reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Hodnota Bitcoinu dále stoupá a už se dostala přes 55 tisíc USD za jeden. To také znamená, že se hodnota celého trhu s touto kryptoměnou vyšvihla na více než jeden bilion USD. Tím už dotírá na největší firmy na světě.
M0RGAN (248) | 20.2.202118:02
Leda tak Kryptospekulace. Jako měna je něco tak volatilního prostě nepoužitelné. I když se třeba kafe prodává údajně za BTC, tak se prodává prostě za koruny, jen při převodu zaplatíte podle aktuálního kurzu v BTC, ale ani ceny v BTC fakt nejsou, natož třeba výplaty nebo cokoliv jiného.
Tak schválně: kdo z obhájců BTC by tím normálně platil v obchodech při pomyšlení, že cena právě teď roste? A naopak ­- kdo by od vás koupit BTC, když cena právě teď padá? Takže kdo z vás to skutečně používá jako měnu a ne jako spekulaci?
Dokud se cena v reálných penězích nějak dlouhodobě neustálí, tak to nemůže být měna a je nesmysl to za takovou označovat.
Odpovědět3  0
Akuh (1102) | 20.2.202119:09
Není to údajně, káva se prodává za bitcoiny
https:­/­/www.paralelnipolis.cz­/koncepty­/kavarna­/
Co dáváš? koruny, nebo bitcoiny? To čím platíš je to za to kupuješ. To že je cena dynamická a mění celkem rychle je důsledek volatility ­(a na pozadí poběží něco navázané na nějakej státní shitcoin co to bude určovat dle aktuálního kurzu­), ale nic to nemění na tom, že to co předáváš jsou bitcoiny. To je jako říct že za ve výmarská republice se neplatilo markama jen proto že se cena rychle měnila. Technologie pokročila. Nic víc.
Jsou firmy co vyplácí část mzdy v bitcoinu, platí to co výše.

Takže Marka výmarské republiky nebyla měla? Zimbabský dolar nebyl měna? Venezuelský bolívar není měna? Prakticky všechny měny jsou jen spekulativní bublina už ze svého principu. Nedžíš je aby jsi je použil, ale držíš je jen protože doufáš že je utratíš, tedy spekuluješ že neztratí svoji hodnotu. Fiat se relativně stabilní rychlostí propadá na hodnotě což je jejich známá vlastnost. Já aktuálně beru korunu jako ryzikovější spekulaci než před koronou a upravuji dle toho svoji investiční strategii, protože v blízké budoucnosti očekávám scnénář podbný iránu. Nelze odstřelit ekonomiku a tvářit se že se nic nestalo. tak to nefunguje.

