reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC odmítá sdělit Američanům informace o svých klientech

8.10.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC odmítá sdělit Američanům informace o svých klientech
Společnost TSMC odmítla splnit žádost vznesenou americkou vládou, který po ní chtěl podrobné informace o jejích vztazích s různými dodavateli a zákazníky. Bidenova administrativa přitom žádala i takové detaily, které jsou obvykle tajné. 
Žádost vznesla konkrétně Gina Marie Raimondo, ministryně obchodu Spojených států amerických ve vládě Joea Bidena, dle níž je třeba jednat mnohem rozhodněji než dříve, neboť situace s nedostatkem čipů se spíše zhoršuje, než aby se postupně lepšila. Nejen firmu TSMC tak vláda USA požádala o poskytnutí podrobných informací o jejích dodavatelích a zákaznících ve snaze získat přehled o dodavatelském řetězci počítačových čipů a identifikovat případná problémová místa. Jde tu i o firmy jako Micron, Apple, Microsoft, Samsung a Intel plus o výrobce automobilů. 
 
Gina Raimondo také prohlásila, že v dodavatelském řetězci panuje nedůvěra. Některé firmy si pravděpodobně nechávají vyrábět více čipů, než ve skutečnosti potřebují a také může jít o případy vzájemného přeplácení firem. Ministryně tak žádá větší transparentnost. 
 
 
Zrovna společnost TSMC ale odmítla žádané informace poskytnout, neboť jde například i o přehled toho, co TSMC pro své klienty konkrétně vyrábí, jak dlouho trvá výroba jistých čipů a jejich dodání od objednávky (lead time), jaké mají skladové zásoby a další informace, které si firmy obvykle střeží. Svou reakci také ihned připojila tchaj-wanská vládat, která v tomto ohledu odmítavou reakci firmy TSMC plně podporuje. 
 
Sylvia Fang z TSMC tak pro Nikkei uvedla, že její firma rozhodně nikomu nesdělí své citlivé informace, natož pak takové, které se týkají jejích zákazníků. Nicméně TSMC mezitím ještě stále zkoumala, co všechno vznesená žádost americké vlády obsahuje, čili není vyloučeno, že nějakou informativní odpověď firma přece jen připraví. 
 
Ministryně Raimondo ovšem už stačila domácím firmám v interview pro Reuters pohrozit, že pokud neposkytnou žádané informace dobrovolně, může dojít na uplatnění jistého zákona z éry studené války, který je k tomu přinutí. Právě i proto už firmu TSMC podpořila tchaj-wanská vláda, která nabízí pro jednání s Američany asistenci.


reklama