reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Společnost Foxconn se potýká s následky napadení ransomwarem, což postihlo konkrétně jednu z jejích mexických továren, a to konkrétně v Tijuaně. Jde tu tak o provoz, který vyrábí především pro USA.
Choakinek (1548) | 3.6.202212:55
Tak o Foxconnu u Pardubic se vyprávějí legendy. Raději si ani nechci představovat, jak to vypadá ve fabrikách Foxconnu např. v Číně či právě v Mexiku.

Takový stav logicky generuje nepřátele a nepřátelé generují ransomwary ;­-­).
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 3.6.202215:17
Tak jako v každé velké fabrice či montovně....
Pracovní podmínky na 3,14ču ­(přestávky.,...WC­)
kolegové 3,14čusové
Pracuj o víkendech i svátcích,
dělej ránní, odpolední, noční a ideálně ty směny 3x do týdne střídat ať máš rozbité i ­"biologické hodiny­"

Tohle je v každé velké fabrice
Za to mohou vedoucí firem,oni jsou zvyklí na východní Asii, tam jim takové podmínky nevadí

Já sice taky dělám ve fabrice ale jen v malé firmě, vyrábíme právě pro ty montovny....
Pracuji jen ranní­-odpoledni a 1­-2x za rok noční, občas dobrovolný víkend
Téměř rodinný kolektiv, jsme na vesnici takže většina z nás se potkává i mimo pracovní dobu.
A co se týká práce, pracují v úseku kde se nenadřu, celý den čumím do tabletu ­(i teď­) a co udělám to udělám­/ co neudělám to udělám zítra, nač se honit za mizerné peníze

Do velké fabriky bych nešel ? lepší peníze bych chtěl ale takovou fajn práci a kolektiv a bez dojíždění těžko někde najdu
Lituji lidí co v těch montovnách dělají, ale každý strůjcem svého osudu
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 4.6.20226:33
Podle toho, že je Foxconn známý sebevraždami, tak těch 3,14 asi bude ještě víc než normálně. Kámoš tam byl na exkurzi a prý první co viděli, byl žlutej spící na stole. Tak se ptali, jak je to možné, když je tam taková produktivita a pracovití lidé. A odpověď byla, ,že tam dotyčný pracuje už 3 dny v kuse, tak m á právo se na tom pracovišti vyspat.
Odpovědět2  0
Choakinek (1548) | 4.6.202213:14
Přesně tohle jsem si nechtěl představovat. A mám zkažený den :­-­).

Doufám, že to bylo někde v zahraniční a ne u nás?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 4.6.202213:29
V Pardubicích.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 4.6.202213:41
Hmm, tak to je ­"masakr­", tak tahle legenda mi unikla. Díky za info!
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 4.6.202213:40
1­) Nevím, jak v zahraničí, ale špatné pracovní podmínky nejsou u nás v každé velké fabrice, ale v některých ano.

2­) Jedou se dva módy: Jiné podmínky platí pro české zaměstnance a jiné, horší, pro zahraniční zaměstnance. Ale ochota tyto horší podmínky akceptovat znamená, že se to nadřízeným líbí, čímž zahraniční pracovník získává protekci u nadřízeného.

3­) Zpravidla nedochází ke střídání směn v jednom týdnu, nicméně k jejich spojování, protože zahraniční pracovníci poměrně běžně vykonávají 16 hodinové směny. Čili zahraniční pracovník vykonává např. ranní + odpolední nebo odpolední + noční směnu a toto už se v daném týdnu nemění.

Když vezmu paragrafové znění Zákoníku práce, tak často pochopitelně dochází k porušování Zákoníku práce v mnoha bodech. V zásadě platí, že pokud by se u nás v této věci zákon respektoval, řada firem by musela okamžitě zavřít své provozy a vzhledem k závažnosti porušování zákona by po změnách musela své provozy otevřít pouze pod trvalým dohledem.

Podtrženo sečteno ­- u nás řada společností funguje v módu protekčního porušování zákonů, tak to prostě je, jde o zcela nezpochybnitelnou realitu.

Lepší peníze ve velkých fabrikách jsou zpravidla mýtus, můžete mít klidně stejné anebo i větší peníze, než nějaký zaměstnanec z velké fabriky.