Jako souhlsím že bitcoin se stane lépe použitelný až se stabilizuje. Zatím neplní všechna 3 kritéria která jsou uplatňována na peníze. ­(uchovatel hodnoty ­- dlouhodobě plní, krátkodobě jsou výkyvy, prostředek směny ­- omezeně plní. Ale tento bod už nezvládne zcela splnit ani fiat. Zkus si koupit boty z iránu. Přes banku to neprojde. Ale bitcoinem zaplatíš bez problému. Poslední je účetní jednotka. Na to je zatím bitcoin nepoužitelný. To nerozporuji a ale to jsou podmínky pro peníze, nikoliv měnu.)
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 20.2.202122:34
Boty z Iránu bitcoinem zaplatíš, jed do té doby dokud nebude bitcoin pod sankcema :D Pak to pofrčí dolu rychleji než spodní prádlo Španěla o líbánkách.
Odpovědět1  0
Akuh (1102) | 20.2.202123:12
No, tuhle šanci už ztratily. Teď je v btc namočených moc velkých hráčů.
Odpovědět0  0
darksicek (150) | 22.2.20219:53
Však právě až ti si vyverou, pak sbohem BTC.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1509) | 20.2.202115:46
No jo, občas se dějou divné věci
https:­/­/youtu.be­/7mceb_t8EIs
Odpovědět0  0
kra.l (111) | 20.2.202113:54
Jakmile Elon Musk oznámí, že vybral své vložené peníze bublina praskne a je po Bitcoinu :D Stejně tak jak to díky němu letělo nahoru o to rychleji to půjde ke dnu :D :D
Odpovědět3  4
bijek (16) | 20.2.202114:49
A proč by to dělal. Dnes je v BTC napumpováno tolik peněz, že prodejem za pár miliard USD BTC nezkolabuje. Vše je to o důvěře v daný systém. Pokud je víra v to, že BTC půjde na milión dolarů, tak si na to těch pár let počkám. Pokud se dnes zajímá o BTC 1% lidí a za pár let to bude 20%, tak to bude určitě o něčem jiném. Pokud statisíce lidí ročně uzavírají komplikovaným způsobem nesmyslné stavební spoření na 6 let, tak je myslím jednodušší během pár sekund nakoupit nějaké BTC a nechat to těch 6 let uležet s určitě daleko lepším zhodnocením než na tom stavebku.
Odpovědět1  0
Choakinek (1555) | 20.2.202115:43
Tak zhodnocení vkladů na stavebku ve srovnání s Bitcoinem není ani komické. Vůbec nevím, jaký přívlastek pro to vlastně zvolit :­-D.
Odpovědět0  2
RadecekH (810) | 20.2.202116:08
Tak zhodnocení vkladů je na rozdíl od zhodnocení bitcoinu dané smlouvou a jištěné státem. Každopádně je to nejlepší bezpečný produkt, který se 100% garancí seženete.
Odpovědět5  0
Choakinek (1555) | 20.2.202117:42
Aha. No, já nejsem etatista, tak mě tyto záruky zase tak moc nezajímají.
Odpovědět2  0
M0RGAN (248) | 20.2.202118:03
Jen by mě tak zajímalo, jestli jste se skutečně přestěhoval do nějaké anarchistické oblasti, nebo stále využíváte výhod ­"etatu­"? :­-)
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202118:46
Ani jedno. Žiju v krajně etatistické společnosti a musím ty ­"výhody­" nějak přetrpět, protože jiní v tom asi nějaké výhody vidí a tak nekriticky tyto výhody konzumují.

Podle mě na světě neexistuje žádná anarchistická společnost, já osobně o žádné tedy nevím. Musí pochopitelně disponovat jedním ze základních pravidel ­- žít trvale v míru, jinak to pro mě nemá smysl. Je taková? Nevím o žádné.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 20.2.202118:20
Neřešíš, dokud není krize. Věř mi, že to pak řešit budeš. A možná i dost radikálně. Já pár skokanů pod Nuselákem viděl a FAKT to neníhezký pohled. Ten co na pholed vypadal nejhůř to prý ­"ASI přežije­" ­(říkali tehdy záchranáři­) A pod pojmem přežít fakt nemysleli život. Přeražená páteř, rozdrcené orgány. ­"Přežití­" asi tak fajn, jak žil Hawking.
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202118:56
Nikdy v životě. Vím, že jsem pro systém osina v zadku a to mě od jakékoliv, i zcela nepatrné, myšlenky na sebevraždu trvale odrazuje. Ať se systém případně obtěžuje poslat nějaké své poskoky, kteří mě zlikvidují. Ale lepší pochopitelně bude, když to neudělá, zachová se konečně rozumně a odtáhne do alespoň jakžtakž rozumných mezí.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 20.2.202119:30
I já chlape. I já. Vědomí, že jsem pro ­"demokraty­" osina v zadku mi to nedovolí. Ale jiní nemají naši sílu a volí raději únik. Fakt jsem pár takových viděl a nebyl to hezký pohled. Vlastně, proto jsem možná divnej.. Viděl jsem třeba scénku, jak jde maník po ulici. Za ním přiběhl druhý, zvrátil mu hlavu dozatu a podříznul ho. Scénka jak z Ramba, akorát v reálu. nebo jak si to hodil hospodský, vesnici dál od chalupy. Restituce a podvodný znalec, přišel o všechno. Tak tam visel. Souseda hned vedle jsme zachránili, ale taky už měl ve stodole na trámu připravený provaz. A pak ti z toho Nuseláku. 2­-3 jsem viděl dole. Jednoho přímo letět a dopadnout. Začvachtalo to jak v animáku. Dopadl na záda, puklo mu břicho. ­(Jo, bylo to ten, co prý asi přežil pak­) Nevěř statistikám sebevražd, kecají. Jestli jsem za rok viděl několik skokanů z Nuseláku na vlastní oči, tak jich MUSELO skočit daleko víc, než těch oficiálních asi 30.

