reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tsera se soudí s Apple, LG, Microsoftem a dalšími ohledně touchpadu na přenosných přehrávačích

20.7.2009, Jan Vítek, aktualita
Tsera se soudí s Apple, LG, Microsoftem a dalšími ohledně touchpadu na přenosných přehrávačích
Nepříliš známá texaská firma Tsera LLC se rozhodla k podání žaloby na celkem 23 firem, mezi nimiž figuruje také Apple, LG a Microsoft. Žaloba se týká ovládání přenosných hudebních a videopřehrávačů pomocí touchpadu. Na tento způsob prý má...
Nepříliš známá texaská firma Tsera LLC se rozhodla k podání žaloby na celkem 23 firem, mezi nimiž figuruje také Apple, LG a Microsoft. Žaloba se týká ovládání přenosných hudebních a videopřehrávačů pomocí touchpadu. Na tento způsob prý má nárok od roku 2003 a mají jej porušovat produkty jako Apple iPod, LG Chocolate VX8500 nebo Microsoft Zune.



Patent Tsery popisuje zařízení, které má interpretovat příkazy detekováním stisků a dotyků prstů uživatelů. Každý dotyk pak má vést k provedení předdefinovaných funkcí. Uživatel k tomu nepotřebuje vizuální zpětnou vazbu a ani na zařízení nepotřebuje vidět, aby mohl zadávat příkazy. S iPodem jsem si sice hrál jen jednou, ale osobně mi to stejně jako jiným nepřipadá jako dokonale popsaný způsob jeho ovládání.

Tsera si navíc mezi 23 společnostmi vybrala jako speciálního kandidáta na postih právě Apple, který měl o patentu dle ní vědět od září 2004 a přesto jej neměl problém porušovat. Proto po něm budou požadovány zvláštní finanční náhrady. Jinak to budou standardní náhrady a navíc licenční poplatky pro produkty prodané v budoucnu. Tsera také požaduje, aby případ ležel před porotou, samozřejmě u texaského soudu. Od té se dá spíše očekávat, že by své domácí firmě vyhověla.

K tomu se dá říci asi jen toliko: někdo cítí peníze.

Zdroj: TheRegister
reklama