reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s PC se dále propadá navzdory All in One a Skylake

13.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Trh s PC se dále propadá navzdory All in One a Skylake
V minulém roce přicházely od Gartneru a IDC pozitivní signály toho, že by se trh s PC mohl částečně vzpamatovat, což bylo dáno zvýšeným zájmem o nové počítače s procesory Skylake, Windows 10 a také vzmáhající se sektor All in One. To se ale zatím nestalo.
Na začátku tohoto roku tak IDC předpovídala, že trh s PC se snad stabilizuje, respektive že už nebude tak prudce klesat jako v posledních letech. Nejnovější údaje tomu ale nenasvědčují, a tak PC trh zatím nezachránily ani Skylake a ani zvýšené prodeje počítačů All in One. Co se týče Windows 10, ty jsou ve výčtu možných "zachránců" také, ale právě v jejich případě si firmy stěžovaly spíše na to, že jej naopak potápějí. Za to může možnost upgradovat počítače s Windows 7 a Windows 8.x zdarma, takže řada lidí a firem se odhodlala pouze k tomuto kroku namísto koupě nového počítače. Ostatně i letité modely mohou Windows 10 bez problémů provozovat.





V prvním kvartálu IDC zaznamenalo pokles prodejů počítačů o 11,5 procent a dle Gartneru to bylo 9,6 procenta, kvůli čemuž se celkové prodeje (počítáno v kusech, ne v hodnotě) dostaly pod úroveň prního kvartálu roku 2007. Dle analytika firmy Gartner mají problémy především ti výrobci počítačů, kteří se zaměřují na běžné spotřebitele. Ti neměli v prvním čtvrtletí moc důvodů k tomu, aby upgradovali své počítače, čemuž se vzhledem k blížícím se hardwarovým novinkám nelze divit. Lépe se sice prodávaly All in one a mobilní počítače 2 v 1, ovšem to zdaleka nestačilo na kompenzaci slabých prodejů desktopů a klasických notebooků.





Jak je vidět z grafu společnosti Gartner, už ani neplatí, že by prodeje klasických mobilních počítačů výrazně předčily ty desktopové, jenomže důvodem je, že se od mobilních PC v roce 2011 odštěpila kategorie Ultramobile Premium. Jako klasického zástupce této kategorie můžeme vidět Apple MacBook Air, čili tenký, lehký, ale také drahý počítač. V příštích letech má tato kategorie dále růst, což zajistí nástup nových a ještě úspornějších procesorů i grafických čipů. V roce 2020 si tak mají desktopové, mobilní a ultramobilní počítače rozdělit celý trh s PC cca na třetiny. Pro příznivce desktopových počítačů je dobrá zpráva ta, že ultramobilní PC budou požírat především segment těch mobilních. A je také jasně vidět, že Gartner předpovídá návrat růstu do PC trhu.

Windows 10 by mohly PC trhu pomoci, ale až v druhé polovině tohoto roku, kdy už nebude platit nabídka bezplatné aktualizace systému. Zatím mu tento systém spíše škodí. Negativně se na prodejích také podepsaly zhoršující se kurzy různých měn vůči americkému dolaru i politická nestabilita v Latinské Americe. Nicméně společnost IDC je stále optimistická a věří, že ještě v tomto roce se situace začne zlepšovat.

Dopad na společnosti Intel a AMD, světové výrobce x86 procesorů a grafických čipů, byl různý. Intel pokles PC trhu moc nebolí, protože to dokáže kompenzovat svou dominancí na serverovém trhu a finance mu přináší také softwarové divize. Intel je také vysoce úspěšný na rostoucím segmentu trhu se zařízeními 2 v 1 a ultramobilními počítači, kde AMD nemůže dobře konkurovat. Pro společnost AMD je tak situace daleko horší, jak ostatně brzy uvidíme díky jejím finančním výsledkům, které jistě nebudou pozitivní. Tento propad trhu a orientace na mobilní počítače tak přichází pro AMD v tu nejméně vhodnou dobu, kdy může konkurovat 14nm procesorům Intel leda 28nm APU a starými 32nm CPU.

Pro představu, v prvním kvartálu roku 2010 se na trh dodalo 84,3 milionů počítačů, což v tomto roce kleslo na 60,6 milionů. To je pokles o téměř 24 milionů, což i při minoritním podílu firmy AMD znamená, že firma přišla o desítky nebo i sto milionů dolarů zisku. Situace není růžová ale ani pro Intel, který se sice zatím má dobře, ale v dlouhodobém horizontu se může obávat toho, co přinese vývoj nových výrobních procesů, stále delší cyklus výměny počítačů, jenž se z pětiletého prodloužil na osmiletý a také fakt, že řada domácností už své počítače ani nemá žádný zájem upgradovat a navíc nemají ani zájem o tablety.

Trh s PC se tak stále propadá, což je spojeno především s jeho nasyceností, malým zájmem o novinky, které ostatně moc nového nepřináší a otázka je, zda se to v dohledné době změní. Naděje můžeme vkládat do VR, nových grafických karet, placených Windows 10 či nové generace procesorů AMD Zen. Otázka je, zda tyto novinky budou mít nějaký efekt a zda nebudou jediným motorem PC trhu už jen ultramobilní počítače.

Zdroj: IDC, Gartner
reklama