Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba: první notebook s HD-DVD mechanikou

8.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba: první notebook s HD-DVD mechanikou
Toshiba dnes představila dva nové notebooky, oba s procesory Intel Core Duo, jeden dokonce s HD-DVD mechanikou. Toshiba Satellite M100 může být osazen procesory Intel Core Solo či Core Duo. Displej má úhlopříčku 14,1" a rozlišení 1280×768,...
Toshiba dnes představila dva nové notebooky, oba s procesory Intel Core Duo, jeden dokonce s HD-DVD mechanikou. Toshiba Satellite M100 může být osazen procesory Intel Core Solo či Core Duo. Displej má úhlopříčku 14,1" a rozlišení 1280×768, notebook je alespoň v USA plně konfigurovatelný, disky jsou k dispozici ve velikostech 40-120GB.



Notebook je možné osadit až 2GB RAM, jako mechanika může být combo nebo duallayer DVD-RW SuperMulti mechanika (tedy s podporou zápisu DVD-RAM). Standardně je osazena grafika Intel GMA950, ale v případě požadavku na vyšší výkon můžete dostat 64MB ATi Mobility Radeon X1300 nebo 128MB Mobility Radeon X1400.

Díky malým rozměrům má hmotnost jen 2,36kg. Podle údajů výrobce vydrží notebook se šestičlánkovou baterii 4000mAh v provozu 5 hodin a 41 minut (MobileMark), s devítičlánkovou dokonce 6 hodin a 16 minut. Cena začíná na $1034 (asi 30000Kč s DPH) a již je na některých trzích k dispozici.

Druhým notebookem je Toshiba Qosmio G30. Je k dispozici s dvoujádrovými mobilními procesory Intel Core Duo. Displej má ale úhlopříčku 17", rozhodně nepůjde o žádného lehkého přenosného drobečka. Grafickou kartou je tentokrát GeForce Go 7600, zajímavostí je HD-DVD/DVD-RW SuperMulti mechanika s HDMI výstupem.



Podporuje tedy čtení HD-DVD médií stejně jako zápis na DVD-RAM a ostatní DVD média. O dobrý zvuk se starají reproduktory Harman Kardon. Cena bude činit $2400 a k dispozici bude od příštího měsíce.

Zdroj: www.dailytech.com, www.betanews.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.