reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC chce soupeřit se Samsungem ohledně 7nm výrobního procesu

15.6.2016, Jan Pánek, aktualita
TSMC chce soupeřit se Samsungem ohledně 7nm výrobního procesu
Momentálně se odehrává bitva o to, kdo jako první nasadí 10nm výrobní proces, TSMC však přemýšlí nad vzdálenější budoucností. Kdy hodlá nasadit 10nm proces a kdy 7nm? Jak je na tom konkurence v podobě Samsungu a Intelu?
Momentálně jsou tři velké společnosti, které produkují polovodičové čipy. Jednak Intel, který se o svou technologii téměř nedělí a používá ji pro výrobu svých procesorů. Dále Samsung, který vyrábí hlavně mobilní procesory - má vlastní řadu Exynos, která se dostala i do televizí. Samsung se o své technologie dělí, například vyráběl mobilní čipy pro iPhone nebo mobilní procesor Qualcomm Snapdragon 820.

Třetí společností je TSMC. Ta polovodiče nevyrábí pro sebe, ale pro společnosti jako NVIDIA, AMD a mnoho firem, které vyrábí například čipy do telefonů a tabletů. Z tohoto důvodu je pro počítačové odvětví důležité, jak se TSMC daří. Například NVIDIA používala 28nm proces tři roky, až letos mohla přejít na 16 nm.

Tím se dostáváme k současné situaci - TSMC dokáže masově vyrábět čipy na 16 nm, Intel a Samsung na 14. Nanometráž ale není vše. Poslední procesor Applu odhalil, že 16nm proces TSMC je lepší než 14nm proces Samsungu. Existovaly totiž dvě verze tohoto procesoru a ta od TSMC měla lepší výsledky.





Co se přesunu na 10nm proces týče, Intel mohl být lídrem v této oblasti, ale nakonec se rozhodl, že výrobu na 10 nm započne až v příštím roku. TSMC má v plánu certifikaci tohoto výrobního procesu ještě tento rok a na začátku příštího roku by se měla rozjet nemasová testovací produkce. Masová produkce by měla započít v druhé polovině příštího roku. Příští rok by měl na 10nm technologii přejít i Samsung.

Předseda TSMC Morris Chang však uvádí, že důležitý boj bude mezi TSMC a Samsungem o 7nm výrobní proces. Dále řekl, že Intel není pro TSMC soupeř, protože spolu mají obě společnosti dobré vztahy. TSMC by mělo být prvním výrobcem, který si licencuje výrobu 7nm waferů.

Plány na jejich výrobu jsou následující - první produkce 7nm čipů mají začít v roce 2017, spíše na jeho konci. Na počátku roku 2018 má pak společnost začít masově produkovat 7nm wafery. Zda se tak skutečně stane, je otázkou, TSMC už mělo problémy při dodržování podobných slibů.

Zdroj: PhoneArena
reklama