rozmýšlet, za který vlastně své pracně vydělané peníze utratíte. Apple vždy platil za inovátora, ale iPad 2 rozhodně není inovativní produkt, spíše se zdá jako mírně vylepšený původní iPad. Možná, že budu „aplisty“ v diskuzi kamenován, ale osobně si nejspíše půjdu do obchodu až pro iPad 3 nebo zvolím zcela jinou alternativu.



iPad 2 není na špičce, pokud se podíváme na displej, který se špatně čte na slunci a má poměrně nízké rozlišení. Apple zde propásl šanci lahodit oku stejně, jako tomu bylo v případě iPhone 4 a Retiny, která neměla konkurenci skoro rok a půl a i dnes je hustota pixelů na palec na špičce. 1024x768 dnes na nikoho dojem neudělá. Podobně je tomu v případě dvoujádrového procesoru Apple A5 na frekvenci 1 GHz, který neurazí ani nenadchne a už v době uvedení byly na trhu telefony se stejným nebo vyšším výkonem.

A není to jen o použitém SoC a displeji. Rád bych přehrával Full HD video nebo měl konečně podporu Flashe nebo USB (stačil by jediný konektor). Apple iPad 2 je pro mě z hlediska nahrazení původní verze zklamáním a zásadně nic nezměnil ani příchod iOS 5 na konci minulého roku. U nově příchozích tabletů na platformě Tegra 3 bude iPad 2 vypadat jako chudý příbuzný.
reklama