PS: a zažil jsemi jiné fajn věci dnešní ­"svobody a demokracie­". Kamaráda soudkyně zabásla za alimenty. Fakt, že koenčně sehnal práci a že z první výplaty vše doplatí ­(a že když ho zavře, tak ho vyrazí­) byl babě šumák. Druhý kamarád se soudí o péči o syna. maminka sice ­"souhhlasila­", ale střídavku sabotuje. Kluk se pokusil o sebevraždu. Pak se ukázalo, že už počtvrté a ­"matka­" to tajila. Soud NIC???? Nulová reakce? Slušně řešeno: K čertu s takovým státem. Žádná evoluce, ale pravá revoluce!

PPS: A co píšeš o snu, o mírumilovné komunitě. V USa takových bylo kolik. A vláda si vždy našla dovůd, proč je napadnout a vyhladit. Třeba Davidiáni. Jediné co chtěli bylo, aby jim všichni vlezli na hrb. Přepadli je, stříleli na ně, házeli tam slzný plyn, zkoušeli spánkovou deprivaci a vydírání. A když to nepomohlo, tak celé místo zapálili a většina členů uhořela zaživa.
Odpovědět1  0
Choakinek (1555) | 20.2.202120:15
Páni, to je fakt hrozně smutné. Musím říci, že jsem toho zažil také hodně, ale nikdy nic brutálního nebo si teď nic nevybavuji, tohle se mě zatím nějak vyhýbá, díky bohu.

Spíš jsem zažil různé varianty psycho terorů, vydírání, nátlaků, šikany apod., brutalitu v ryzí podobě nikoliv, sebevraždu na vlastní oči také ne.

