reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trusted Platform Module má napomoci boji proti počítačovému pirátství

28.5.2008, Jan Vítek, aktualita
Trusted Platform Module má napomoci boji proti počítačovému pirátství
Zakladatel firmy Atari, která vyvíjí počítačové hry, pan Nolah K. Bushnell se rozmluvil na téma TPM technologie, která byla vyvinuta původně především pro účely ochrany dat pomocí šifrování. Ta má prý herním firmám pomoci vyhrát válku proti...
Zakladatel firmy Atari, která vyvíjí počítačové hry, pan Nolah K. Bushnell se rozmluvil na téma TPM technologie, která byla vyvinuta původně především pro účely ochrany dat pomocí šifrování. Ta má prý herním firmám pomoci vyhrát válku proti počítačovým pirátům a nelegálním uživatelům her. Zde musíme být ale spíše skeptičtí, protože takových snah se objevilo již několik a zatím žádná se neprojevila jako dostatečně účinná.



TPM čip se u moderních základních desek stále více rozšiřuje, čehož hodlá Atari využít. Firma chce čip uplatnit pro tvoření nezlomitelných šifer, které se využijí pro ověření majitele licence. To má konečně zajistit vývoj herního trhu v těch částí světa, kde je pirátství zatím velkým problémem. Každý TPM využívá svůj unikátní klíč pro šifrování a kombinuje metody HW a SW šifrování. Modul také umožňuje, aby si SW vývojáři mohli vzdáleně ověřit, že jedna licence programu je využívána pouze na jednom systému. A zde vzniká potenciální problém, který všichni dobře známe - software by v tomto případě byl svázaný s hardwarem, který se může porouchat, nebo upgradovat, takže je další otázkou, jak by toto bylo ošetřeno.

X-bit labs také upozorňuje na problém s unikátním klíčem modulu (RSA), který by neměl být zcela bezpečný po tu dobu, kdy si ho nějaký program vyžádá, aby učinil příslušné šifrovací operace. A nakonec bylo upozorněno také na "neprolomitelnou" ochranu AACS u disků BD a HD DVD, která byla nakonec překonána několik měsíců poté, co se první disky objevily na trhu. Ale pan Bushnell věří, že ochrana her je podstatně snazší než ochrana audia a videa.

Zdroj: X-bit labs
reklama