"Každý strůjcem svého osudu­" je dost klišé. Dnes obří regulace trhu spoustě lidem způsobují velké problémy a tak spousta lidí musí volit pouze mezi ­"ulicí­" a prací ve velké fabrice, případně jinou variantu typu ­"prašť jak uhoď­".
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 4.6.202217:42
1­) nj práce smrdí :­) a ne každý má zisk jako třeba Philip Morris ;­)

2­) v jak firmě to tak je? Protože je to protizákonné a mělo by se to řešit! Pak tu samozřejmě máme i agenturní zaměstnance, ale i tam se to snaží firma u dodavatele rovnat, takže je to dle mého spíše vyjímečné ­(obzvlášť u velkých firem­) a naopak zahraniční pracovníci dostávají stejnou nástupní mzdu a ještě velmi slušnou pobídku ­(náborové příspěvky, proplácení letenek, přispěvek na bydlení či dopravu atd.­)>> tohle bych očekával spíš u menších firem o ­"pár­" zaměstnancích

3­) Kde to tak funguje?

- probíhají kontroly a běžně se pochybení trestá­(sice na poměry velkých firem poprvé spíše symbolicky, ale ty se snaží dodržovat zákony, protože jsou více hlídané a taky více lidí = více stěžovatelů když se děje něco nekalého­)

- Škodovka platí dobře, Philip Morris taky a určitě slušně platících fabrik bude plno, protože zaměstnance potřebují a hlídají si situaci na trhu­(spíše v daném regionu­), aby jim někdo nepřetahoval zaměstnance... jasně pořád budou zaměstnání, kde lidé budou brát víc a nebo i méně :­)

Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 4.6.202219:41
Kontrola zkontroluje papíry. Pokud dotyčný není ilegál a smlouvu má na jakousi agenturu, je to zcela v pořádku. A fakt, že maká třeba 80 hodin týdně kontrola nemá jak zjistit, kupodivu mu tohle do smlouvy nenapíší. A ON si stěžovat nebude. Agentura mu sice půl platu ukradne, ale i tak pošle ženě a dětem několikanásobek tamní mzdy..
Odpovědět1  0
asip80 (1164) | 5.6.20228:51
I agentuční zaměstnávání má svá pravidla a solidní firmy narovnávají podmínky i bez zásahu odborů.

Agenturní obvykle dostává stejné nebo i větší peníze než zaměstnanec firmy+má někdy i lepší benefity a ubytování zdarma, takže je na tom v podstatě lépe. Agentuře firma platí o hodně víc za hodinu odvedené práce. Další varianta v šedé zóně spočívá v tom, že agentura nedodává zaměstnance, ale dodává montážní práce stylem. Tady si u vás pronajímáme prostor a dodáme hotový produkt dle poptávky firmy..
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 5.6.202214:10
Jistě, že má svá pravidla... která se nedodržují ;­-­).
Odpovědět0  1
Choakinek (1548) | 5.6.202214:17
(Státní­) kontroly ­- viz wrah666 v komentáři výše.

Možná mohou pomoci korporátní nástroje pro whistleblowing, např. doporučuji film ­"Dark waters ­(2019, režie: Haynes­)­", který ukazuje na význam těchto nástrojů, neboť tento film jasně ukazuje, jak manažerské zametání problémů pod koberec mělo nakonec pro společnost zásadní negativní dopad.

Bohužel se domnívám, že u nás ­(v ČR­) se lidi dělí přesně na dvě skupiny: Na ty, co o těchto nástrojích nevědí a na ty, co se je bojí využít.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.6.202216:41
Ano, whistleblowing zní lépe, než udavačství. Ale v reálu se to moc neliší. Drobný detail: Sice uděláte ůsprávnou věc­" a udáte firmu, ale tím současně připravíte bývalé kolegy o prác. A pokud jsou to třeba ilegálové ­(a pokud vy sám jste ilegál­) tak mlčíte jaksi z donucení. A i při nejlepším výsledku ­(minimálně u nás­) naprosto ničeho nedosáhnete. Pokuty jsou zcela směšné.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 6.6.202214:01
No, já měl tedy za to, že to jsou interní nástroje firem, tedy právě abych nemusel udávat firmu, provedu oznámení interně.

Když nepočítám morální rozměr ­- kdo jiný by měl jít příkladem v dodržování zákonů, než obří firma z cizí země? Proboha, to je snad 100% jasné!

Pak je to v jejich zájmu právě proto, aby si tu firmu v budoucnu nepodala umírající dobrá pověst či třeba nějaký advokát jako v tom filmu Dark Waters.
Odpovědět0  0
Choakinek (1548) | 6.6.202214:18
Pokuty mě nezajímají, mě zajímá náprava věci, zajímá mě současný stav země ­- nechci dalších 30 let žít v zemi s podseknutými mzdami, ze které má spousta cizinců akorát srandu.

Nedodržování Zákoníku práce má negativní dopady, není to jen o tom, že tu pracuje např. ilegál, je to o širším kontextu takového stavu a tam už negativní dopady vyhledat lze. Je to velmi podobné, jako bys řekl, že např. korupce nemá negativní dopad, což je zjevný nesmysl.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.