O mírumilovných komunitách z historie vím. To je právě problém. Záruky míru by musely zahrnovat i nemožnost likvidace mírumilovné komunity jiným uskupením, tedy nejen trvalý mír uvnitř komunity.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 20.2.202121:40
Já si nestěžuji. Sice jsme zažil některé drasitcké věci, ale rozhodně to byl zajímavý život. Ne, jako někde v kanceláři, za přepážkou, ve skladu a podobně. ­(ačkoliv skladníka jsem chvíli dělal také. I zedníka. A po pravdě, ta zedničina v sobě měla něco uklidňujícího. Vidět hotový dům, který tam bude stát minimálně 80­-100 let.. Co jsem stavěl počítače, dělal weby, servery. To už zaniklo, nebo brzy zanikne. Ten barák ne, to mě přežije. No a do budoucna se uvidí. Buď si nechám postavit sám ­(neříkám, že bez zateplení a komfortu, ale stoprocentně základ kámen­/cihla, to co vydrží­) nebo možná koupím nějaký zámeček­/usedlost. Ale ono jich u Prahy zas tolik není a když už, tak ruina za šílenou cenu. Osobně vidím za nejpravděpodobnější repliku gotické tvrze. S veškerým pohodlím, ale sloupy, lomené oblouky, rozety v oknech, metr a půl tlusté zdi.. ­(kamenný obklad venku, izolace, pořádné nosné jádro, izolace, kamenný obklad uvnitř.. Ono to na ten metr a něco vydá­) A představoval bych si, na věži hvězdárnu. Teda, jasně že ne MAount Pallomar, ale řekněme 20­" teleskop ve srovnání s cenou takového sídla vyjde na pakatel. A je to mnohem víc, než měli třeba Galileo nebo Koperník. A ti učinili dost zajímavé objevy. No a pod občanským jménem momentálně natáčím dabingy. Na férovku, když jsem prvně slyšel u mámy z televize ­"na českém znění spoulracovali ..... A ­"mistr zvuku­" a svoje jjméno, málem to se mnou švihlo. Jako jak říkám, až na drobnosti jsem měl zajímavý život a zatím vypadá spíš zajímavěji, než že by začal nudit. Brblat určitě nebudu. ­(Leda, kdyby někdo hodlal konečně třeba zavřít polistopadové tuneláře a celé jejich strany, včetně spoluviníků, voličů.. To by bylo moc fajn­)
Odpovědět0  0
peteb (364) | 22.2.20219:38
Zajímal by mne zdroj pro tvrzení, že Davidiáni byly mírumilovnou komunitou.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 22.2.202110:12
Říkali to oni sami, žíkali to sousedi, řili na ranči, prakticky neměli kontakty s okolím.. Střílet začali až v sebeobraně...
Odpovědět0  0
Akuh (1102) | 20.2.202119:14
No krize vyvolaná selháním státu bejvá důvod k sebevraždám celkem často. To je fakt...
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202119:41
Krize je určitý objem krachujících subjektů určených ze své podstaty ke krachu ­(jsou mylnými investicemi­) vyvolaný nějakou událostí. Objem krachů pak určuje množství monetární expanze a regulatorní politika. Čím je obojího v danou dobu více, tím menší objem krachů máme.

Ale ani mimo krizi není provoz teoreticky zkrachovalého podniku ­(jinými slovy např. také zombie firma­) bez nákladů, takže by se dalo říci, že krize by byla více než nutná.

Hladký průběh krize ­(např. bez zalepení děr monetární expanzí­) by zajistila masivní deregulace trhu. Je tu však jeden zásadní problém: Jak přimět lidi, aby v čase krize přijali myšlenky masivní deregulace? Na to bohužel neznám odpověď.
Odpovědět0  0
Akuh (1102) | 20.2.202120:38
To souhlasím, teď je otázka kde leží příčina těch mylných investic, respektive proč jich je tolik a proč kolabujou tak nějak zarás, protože když by zombie chcípla když nadejde její čas, není to krize ale krach jedný firmy. Můj osobní typ je že v obou případech se jedná o příčinu na straně jisté rodiny nejmenované státní­/evropské­/... instituce která nám tu cíluje inflaci pomocí nástrojů jako jsou úrokové míry.
Za přežití zombie může dle mého názoru nízke úrokové míry a tím pádem levné peníze na kterých ta firma zvládne žít jako na přístrojích, takže to praskne až nějaká událost způsobí že to firemní LDNka už dál nedá.
No a počet vidím v tom, že uměle vynucená inflace nutí lidi investovat a firmy i lidé investují a utrácejí... a protože to nedělají po zralé úvaze, kdy dojdou k názoru že to je dobrý nápad, ale protože musí, tak to zvíší množštví mylných investic.
Odpovědět1  0
Choakinek (1555) | 21.2.202115:14
Myslím si, že to je řečeno naprosto přesně.
Odpovědět1  0
Duncan66 (203) | 21.2.202113:52
To dnes samozrejme neni pravda, resp. plati to jen za urcitych specifickych situacich. Pokud mate k dispozici kolem 10 tiic euro, tak jsou garantovane produkty s vyssim vynosem.
Odpovědět0  0
Duncan66 (203) | 21.2.202113:53
Pokud zacinate z nuly, tak pro obycejneho cloveka je rozhodne komplikovanejsi nakoupit Bitcoiny, nez uzavrit stavebko, ale co se vynosu tyce, tak neni o cem.
Odpovědět0  0
DrQQ (301) | 20.2.202111:37
Myslím, še si zaregistruji novou burzovní komoditu a to Semtele.
Odpovědět0  0
Akuh (1102) | 20.2.202110:47
https:­/­/www.fiatmarketcap.com­/

Pro pohled z druhé strany :­-)
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4562) | 20.2.202111:09
Zajímavý odkaz. Především je pozoruhodné, že BTC je už na dvacetině celkového objemu USD. Nicméně tím, že těch mincí už o moc více nebude, to může nahnat výše jen hodnotou samotného BTC.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 20.2.202111:57
Neporoste počet BTC, ale stávající se dají dělit skoro do nekonečna.

BTW: bilion dolarů zní jako obrovské peníze, ale to je hodnota všech BTW dohromady. Hafo se jich různě poztrácena, další spousta není na prodej.. Přesněji: naprostá většina není na prodej. Ostatně, jak to krásně ukázal Musk. Stačí nákup za pouhou miliardu a půl a cena raketově vystřelila. Takže bych se spíš ptal, kolik na tom točí lidé jako Icahn nebo Soros? ­(akorát, že o tom nemluví a nakupují a prodávají přes prostředníky­)
Odpovědět5  0
Akuh (1102) | 20.2.202112:59
Otázka je, jak to je s fiat měnami. Kolik jich reálně obýhá a kolik jich jen leží v bance­/trezoru­/zásuvce. Bitcoin se bude hodlovat asi o dost víc, ale nezanedbatelná část státních shitcoinů bude taky jen nečině ležet.
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202115:48
V hyper regulované ekonomice nejspíš dost fiat měn jenom někde leží.
Odpovědět0  0
Akuh (1102) | 20.2.202116:10
No, fiat má inflaci která ho znehodnocuje a tím motivuje s těma penězma dělat... cokoliv. Peníze na účtu + hotovost kvůli tomu bude relativně obýhat. Dost lidí bude mít hodnotu uloženou v čemkoliv jiném, od zlata, přes akcie, po investiční byty ­(Které se často nepronajímají a pak se se lidi diví že v praze není kde bydlet a kdo za to může, což nejsou jenom zelení a jejich blokování výstavby, ale i to, že ČNB tiskne jak šílená a lidi hledají bezpečný přístav pro svou kupní sílu­)...
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202117:47
"... fiat má inflaci která ho znehodnocuje a tím motivuje s těma penězma dělat...­"

Ano, ale proti tomu jde hyper regulovaná ekonomika. Díky tomu s těmi penězi jejich vlastník něco udělá, ale v principu jde v podstatné míře o takové operace, po kterých společnost zpravidla nijak nezbohatne.
Odpovědět0  0
Akuh (1102) | 20.2.202119:17
To souhlasím, ale nesouvisí s tím co jsem měl na mysly. já reagoval halavně na ­"Hafo se jich různě poztrácena, další spousta není na prodej...­". Snažil jsem se říct že i u státních shitcoinů se ne všechny podílí na jejich tržni hodnotě, protože část jen někde leží.
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202119:30
Aha, tak to jo.
Odpovědět0  0
Akuh (1102) | 20.2.202112:42
To je spíš psychologický problém, než skutečný. Pokud by satoshi tehdy posunul desetiný místo v počtu BTC o jedna, pak by bitcoin dneska mohl mít hodnotu 5582.369 USD, místo 55823.69. Ale třeba by se to projevilo tak, že by měl hodnotu 10 000 USD protože by tam nebyl ten ten psychologický problém. BTC je fakt dobře dělitelný a jeho hodnota by musela vyrůst ještě skoro 100* než se dostaneme paritu satoshi ­(aktuálně nejmenší jednotka bitcoinu­) s korunou
Odpovědět0  0
Choakinek (1555) | 20.2.202115:39
Wow, to je super web :­-­). Díky!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.