reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC možná sníží cenu 3nm waferů, o výrobu není zájem

16.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
TSMC možná sníží cenu 3nm waferů, o výrobu není zájem
Společnost TSMC v poslední době dost zdražovala a výroba čipů je čím dál nákladnější. Je ale možné, že se zdražování přetaví do zlevňování, neboť o 3nm proces při dnešních cenách nemá skoro nikdo zájem.
I když v některých oblastech trhu čipová krize trvá i nadále, v případě pokročilých procesů se nám situace dostala spíše do opačného problému, alespoň co se 3nm výroby u TSMC týče. Společnost TSMC v poslední době výrobu pomocí pokročilejších procesů zdražovala, což dopadlo na firmy jako Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm nebo MediaTek. Vypadá to však, že to poněkud přehnala. V případě 3nm výrobního procesu N3 je cena už tak vysoká, že o něj nemá skoro nikdo zájem. S cenou 20 tisíc USD za wafer je o 25 % dražší než 5nm proces a v zásadě jediným zásadním zákazníkem je tu Apple např. s čipy pro připravovaný iPhone 15. 
 
TSMC logo
ilustrační foto, autor: Briáxis F. Mendes (孟必思), CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Zákulisní informace tak hovoří o tom, že by TSMC mohlo snížit cenu procesu N3, aby nalákalo více zákazníků. Výroba pomocí tohoto procesoru začala na úplném konci loňského roku 2022 a předpokládá se, že více efektivní proces N3E by měl nastoupit někdy v průběhu letošního roku. Ten by měl být levnější a hovoří se o tom, že by mohlo přijít i snížení ceny nynějšího procesu N3. Prozatím to vypadá, že o některé z 3nm procesů uvažuje Nvidia u další architektury Blackwell plánované na rok 2024 a AMD u architektury Zen 5, kde se také hovoří o příštím roce. Koho na 3nm výrobu (a zda vůbec) přesvědčí pro letošek, to se teprve uvidí. Připomeňme ještě, že TSMC očekává pád příjmů o 5 % i kvůli nepříznivé ekonomické situaci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama