Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s grafickými čipy přestává klesat

20.2.2014, Jan Vítek, aktualita
Trh s grafickými čipy přestává klesat
Jon Peddie Research (JPR) vydal zprávu týkající se prodejů grafických karet, respektive grafických čipů včetně integrovaných jader. Ta napovídá, že oba hlavní rivalové, AMD a NVIDIA, se mohou těšit ze zvýšeného podílu na trhu.
Nejnovější výsledky se týkají čtvrtého kvartálu roku 2013, což byl druhý kvartál v řadě, kdy byly zaznamenány celkově větší dodávky grafických čipů na trh, a to o 1,6 % oproti třetímu kvartálu a o 2 % meziročně.





Hlavní zprávy jsou tři. Počet dodaných grafických čipů AMD oproti třetímu kvartálu klesl o 10,4 % a Intel s NVIDIÍ zaznamenal růst o 5,1 %, respektive 3,4 %. Dále, co se týče poměru integrovaných a samostatných grafických čipů, pak v posledním kvartálu byl 2:1, čili dvě třetiny integrovaných a třetina samostatných, konkrétně 34 %. A nakonec, celkový trh rostl oproti předchozímu kvatálu o 1,8 %, jenomže meziročně klesl velmi výrazně, a to o 8,5 %. Za tím jsou viděny obvyklé příčiny, a sice stále slabá ekonomika a konkurence ze strany mobilních zařízení.





Výhled pro příští roky ale neudává tak negativní čísla, jak by se mohlo zdát dle 8,5% sešupu. V roce 2013 mělo být na trh dodáno na 446 milionů grafických čipů pro PC a pro rok 2017 se očekává 422 milionů, tedy asi o 5,5 % méně. Do toho patří i tablety nebo Chromebooky s architekturou x86.

Jako jeden z hlavních motorů jsou opět viděna herní PC, což má platit i do budoucna, kdy mezi roky 2013 a 2017 má tento trh klesnout pouze o 1,3 %. John Peddie pak do budoucna očekává spíše pozitivní zprávy a náznaky toho, že se trh s PC začne vzpamatovávat.

Zdroj: Hexus.net
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.