reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: výrobci čipů letos vydělají rekordních 94,6 mld. USD

19.4.2021, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: výrobci čipů letos vydělají rekordních 94,6 mld. USD
I bez čísel společnosti TrendForce je zřejmé, že výroba počítačových čipů bude letos trhat rekordy. Můžeme se podívat ale na konkrétní údaje, které nám předkládá tato tchaj-wanská firma. 
Jde především o graf ukazující podíl zemí a firem v předchozím roce a předpoklad pro letošní rok. Vidět je především nárůst tržeb celého průmyslu výrobců počítačových čipů, kam pochopitelně nepatří Intel, který vyrábí pro sebe a ne pro ostatní. Není tak divu, že mezi země patří především Tchaj-wan, dály Jižní Korea, Čína a pak souhrnně ostatní, a to zvláště když nejde o počty čipů či waferů, ale o tržby, což pochopitelně nahrává těm, kteří mají nejpokročilejší, a tedy i nejdražší procesy. 
 
Dle TrendForce se tak tržby výroby čipů navýší z 85,1 miliard dolarů na odhadovaných 94,6 miliard (+11 %)a je zřejmé, že ještě mnohem více to není "jen" kvůli tomu, že dnes chybí výrobní kapacity. Firmy přitom svorně očekávají, že poptávka se rozhodně snižovat nebude, takže cestu ven z dnešního pohledu opravdu představuje jen co nejrychlejší vybudování nových kapacit či rozšíření starých a zajištění toho, aby pro ně existoval dostatek surovin a materiálů. 
 
 
Z grafu je pak zřejmé, že lví podíl na tom všem má Tchaj-wan a firma TSMC s přispěním domácí UMC, přičemž v Koreji zase dominuje Samsung, který zde vypadá vedle TSMC jako trpaslík, ale jak bylo řečeno, nepočítají se zde kapacity využívané pro vlastní produkty, což je ostatně i důvod, proč vedle Samsungu není uveden SK Hynix. Významný podíl mimochodem má ještě firma GlobalFoundries a zmínit můžeme také čínský SMIC, jejž ale nyní v rozletu brzdí americké sankce.  
 
TrendForce také tvrdí, že výroba čipů a koncových produktů, které je využívají, poroste i post-pandemickém období. S tím je spojen rozvoj 5G technologií a také HPC i PC. Zájem roste i o televizory, a to kvůli zájmu lidí pořídit si nový model s vyšším rozlišením a lepšími funkcemi, i když zde je růst mnohem slabší (meziročně cca 3 %) než v případě notebooků (15 %).
 
Dále se ve zprávě píše, že největší výrobci čipů včetně TSMC a Samsungu se nyní soustředí na výzkum a vývoj, stavbu továren a rozšiřování kapacity v případě 5nm a dalších procesů, ale to už samozřejmě dávno víme. Na druhou stranu druhořadé firmy jako UMC, SMIC a GlobalFoundries se zase budou více věnovat rozšíření kapacit na 14nm a starších procesech, které jsou aktuálně také velice potřebné pro celou řadu produktů pro automotive, bezdrátové technologie, atd. 
 
A pak tu jsou ještě menší výrobci jako PSMC, Tower Semiconductor, Vanguard a HHGrace, kteří si vezmou na starost zbytek, čili výrobu převážně na 200mm waferech s využitím 55nm a starších procesů. Jde pak konkrétně třeba o výrobu kontrolerů pro displeje či integrovaných obvodů pro napájení, ostatně toto všechno na trhu dnes chybí. 
 
Zdroj: TZ TrendForce via TPU


reklama