Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představuje nové displeje

26.5.2004, Petr Hájek, článek
Toshiba představuje nové displeje
Společnost Toshiba ohlásila nové prototypy displejů, které právě předvádí na výročním mezinárodním sympóziu Society for Information Display. Mezi představovanými kusy jsou i 2 určené pro nasazení do oblasti chytrých telefonů a handheldů obecně, u nichž byly použity dvě velmi zajímavé technologie...

Prvním z nich je QVGA (240 x 320 pixelů) Organic Light Emitting Diode (OLED) displej s úhlopříčkou 3,46" (88 mm), připomeňme, že výrobci udávají u displejů obvykle 3,5" odpovídající 89 mm. Dle Toshiby je její Low Temperature Polysilicon Display realizovatelný prototyp OLED displeje určeného pro handheldy. To, že OLED displeje jednoho krásného dne nahradí LCD a CRT obrazovky, jsme již slyšeli mnohokrát, ovšem nezapomínejme, že to byla právě Toshiba, kdo se nám postaral již o jedno překvapení - první VGA displej u Pocket PC v podobě Toshiby e800.

Jednou z mnoha výhod OLED displejů je jejich samoozařovací schopnost, což znamená, že by úplně odpadly problémy s různou viditelností pod různými úhly. Naopak největší problém dnešních OLED displejů je, že mají oproti tradičním LCD mnohem kratší životnost, běžným používáním se zkrátka opotřebují výrazně rychleji, zatím není jisté, jak se Toshiba hodlá s tímto problémem vyrovnat.

Ještě efektněji působí něco, co Toshiba označuje jako "system on glass" displej. Jde také o barevný zobrazovač rozlišení 240 x 320, tentokrát ale založený na transreflexivní TFT LCD technologii. Každý pixel tohoto displeje nejnom, že zobrazuje barvu, ale také zároveň funguje jako snímací senzor. Celý displej je tedy zároveň snímačem rozlišení 240 x 320, který kdykoliv sejme stejně velký obrázek. Dle Toshiby se u podobných obousměrných displejů nabízí celá řada využití - snímání čárových kódů, rozeznávání biometrických tvarů pro vyšší bezpečnost atd.

V tomto okamžiku jsou oba displeje stále ve stádiu prototypů, žádný podobně vybavený produkt se zatím nechystá.

Všechny použité fotografie OLED displejů jsou pouze ilustrační.
Zdroj: infoSync