Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba uvádí konfigurovatelný 1GHz procesor

17.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba uvádí konfigurovatelný 1GHz procesor
Dnes Toshiba představila první konfigurovatelný 1GHz procesor, ten je vyráběn 65nm technologickým procesem. Rodina procesorů MeP (Media Embedded Procesor) umožňuje vysoký stupeň konfigurovatelnosti. Před výrobou čipu lze přidat další instrukce...
Dnes Toshiba představila první konfigurovatelný 1GHz procesor, ten je vyráběn 65nm technologickým procesem. Rodina procesorů MeP (Media Embedded Procesor) umožňuje vysoký stupeň konfigurovatelnosti. Před výrobou čipu lze přidat další instrukce nebo také další paměť v závislosti na specifických požadavků produktu, jež bude procesor obsahovat.



1GHz verze procesoru nese jméno MeP-h1, je vyráběna 65nm technologií, přičemž není problém čip vyrábět i 90nm technologií. 65nm ale snadněji umožnilo firmě Toshiba dosáhnout frekvence 1GHz. Procesor má novou devítikrokovou instrukční pipeline, původní MeP procesory mají pouze pětikrokovou. Procesor je postaven na 32 bitovém RISC jádře. Obsahuje také buffer, který snižuje čekací cykly pro instrukce.

Podle Toshiby mají nové procesory najít uplatnění v nových digitálních mediálních produktech (třeba TV, DVD rekordéry), které pracují s velkými množstvími obrazu i audia. MeP procesory chce využívat ve vlastních produktech stejně tak jako je licencovat jiným firmám.




Toshiba vyvíjela i procesor Cell pro novou konzoli Sony Playstation, samozřejmě ve spolupráci se Sony a IBM. Ten bude podle všeho také vyráběn 65nm technologií, bude však tikat mnohem rychleji, na 3,2GHz. Sony ale také hodlá využívat procesory MeP pro své produkty.

Zdroj: www.theinquirer.net , www.toshiba.co.jp
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.