reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC chce ještě letos odstartovat výrobu 3nm procesem

2.3.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC chce ještě letos odstartovat výrobu 3nm procesem
Můžeme už bez obalu konstatovat, že Intel jako někdejší vedoucí firma na poli vývoje výrobních procesů může aktuálně jen smutně koukat na tempo, které nasadila především společnost TSMC. 
Intel zmiňujeme ve spojitosti s TSMC především proto, že ten by dle slov svého zbrusu nového CEO Pata Gelsingera velice rád uštědřil firmě Apple lekci za to, že si dovolila opustit jeho náruč a vydala se vlastní cestou. Právě Apple totiž má být jedním z největších, pokud ne vůbec největším zákazníkem firmy TSMC, co se týče 3nm procesu. 
 
Je také už jasně vidět, že kadence nástupu nových procesů ve firmě TSMC v těchto letech odpovídá strategii Intelu, kterou sám musel opustit poté, co se mu nepovedlo přejít ze 14nm na 10nm proces a navíc jeho 7nm bude také zpožděný. Společnost TSMC přitom měla na konci roku 2018 už k dispozici svůj proces N7, který aktuálně široce využívá AMD a chystá se přejít už na aktuální N5 spuštěný v minulém roce a dnes se dozvídáme, že ještě letos má začít výroba pomocí N3. Ten pochopitelně ještě nebude k dispozici s rozsáhlými kapacitami, nicméně i tak lze mluvit o tom, že TSMC spíše zrychlilo své tempo, neboť dříve se s N3 počítalo spíše až v roce 2022 a byla otázka, zda nakonec nepřijde spíše až o rok později. 
 
 
To můžeme soudit alespoň díky zprávě německého serveru HardwareLuxx, dle nějž má výroba 3nm procesem TSMC N3 začít prostě někdy v druhé polovině tohoto roku a dá se říci, že už počáteční kapacita nebude úplně zanedbatelná, i když stále půjde ještě o klasickou "risk production", čili úvodní výrobu počítající s ještě vysokou mírou defektů. Má jít o nájezd na měsíční výstup cca 30 tisíc waferů a později v příštím roce se kapacita rozšíří na 55 tisíc, aby dále rostla do roku 2023 na kapacitu 105 tisíc měsíčně. 
 
Odkazovaný německý zdroj také uvádí, že podobně jako v případě 5nm procesu firmy TSMC si už většinu úvodní 3nm produkce pro sebe zabrala společnost Apple, která tak nejen proti Intelu a AMD, ale také proti (přinejmenším) drtivé většině výrobců mobilních čipů získá nezanedbatelnou výhodu. Je ale otázka, k čemu ji využije, neboť pro výrobu iPhonů a iPadů nemá být letos dostupná 3nm kapacita dostačující. 
 
Informace pochází původně ze serveru Digitimes, který je obecně ohledně plánů firmy TSMC dobře informovaný a ten také píše (paywall), že v tomto roce se také bude v jejích továrnách rozšiřovat kapacita právě procesu N5. Na konci minulého roku měla činit cca 60 tisíc waferů měsíčně a v první polovině tohoto roku to bude 105 tisíc waferů, do konce roku pak 120 tisíc a do roku 2024 chce TSMC dosáhnout kapacity 160 tisíc waferů. 


reklama