reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link TL-WR844N: router za pár stovek pro nenáročné

18.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
TP-Link TL-WR844N: router za pár stovek pro nenáročné
Vystačíte si s jednopásmovým Wi-Fi routerem? Potom si pro vás TP-Link připravil cenově dostupný model TL-WR844N s rychlostí až 300 Mb/s, který lze využít také v režimu access pointu, extenderu nebo WISP.
Pokud píšeme o routerech, zabýváme se hlavně high-endovými modely připravenými na Wi-Fi 6 a disponujícími dalšími špičkovými technologiemi. Nemalá část zákazníků si ovšem bohatě vystačí se základními funkcemi, a právě na ně cílí nový router TL-WR844N. Hlavním omezením je podpora jediného pásma 2,4 GHz, které nemusí být dostačují v některých místech s velkým počtem domácích sítí. V daném pásmu může připojení dosáhnout rychlosti až 300 Mb/s, takže v tomto ohledu bude uspokojena většina uživatelů. Pokrytí a sílu signálu potom vylepšují dvě všesměrové antény se ziskem 5 dBi a podporou technologie 2×2 MIMO, která zajistí bezproblémové připojení více zařízení najednou.
 
 
TL-WR844N podporuje více režimů použití, proto může posloužit nejen jako router, ale také jako extender (opakovač signálu) pro zvýšení pokrytí v domácnosti, access point (přístupový bod) pro transformaci stávající kabelové sítě na bezdrátovou nebo WISP pro bezdrátové připojení k síti ISP v oblastech bez dostupné kabelové služby. I přesto, že se bavíme o de facto low-endovém routeru, nechybí některé pokročilé funkce. Router kupříkladu umožňuje vytvořit zabezpečenou síť pro hosty s vlastním heslem nebo využít rodičovskou ochranu pro blokování obsahu a omezení času stráveného online. Pomocí služby QoS (Quality of Service) lze zase měnit prioritu připojených zařízení, abyste mohli upřednostnit třeba svůj pracovní počítač ve chvíli, kdy se chystáte na důležitou videokonferenci.
 
 
K nastavení domácí sítě a ovládání jednotlivých funkcí lze využívat intuitivní webové rozhraní nebo mobilní aplikace Tether, která je zdarma dostupná pro Android a iOS. Můžete si v ní nastavit čas automatického vypnutí Wi-Fi nebo vygenerovat QR kód, který po vytisknutí umožní rychlé připojení hostů k vaší síti. Nepřekvapí, že je router kompatibilní s nejnovější verzí internetového protokolu IPv6. Hladké streamování videa potom zajistí podpora standardů IGMP Proxy /Snooping, Bridge a Tag VLAN, která optimalizuje IPTV. Po stránce designu zvolil hranatý, ale přesto elegantní a minimalistický tvar. Umístění routeru v domácnosti usnadňují nízké rozměry 115 x 106,7 x 24,3 mm. Pokud byste měli zařízení umístěné nedaleko postele, můžete nastavit automatické vypnutí světelných diod v konkrétní čas, aby vás jejich blikání nerušilo během spánku.
 
 
K dispozici jsou čtyři porty LAN 10/100 Mbps a jeden port WAN 10/100 Mbps
 
TP-Link TL-WR844N lze již pořídit na českém trhu za lidových 399 Kč včetně DPH, i když někteří prodejci router nabízejí ještě levněji.
 
Zdroj: Tisková zpráva


reklama