reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trump povolil TikTok Global, bude za ním stát Oracle a Walmart

21.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Trump povolil TikTok Global, bude za ním stát Oracle a Walmart
Vypadá to, že TikTok je přeci jen zachráněn. Vznikne nová společnost TikTok Global, za kterou bude stát nejen ByteDance, ale také společnosti Oracle a Walmart, který ho měl původně získat s Microsoftem.
Sociální síť TikTok dostává v USA zelenou. Donald Trump totiž povolil dohodu mezi společnostmi ByteDance (ta vlastní TikTok) a americkými společnostmi Oracle a Walmart. Microsoft tak opravdu TikTok nezíská a Walmart, který měl původně získat tuto síť právě s Microsoftem, ji bude mít s Oraclem. Součástí dohody je to, že vznikne nová společnost TikTok Global, která bude mít sídlo v Texasu a dle Trumpových slov nebude mít s Čínou nic společného. Spoluvlastníky budou všechny tři společnosti.
 
TikTok logo
 
Nová společnost by měla zajistit až 25 tisíc nových pracovních míst v USA, ale vůbec není jasné, jak by se mělo dosáhnout tak vysokého čísla. Současně se počítá s vytvořením fondu pro vzdělávání s hodnotou 5 mld. USD. Hovoří se také o tom, že TikTok Global by měl někdy v průběhu příštího roku vstoupit na burzu. Zatím ale není jasné, kdy by mělo toto IPO proběhnout a kolik peněz by chtěla společnost vybrat od investorů. ByteDance by měl mít plnou kontrolu nad zdrojovým kódem aplikace, ale současně by Oracle měl mít přístup k němu a mít možnost ověřit, že se do Číny neposílají žádná data, která by tam neměla být zasílána. Zatímco Oracle se bude starat o technickou stránku věci (např. správu dat), Walmart má být komerčním partnerem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama