reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba vyslala na trh 2,5" disk s kapacitou 3 TB

28.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Toshiba vyslala na trh 2,5" disk s kapacitou 3 TB
Toshiba konečně začala na trh dodávat své nové 2,5" disky s kapacitou 3 TB, které jsou určeny pro mobilní počítače ale i malé systémy NAS. Jedná se o modely Toshiba MQ03ABB300 s vysokou hustotou zápisu.
Toshiba MQ03ABB300 nabídne svou kapacitu 3 TB díky čtyřem plotnám, čili každá dosahuje hustoty zápisu 750 GB a využívá k tomu dobře známou technologii PMR (perpendicular magnetic recording). Plotny pro Toshibu vyrábí společnost Showa Denko K.K. (SDK).





Disk má v základních parametrech otáčky 5400 RPM, 16 MB cache, rozhraní SATA 6 Gbps a průměrnou přístupovou dobu 5,56 ms. Jde tedy o naprosto běžné parametry, a není tak divu, že spotřeba je velice umírněná - 1,7 W v činnosti a 0,7 W v klidu.





Mobilní disk se čtyřmi plotnami nemůže mít běžnou tloušťku 9,5 mm či dokonce sníženou 7mm, ale je tlustý 15 mm. Kvůli tomu se rozhodně nevejde do tenkých mobilních počítačů typu Ultrabook a ani v jiných moderních noteboocích to nebude lepší. I když jde tedy o disk formátu 2,5", v podstatě se nedá označit za mobilní disk a spíše jej využijeme v různých minidesktopech či zmíněných systémech NAS, pro něž jej Toshiba přímo doporučuje. Už jej také najdeme v externích discích jako Toshiba Canvio Connect II 3TB a Western Digital My Passport Ultra, přičemž nyní si jej tedy budeme moci koupit i samostatně, a to za nějakých 4600 Kč. Na našem trhu však ještě není.

Vedle nového 3TB disku Toshiba MQ03ABB300 je ale na trhu také stejně dimenzovaný model od Seagate, a to rovnou s kapacitou 4 TB. Je tedy jasné, že ten využívá čtyři 1TB plotny, ovšem najdeme jej pouze ve výbavě externích úložných zařízení a ne jako samostatně dostupný disk. Dostupný je jako Samsung M3 za cenu přes 5000 Kč s daní.

Zdroj: KitGuru
reklama