Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představuje palivový článek pro audio přehrávače

16.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
Toshiba představuje palivový článek pro audio přehrávače
Toshiba oznámila, že vyvinula dva prototypy palivového článku DMFC (direct methanol fuel cell). Ten by se měl časem využívat pro mobilní audio přehrávače. Představeny byly dvě verze, jedna se 100mW výkonem pro přehrávače s Flash pamětí a...
Toshiba oznámila, že vyvinula dva prototypy palivového článku DMFC (direct methanol fuel cell). Ten by se měl časem využívat pro mobilní audio přehrávače. Představeny byly dvě verze, jedna se 100mW výkonem pro přehrávače s Flash pamětí a druhá verze s 300mW pro přehrávače založené na pevném disku. První model bude mít rozměry 23x75x10mm, váhu 78g a údajně by mohl dokázat pohánět zařízení až 35hodin, zásoba na koncentrovaný methylalkohol bude 3,5ml. Druhá verze s výkonem 300mW bude měřit 60x75x10mm a přehrávačům s harddiskem dodá šťávu až na 60 hodin provozu při nádržce na 10ml a váze 270g.







Methylalkohol je míchaný s vodou a vzniká méně než 30% roztok, který je v nádržce. Ta je však příliš velká na přehrávače či mobilní telefony, které je nutno přenášet a je snaha o co nejmenší velikost celého zařízení. Kromě technologie DMFC, která je zřejmě nejblíže k běžnému použití pro budoucí notebooky (hlavně z důvodu, že palivový článek může operovat v pokojové teplotě) jsou i jiné technologie. Jednou z nich je například SOFCs (Solid Oxide fuel cells), tento článek bude vhodnější pro výkonnější stanice, ale bohužel vyžaduje vysoké pracovní teploty. Toshiba očekává, že se tyty technologie prosadí do konce roku 2007, protože palivové články představují poměrně slibné řešení do budoucna. Odhaduje se že na konci tohoto desetiletí budou palivové články vydělávat až 1,6miliardy dolarů.

Zdroje: www.digitimes.com, www.tomshardware.com