reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Tchaj-wanské Ministerstvo financí ohlásilo, že se dohodlo se společností TSMC na tom, aby ta vyhradila část své produkce výrobě čipů využívaných v automobilech. Příčina je přitom zakopána v amerických sankcích. 
DrQQ (301) | 26.1.202111:02
Díky výlučnému postavení společnosti TSMC se naděje pevninské Číny na ­"sjednocení­" s TW rozplývají a mizí.
Odpovědět4  7
DarkRichelieu (1230) | 26.1.202113:21
Z čeho usuzujete ? Je spíše otázka času než bude TW sjednocen pod Čínskou pevninskou vládu. Čína skrze investice, podpoře pro­-čínských politických stran, silné ekonomické provázanosti, ovlivňováním veřejného mínění aj. toho dříve nebo později dosáhne. Samozřejmě se straší vojenským zásahem, ale to je pohádka pro navyšování vojenského rozpočtu a kupování amerických zbraní. Nejdříve Hong­-Kong pak Tchai­-wan. Samozřejmně západní politici hlavně v Evropě budou vydávat silná prohlášení a znepokojení nad danou situací, američané dokonce vyšlou nějaké vojenské lodě, ale tím to taky skončí. Pak bude ještě nějakou dobu kravál v novinách a po té to utichne. Na Krym a Ukrajinu si už taky dnes nikdo ani nevzpomene.
Odpovědět6  5
edifuckoson (5) | 27.1.20219:21
USA nedovoli aby Taiwan a teda TSMC padlo pod Cinu. Ak by sa o to Cina pokusila, to by si videl restrikcie, dostali by embargo aj na okolity vzduch.
Odpovědět1  2
DarkRichelieu (1230) | 28.1.20217:43
V tom je ten problém, pokud by to bylo násilně tak možná ano, i když s tím embargem by si uškodil více západ než Čína. Ale pokud by to byla vůle Thaiwanců, tedy zásadně by vyhrála volby pročínská politická strana, tak s tím nic nenadělají. Čína neobsadí Thaiwan vojensky, ale Thaiwan se sám začlení k Číně. O to jde Číňanům a na tom dlouhodobě makaj. Strašení vojenským zásahem je blbost a nikomu by to nepomohlo a Číně už vůbec ne. Číňané nejsou idioti, jsou pragamtičtí oportunisti.
Odpovědět1  1
blue.sun (268) | 30.1.202110:54
Jo, a západ by zcela padl, protože by najednou neměl vůbec žádné zdroje. Samotný Samsung jako jediný další výrobce by nestačil. Oni moc dobře vědí, že nemají šanci Čínu zastavit.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 26.1.202114:12
Máte dojem, že se Číňané z vůle prezidenta USA dobrovolně vrátí k okopávání rýže dřevěnou motyčkou a očekávání hladomoru? Museli by být blázni. Navíc, když všechny státy světa oficiálně uznávají politiku jediné Číny, jejíž součástí je provincie tajwan.
Odpovědět6  4
blue.sun (268) | 30.1.202110:53
Jo, všechny státy sice uznávají politiku ­"jedné Číny­", ale ve skutečnosti to tak vůbec v obchodu nevypadá. Jsou to jen prohlášení bez nějakého užitku a smyslu.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 30.1.202111:35
Jasně, že to tak nevypadá. V reálu s TW obchoduje naprosto každý. Ale na druhou stranu, v případě ­"intervence­" dost dobře nemůžou poslat na TW armádu bojovat proti regulérním Čínským silám. Když je na všech oficiálních papírech psané, že je to Čínské území. A další věc je, že pokud k něčemu takovému dojde, tak to bude nesmírně rychlé. Čína trénuje vylodění rok co rok. Vzdálenost velmi malá, pokud velitelé otevřou obálku s rozkazy, kde bude ­"a tentokrát doopravdy­", tak mezi zahájením cvičení a skutečnou invazí neuběhne ani 10 hodin. Přičemž například bombardování raketami a nálety mohou začít doslova okamžitě a ostřelování pevností z moře po pár hodinách. A při veškeré úctě, TW armáda nemá sebemenší šanci vydržet déle než pár minut, potom nastane urychlený ­"přesun do předem připravených pozic­" a do 24 hodin od prvního výstřelu je TW armáda schovaná v horách a zcela k ničemu.

Neříkám, že to udělají, ale tohle jsou holt fakta. Čína by pochopitelně dala přednost mírumilovnému spojení. Dokonce to k němu poměrně pravděpodobně směřuje. Ovšem pokud je Američané zkusí úplně odříznout od moderní elektroniky, že si jí nebudou smět ani vyrobit, ani koupit.. Určitě se nepůjdou dobrovolně vrátit ke dřevěné motyčce a okopávání rýže :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.