reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Celosvětový trh s počítači zaznamenal v posledním čtvrtletí další meziroční nárůst. Zájem o desktopy sice klesl, ale trhu pomohla mobilní zařízení. Rekordní vzestupu popularity se těší notebooky s Chrome OS.
DrQQ (301) | 15.11.20207:04
Současně s tím, jak roste trh ­"levných koncových zařízení­" expanduje trh serverů. Firmy stěhují svoji agendu na servery a zaměstnancům pořizují levná koncová zařízení pro přístup k nějakému terminálovému serveru.
Teď jsem se díval do křišťálové koule a vězte:
- pokles desktopů se bude týkat především levných kancelářských sestav
- pracovní stanice a hráčské nádobí poroste dál svým tempem
Odpovědět4  0
Bison (808) | 14.11.202015:28
lacné mobilné zariadenia sú v kurze , desktop je posledná voľba , nová generácia túto platformu definitívne pochová.
Odpovědět0  8
wrah666 (6205) | 14.11.202017:05
Asi ano. Ale pro lidi, co na PC pracují a pro náročnější hráče to bude katastrofa.
Odpovědět2  0
tervicz (66) | 14.11.202021:58
Neviděl bych to tak černě. Většina lidí nepotřebuje výkon desktopu, že trh roste pomaleji neznamená, že je malý, znamená jen, že pro běžné účely staré zařízení vydrží dlouho a pak ho nahradí něco kompaktnějšího.

Buďme realisté, dlouho byl standard mít v kancelaři­/doma desktop na věci typu tabulek a elektronicé komunikace, později internet a internetové služby, filmy, muzika, sem tam hra.

To už dávno zvládají zařízení, která nosíme v kapse.

Co se týče rozdílů mezi nepřenosným desktopem a pracovními notebooky, i profesionálové často preferují možnost mobility a opět, pokud nemluvíme o extrémech typu rychlé onsite renderováni velkých scén, rychlá kompilace obřích projektů, ruzné složité matematické modely a pod., i na velmi náročné ulohy stačí výkoný laptop a připojení.
Navíc řadu věcí lze přenechat nějakému cloudovému servisu či obecné vzálenému výkonnému stroji.

Nemyslím, že je důvod se strachovat o ­"nás­" náročné, naopak, technologie se stále rozvíjí, konkurence funguje a jak trh pracovních stanic tak výkonných gaming mašin nijak nezaniká, naopak vidíme stálý progress, jen se spíš zmenšuje počet běžných ­"rodinných­" a kancelářských strojů, protože na tu činnost nejsou potřeba.

A vývoj jak směrem ke zvyšování integrace, efektivity i hrubého výkonnu je hnaný ze všech stran, od potřeb cloudů, přes zmenšování a zvyšování výkonu mobilních zařízení, přes gaming, grafiku, AI v každé blbosti za chvíli.

Vidím to celkem dobře do budoucna a s ohledem na to, co si doufejme budem moci postavit na jaře za mašiny, až konečně všichni dodají, co slíbili, se to imho spíš potvrzuje:­)
Odpovědět2  0
blue.sun (268) | 14.11.202019:15
To se říkalo už v době, kdy chromáky přišly, jak do pěti let je desktop mrtvý. A hle, stále se tak nestalo.
Desktop nebude nikdy mrtvý, protože po odeznění téhle krize se zase rozjede normální byznys, firmy a státní úřady začnou znovu obnovovat svou infrastrukturu, a ty počítače budou potřeba. A hlavně ­- tyhle statistiky nepostihují jednu důležitou kategorii desktopů, a to je domácí stavba, která třeba ve světě hráčů tvoří podstatnou část.
Odpovědět4  1
Tech-boy.lukas (1254) | 14.11.202014:52
Je sice krásné že roste trh s notebooky na úkor desktopu. Ale já moc pro to nejsem u lidí kteří ho naprosto nepotřebují, nevidí ty další investice a to že po pár letech je akumulátor na odpis ­(a už má kolega takový že akumulátor jde vyměnit jen za pomocí šroubováku­) a nulová možnost upgrade. Mám oboje, v práci notebook který musím přenášet. Doma desktop, tam bych notebook nechtěl a nepotřebuji, desktop má takový výkon o kterém se notebooku nesní a snad se ani s displayem 27­" nedělají, nebo by to musel být masochista který by něco takového chtěl přenášet. Sám to vidím u maminy, tam se mi to vymluvit nepovedlo. Máme notebook který 99% času leží na stole a pak ho v 1% času použijem jako mp3 přehrávač.
Odpovědět4  0
blue.sun (268) | 14.11.202019:18
Nikdy jsem nepochopil potřebu notebooku jako ­"pracovního­" zařízení, když ho většina lidí nikam nepřenáší. Extrémem je v tomhle asi státní správa, kde se cpou naprosto nesmyslná zařízení do všech kanceláří. Chápu, že některé systémy je třeba oddělit od přístupu k internetu, ale aby kdekdo měl obří desktop a k tomu notebook, to je zvěrstvo.
Odpovědět0  0
PauloKP69 (58) | 16.11.202010:56
Já třeba mám notebook jako pracovní zařízení, pracuju jako grafik v reklamce a notebook mám s i9­-9880H, 32GB RAM, RTX 2080 a v součtu 4TB SSD úložiště, v práci mi slouží k práci a doma pro zábavu. Není nad to, když si můžu občas s klientem doladit finální návrhy přímo u něj a zrovna vše vidí a nemusí se řešit telefonicky, co kde upravit a posílat X zybtečných návrhů s drobnýma úpravama. Proto už nemám stolní PC a ani nepotřebuju, samozřejmě ho můžu připojit k monitoru­/televizi, takže zastane i funkci stolního, když na to přijde a o nedostatku výkonu nemůže být řeč.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.